VIDEOTEST: Našli sme dokonalé viacúčelové auto pre rodinu! Týmto si nás Ford Tourneo Custom získal

Zástupcov v tradičnom segmente veľkých rodinných áut je čoraz menej a automobilky venujú svoju pozornosť populárnym SUV. Tie však len málokedy dokážu vyhovieť skutočne veľkým rodinám, ktoré potrebujú priestor pre deti aj batožinu. Ford si tento problém uvedomil a začína ponúkať čoraz atraktívnejšie verzie svojich osobných dodávok. **Na mysli máme najmä modelový rad Tourneo Custom, ktorý teraz prichádza… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Zástupcov v tradičnom segmente veľkých rodinných áut je čoraz menej a automobilky venujú svoju pozornosť populárnym SUV. Tie však len málokedy dokážu vyhovieť skutočne veľkým rodinám, ktoré potrebujú priestor pre deti aj batožinu. Ford si tento problém uvedomil a začína ponúkať čoraz atraktívnejšie verzie svojich osobných dodávok. **Na mysli máme najmä modelový rad Tourneo Custom, ktorý teraz prichádza v lifestylovej verzii Active.** Čo ponúka? V prvom rade zaujme svojim vzhľadom, ktorý vyzerá naozaj štýlovo vďaka výrazne tónovaným sklám, oplastovaným lemom blatníkov, širokým nášľapným prahom a dvojfarebne lakovanou karosériou. Čerešničkou na torte sú strešné lyžiny a xenónové svetlomety, ktoré osobnej dodávke pridávajú prémiovejší charakter. **VIDEOTEST** Civilne pôsobí Ford Tourneo Custom Active aj v interiéri. **Vpredu na vás čakajú komfortné prvky, ktoré by ste donedávna hľadali len v lepších osobných vozidlách.** Spomenúť môžeme elektricky nastaviteľné sedadlo vodiča, praktické vyhrievané čelné sklo alebo napríklad dotykový displej multimediálneho systému SYNC 3 s možnosťou zrkadlenia obrazovky telefónu prostredníctvom Android Auto a Apple Carplay. Veľkým pomocníkom vo Forde Tourneo Custom bude tiež automatický parkovací asistent v kombinácii so zadnou cúvacou kamerou.
Vodiča tiež poteší celý rad asistenčných a bezpečnostných systémov. Systém kontroluje vašu bdelosť, pri nepozornosti dokáže auto vrátiť do jazdného pruhu a postráži tiež zradné mŕtve uhly okolo vozidla. A keby hrozilo to najhoršie, protikolízny asistent auto zabrzdí alebo pomôže zmierniť následky nehody. V tomto ohľade Ford Tourneo vyniká aj na poli pasívnej bezpečnosti vďaka päťhviezdičkovému hodnoteniu v nárazových testoch Euro NCAP. Vpredu môžete rátať nielen s prednými a bočnými, ale tiež záclonovými hlavovými airbagmi. Každý pasažier, vrátane tých v druhom a treťom rade, má k dispozícii plnohodnotný trojbodový bezpečnostný pás. **Na zadné miesta sa môžete dostať prostredníctvom veľkých bočných posuvných dverí na oboch stranách,** ktoré sa ovládajú manuálne. Druhý a tretí rad je zložený z plnohodnotných samostatných sedadiel, pričom krajné 4 disponujú aj úchytom detskej sedačky ISOFIX. Vo výbave Active navyše disponujú praktickým poťahom kombinujúcim látku a kožu so špeciálnym vzorom. **Každé sedadlo môžete navyše otáčať, sklápať alebo z dodávky úplne vybrať,** čím vám vznikne úplne rovná plocha na prevoz veľkých predmetov ako sú napríklad surfové dosky či bicykle. Pre nich si Ford pripravil aj špeciálne úchyty, aby boli pri prevoze riadne zaistené.
Tepelnú pohodu na palube zabezpečí aj v zime prídavné kúrenie s vývodmi pre každé sedadlo. Nechýbajú ani odkladacie priestory na nápoje či USB vstupy na nabíjanie mobilných telefónov. Vo Forde Tourneo Custom **má dokonca každý pasažier k dispozícii samostatný USB vstup pre mobilný telefón!** Výhodou predĺženej verzie L2 (5,3 metra) je obrovský batožinový priestor aj pri plnom obsadení. Kladne hodnotíme nízku nakladaciu hranu a rozmery úložného priestoru, ktorý pojme kufre pre všetkých osem osôb. **Verzia Active je k dispozícii s jediným dvojlitrovým naftovým motorom s výkonom 136 kW (185 k) a krútiacim momentom až 415 Nm.** Na výber však máte klasickú šesťstupňovú manuálnu prevodovku (mild hybrid) alebo meničový automat. Agregát ponúka dostatok sily na jazdu aj s plne obsadeným autom. Pri dodržiavaní rýchlostných limitov poteší spotrebou, ktorá sa v prípade automatickej prevodovky pohybuje okolo 8 l/100 km. Keďže Ford používa rovnaký agregát aj v pracovných vozidlách, niektorých môže prekvapiť svojim hrubším chodom pri studenom štarte. **Na druhej strane vzbudzuje dojem odolnosti proti hrubému zaobchádzaniu, čoho dôkazom je aj záruka na 5 rokov alebo 200 000 km.**
Sila je prenášaná na prednú nápravu, no samotná trakcia môže byť vylepšená aj príplatkovým mechanickým diferenciálom s obmedzeným preklzom. Ten je však dostupný len v kombinácii s klasickou manuálnou prevodovkou. Samotný podvozok sa prejavuje tuhším naladením a keďže sedíte ako vodič bližšie nad nápravou, prenos nedokonalostí povrchu môže byť v niektorých situáciách výraznejší. **Oceňujeme však pomerne malé náklony karosérie a pocit stability na ceste. Dobrý pocit sme mali aj z riadenia, ktoré je na pomery dodávok presné a strmé s príjemným odporom.** Testovaný model začínal na úrovni 48 108 eur s DPH, k dispozícii je však aj lacnejšia krátka verzia a manuálna prevodova. Pokiaľ si nepotrpíte na štýlové doplnky verzie Active, odporúčame vám aj výbavu Family s nižšou cenovkou a stále rozumnou porciou výbavy a komfortu pre rodiny. **CENNÍK A PARAMETRE**




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!