Test Seat Leon ST X-Perience 2.0 TDI 4Drive: Španielska lyžovačka

Prečítajte si celý časopisový redakčný test skvelého kombi od značky SEAT.
Vydané  Text: 
### Ak ste hrdý Španiel a na lyžovačku chodíte do rodnej vlasti, potrebujete na to vhodné španielske auto. Napríklad Seat Leon ST X-Perience 2.0 TDI 4Drive. Mohla by znieť reklama na testované auto na domácom trhu. A čo na to my? Dovolenka v Španielsku sa drvivej väčšine ľudí spája s letom, morom, prípadne s nekonečnými pretancovanými nocami na niektorom z ostrovov. Ale asi nie s lyžovačkou. A to má Španielsko 1 140 km zjazdoviek (2,4-krát viac ako Slovensko) v 35 zimných strediskách väčšinou v Pyrenejach na hranici s Francúzskom (u nás ich máme 126), pričom najznámejšie je asi, paradoxne, Sierra Nevada (nemýliť si so štátom Nevada v USA) na juhu pri Granade.
Lyžiarske strediská sú presne tie miesta, kde sa bude španielske kombi so zvýšeným podvozkom, pohonom všetkých kolies a automatom cítiť najlepšie. Veď tam jeho karosériu najlepšie ochránia plastové prvky, ktoré mu dodávajú odvážny a nebojácny vzhľad. Premrznutí z lyžovačky oceníte vyhrievanie sedadiel a možnosť uložiť lyže do interiéru vďaka otvoru v zadnom operadle. A cestou domov potom jeho priestranný interiér s množstvom veľmi dobre premyslených odkladacích miest či až 4 USB porty (2 vpredu a 2 vzadu) na nabíjanie mobilných zariadení. Nehovoriac o praktickom batožinovom priestore a úspornom naftovom motore, ktorý si udržal skromné nároky na palivo aj v kombinácii s dvojspojkovou automatickou prevodovkou a pohonom všetkých kolies. V zime oceníte aj veľmi dobré LED svetlomety, tie patria medzi nezameniteľné prvky SEATov. K tomu si prirátajte celú paletu asistenčných prvkov, ktoré budú strážiť vaše bezpečie a dbať na pohodlie.
V lete poteší účinnou klimatizáciou a záclonkami na zadných oknách či praktickými riešeniami ako háčiky a 12 V zásuvka v batožinovom priestore či jednoduché sklápanie operadiel zadných sedadiel do roviny.
Celoročne tak získate zaujímavého partnera, ktorý vás síce bez problémov odvezie aj do roboty a bez bliknutia výstražnými svetlami zhltne nákup na týždeň, no stále na vás bude požmurkovať a vyzývať vás na výlet. Rybačka, grilovačka, cyklistika, turistika, alebo aj spomínaná lyžovačka. To sú presne tie aktivity, na ktoré s vami pôjde obzvlášť rád.


**KLADY**
Úsporný motor, ergonómia interiéru, celoročná využiteľnosť.

**NEGATÍVA**
Jednoduchšie tvary interiéru, občasné trhanie prevodovky pri pomalom rozbiehaní.


### Technické údaje Seat Leon ST X-Perience 2.0 TDI 4Drive **Motor** prepĺň. naftový R4, 1 968 cm³
**Výkon** 110 kW (150 k) pri 3 500 ot./min.
**Krútiaci moment** 340 Nm pri 1 750 ot./min.
**Pohon a podvozok**: 7-st. dvojspoj. prevodovka, pohon všetkých kolies, vpredu McPherson, vzadu multilink.
**Brzdy** vpredu aj vzadu kotúčové, vpredu s vnútorným chladením.
**Pneumatiky** 225/45 R 18.
**Batožinový priestor** 587 dm³
**Rozmery**: 4 543 × 1 816 × 1 481, rázvor 2 630 mm,
**Pohotovostná/celková hmotnosť** 1 519/2 040 kg,
**Objem nádrže** 50 l.
**Najvyššia rýchlosť** 205 km/h
**Zrýchlenie** 0 – 100 km/h 8,9 s
**Spotreba** 6,1/4,5/5,1 l/100 km
**Emisie CO₂** 134 g/km
**Cena/testované vozidlo** 28 270 €/31 689 €
**Konkurenti**: Škoda Octavia Scout, Subaru Levorq, Mini Clubman





Okolo áut a motoriek sa pohybujem odmalička, aj keď sme nikdy v rodine nemali Škodu 105/120. Za jeden z najväčších výkonov považujem generálku Žiguláka, ktorou sme s kamarátmi zložili praktickú maturitu na dopravnej priemyslovke. Na autách ma zaujímajú technické riešenia a inovácie, preto mi je ľúto, že v ostatnej dobe sa dozvedáme viac o konektivite a o mobilnom internete v autách než o novinkách v motoroch, nápravách a prevodovkách. Podľa mňa by auto malo mať charakter a aspoň trochu komunikovať s vodičom. Na autonómne jazdenie sa zatiaľ pozerám skepticky, aj keď časom môže byť riešením najmä v mestách. Baví ma cestovanie, komunikácia s ľuďmi a rozširovanie obzorov.




Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!