Test Mercedes-AMG GLC 63 S + VIDEO od Martina z Martina

Najradšej by ste naň zvalili všetku vinu sveta, prípadne by ste radi poukázali na jeho nezmyselnosť, no v skutočnosti po ňom túžite viac ako po nasledujúcom dychu. Mercedes-AMG GLC 63 S je o emóciách.
Vydané  Text: 

Test Mercedes-AMG GLC 63 (foto: Tomáš Kelement 2018)
### Naštartujte studený motor a pochopíte to. Zvuk výfuku vám ihneď vysvetlí, že toto nie je obyčajné GLC. Vlastne nepatrí ani do rodiny Mercedes-Benz, ale Mercedes-AMG. Silné modely totiž získali autonómne postavenie. Naznačuje to maska chladiča s označením „Panamerica“, ktorá odkazuje na legendárny model 300 SL Panamericana. Ten dominoval na legendárnych amerických pretekoch Carrera Panamericana. A v podstate všetky modely AMG sa po novom chvália práve touto maskou chladiča. A ak by ste si ju nevšimli, tak extrémne zadné pneumatiky so šírkou 295 milimetrov vám to spolu s rozšírenými zadnými blatníkmi ochotne vysvetlia, čierne nadstavce blatníkov nie sú v tomto prípade samoúčelné. Naznačujú potenciál najrýchlejšieho SUV od Mercedesu. Áno, paradoxne je jeden z najmenších modelov zároveň najrýchlejší. Je to dané predovšetkým nižšou hmotnosťou auta, hoci aj tu sa bavíme o dvoch tonách! Konkrétne o 2 010 kilogramoch, ktoré z 0 na 100 km/h zrýchlia v priebehu 3,8 sekundy! Tri sekundy a osem desatín je hodnota, ktorú dosiahlo Ferrari F430 až v roku 2004. Takže máte dynamiku superšportu v kabáte rodinného SUV so všetkými praktickými atribútmi. Pritom zábava sa neskončí, až kým nezasiahne obmedzovač pri 250 km/h. Ak si však objednáte AMG Driver´s Package, limitér zasiahne až pri 280 km/h. Takže zážitok je kompletný. A môžete sa oň deliť štyria, otec rodiny môže odprezentovať synovi, čo ho čaká, ak bude domov nosiť jednotky, prípadne si môžete užiť zrýchlený presun do Chorvátska v partii.
Test Mercedes-AMG GLC 63 (foto: Tomáš Kelement 2018)
Diaľnica však nebude jediné teritórium, kde sa tento model bude prezentovať. Aj v zákrutách s ním môžete rátať. Napokon, na prednom blatníku identifikujete veľký nápis 4Matic+, teda ten istý, aký nájdete na boku modelu E63 AMG. No netešte sa predčasne, v ponuke jazdných režimov nenájdete DRIFT mód, takže sa zakaždým môžete spoľahnúť na trakciu pohonu 4 x 4. Ten preferuje zadnú nápravu, hoci podľa oficiálnych informácií je pohon, samozrejme, plne variabilný. Hviezdou Instagramu s dymiacimi zadnými pneumatikami sa nestanete, to však neznamená, že stabilizačný systém nemôžete deaktivovať a užiť si pár vydarených kontrolovaných šmykov. Musíte to však vedieť, napokon v tomto prípade sú poháňané obe nápravy a vďaka priamejšiemu prevodu riadenia to vyžaduje aj trocha cviku. Ak to zvládnete, DRIFT mód vám nebude vôbec chýbať. Skôr naopak, užijete si väčšiu kontrolu nad akciou. Túžite po čistej stope? Nech sa páči, rýchlosti v zákrutách vám budú naháňať strach, podvozok je mimoriadne istý. Zvolenú stopu bude držať mimoriadne stabilne, to skôr vodič musí posunúť svoje limity na to, aby si ten podvozok užil, alebo aby ho viac vyťažil. Podvozok je tuhý a tvrdý napriek tomu, že má vzduchové pruženie s troma komorami, naše cesty sú predsa len rozbitejšie, takže áno, pri prejazde niektorých nerovností ho budete počuť. Nie je to však buchnutie, skôr hlasnejší prejav od podvozka. Karoséria je mimoriadne tuhá, porcia pod kapotou extrémna a výsledkom je, samozrejme, intenzívnejší zážitok. Tak to však má byť, vodič si musí byť vedomý výkonu pod kapotou.
Test Mercedes-AMG GLC 63 (foto: Tomáš Kelement 2018)
Napokon, motor je jednou z poínt auta. Vlastne tento odsek bude nekritickou chválou 4,0-litrového osemvalcového motora. Je to najlepší downsizingový motor, aký sa momentálne vyrába. Po nadvihnutí kapoty nádherne odhalí dvojicu turbodúchadiel, ktoré sú v strede dvoch blokov valcov. Tento detail je nádherný a svedčí o tom, že inžinieri v AMG myslia aj na technicky orientovaných vodičov. A tí radi nadvihnú kapotu. Len tak pre kontrolu, čo keď konštruktér niečo zabudol. Pri pohľade do technického preukazu však zistíte, že sa nezabudlo na nič. Maximálny výkon 375 kW (510 k) a rovných 700 Nm maximálneho krútiaceho momentu by dokázalo reštartovať planétu. Tento výkon spracuje nová deväťstupňová prevodovka AMG SPEEDSHIFT TCT 9G s extrémne krátkymi časmi preradenia. Na prvý pohľad je to viac stupňov ako treba, na druhý to je naopak málo. Pri aktívnych výfukoch je streľba do výfuku pri každom preradení návyková asi ako biely prášok v špáradlách premiéra. Preraďovanie rýchlostí sa stane vašou obsesiou a pri každom preradení sa budete usmievať. Ako dieťa, ktoré vidí mamin prsník.
Test Mercedes-AMG GLC 63 (foto: Tomáš Kelement 2018)
Komentár k interiéru je zbytočný. V zásade je pre mnohých notoricky známy, verzia AMG pridáva kontrastné prešívanie športových sedadiel, ktoré sú efektné, volant čalúnený Alcantarou, lesklé páčky manuálneho radenia rýchlostí a, samozrejme, prístrojový panel s grafikou a ciachovaním v štýle AMG. Stačí, napokon ihneď ako naštartujete, pochopíte, že pointa auta je v cenníku príplatkového vybavenia označená ako aktívna výfuková sústava AMG Performance. Ak by ste to po naštartovaní nepochopili, tak stačí preradiť. Ak nie, tak znova. Každé ďalšie preradenie už bude naschvál, či ak chcete tak zo zásady. ### Videotest od nášho spriazneného kolegu Martina z Martina ### Technické údaje testovaného Mercedes-AMG GLC 63 S 4MATIC+ **Motor** preplň. benzínový V8, 3 982 cm3
**Výkon** 375 kW (510 k) pri 5 500 – 6 250 ot./min.
**Krútiaci moment** 700 Nm pri 2 500 – 4 500 Nm
**Pohon a podvozok**: 9-st. dvojstupňová automatická prevodovka, aktívny pohon všetkých štyroch kolies, vpredu a vzadu viacprvkové zavesenie kolies, trojkomorové vzduchové pruženie . Brzdy kotúčové, vpredu perforované a s vnútorným chladením, vzadu s vnútorným chladením. Pneu 265/40 R 20 vpredu, 295/40 R20
**Batožinový priestor** 550 dm3
**Rozmery**: 4 656 × 1 890 × 1 639 mm, rázvor 2 873 mm pohotovostná/celková hmotnosť 2 010/2 580 kg, objem nádrže 66 l.
**Najvyššia rýchlosť** 250 km/h
**Zrýchlenie** 0 – 100 km/h 3,8 s
**Spotreba** 10,7 l/100 km
**Emisie CO2** 244 g/km
**Cena/testované auto** 77 200 € bez DPH/129 774 €
**Konkurenti**: Porsche Macan Turbo








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.