Porovnávací test Honda Civic × Hyundai i30: Hrdinovia downsizingu

Porovnávali sme neporovnateľné? Downsizing motorov je stále v kurze a my sme zisťovali, aké sú rozdiely medzi jednolitrovými agregátmi od Hondy a Hyundai.
Vydané  Text: 

Možno si ešte niektorí pamätáte na Mazdu Xedos 6 so šesťvalcovým dvojlitrovým motorom. Kedysi tento počet valcov a objem používali konštruktéri v jednom aute, dnes je to súčet objemu aj valcov pod kapotami nami porovnávanej dvojice Hondy Civic 1,0 VTEC TURBO a Hyundai i30 1,0 T-GDi. Čaká motoristov novodobá tortúra alebo je život s trojvalcovým turbo motorom bezproblémový?


Foto v článku: Tomáš Kelement

Špirála evolúcie sa v automobilovom priemysle koncom deväťdesiatych rokoch začala točiť naopak. Áno, presne vtedy vznikali prvé motory s receptom menšieho počtu valcov, no s vyšším výkonom. Dnes si už málokto spomenie, že legendárny motor 1,8 Turbo bol výsledkom práve downsizingu a nahradil zastarané motory 2,4 a 2,8. Prekonal ich nielen z výkonnostnej stránky, ale aj zo stránky priemernej spotreby. Preto sa stal miláčikom motoristov, najmä tých, ktorí nepodľahli vábeniu skratky TDI. Odvtedy sa však zmenšovanie objemu motorov stalo mantrou, tá sa však nie vždy stretne so svojím pôvodne zamýšľaným cieľom. Vrcholom tejto snahy sú práve trojvalcové motory, ktoré sú najmä v rámci komunity nadšencov silno diskutovanou témou. Najmä čo sa životnosti a vlastností motora týka. Po našom v teste môžeme pokojne konštatovať, nie je to až také zlé a tieto motory dokážu aj príjemne prekvapiť.

Honda Civic × Hyundai i30 (foto: Tomáš Kelement pre Auto Motor a Šport)

Zmena priorít

Asi neexistuje motorový priestor automobilky, kde by jednolitrový motor prekvapil viac než pod kapotou Hondy. Automobilka, ktorá svoju reputáciu založila na vysokootáčkových motoroch s premenlivým časovaním ventilov. To je zrejme aj dôvodom, prečo si dali na motore konštruktéri tak záležať. Pri pohľade do technického preukazu je maximálny výkon 95 kW (129 k) kombinovaný s maximálnym krútiacim momentom 200 newtonmetrov. Pri priamom porovnaní s predchádzajúcim základným motorom 1,4 i-VTEC vychádza jednolitrový motor ako jasný víťaz. Plus dvadsaťdeväť koní je fajn, no plus 73 Nm je niečo, čo budete cítiť najmä pri predbiehaní.

Honda Civic 1,0 VTEC TURBO| Porovnávací test Honda Civic × Hyundai i30: Hrdinovia downsizingu (foto: PANER pre Auto Motor a Šport)
Hyundai i30 1,0 T-GDi | Porovnávací test Honda Civic × Hyundai i30: Hrdinovia downsizingu (foto: PANER pre Auto Motor a Šport)
Honda Civic × Hyundai i30 (foto: Tomáš Kelement pre Auto Motor a Šport)

Motor 1,0 VTEC TURBO jednoducho nepotrebuje podradiť pri predbiehaní, maximálny krútiaci moment je k dispozícii už od 2 250 otáčok. Jednoducho turbomotory vyžadujú trocha iný jazdný štýl než atmosférické. Pravdupovediac, skôr nás prekvapil obmedzovač otáčok, ktorý zasiahne už pri 5 700 otáčkach, čo je podľa nás dosť málo. Takže skôr ako na podradenie musíte pri predbiehaní myslieť na preradenie na vyšší prevodový stupeň. Pomerne nízke maximálne otáčky nás prekvapili, veď v tomto smere vás konkurenčný Hyundai pustí takmer o tisíc otáčok vyššie. Na druhej strane, pre konštruktérov bola zrejme prioritná životnosť motora. Inými slovami, výmenou za vyšší výkon a krútiaci moment sú nízke otáčky, ktoré by sme pokojne mohli označiť aj za dieselové. A taká by mala byť aj spotreba. Počas testu si v priemere vypýtal Civic 5,7 litra na sto kilometrov, čo ho radí medzi najúspornejšie jednolitrové motory, aké sme jazdili. Na druhej strane, nie je to toľko, čo sľubuje výrobca. Hoci odchýlka je v tomto smere iba 0,7 litra a to nie je veľa.

V ostatných kategóriách Civic veľmi príjemne prekvapil. Najmä viacprvkové zavesenie kolies zadnej nápravy sa podpísalo na vynikajúcich jazdných vlastnostiach. Za volantom sa okamžite cítite ako doma, pozícia sedenia je výrazne nižšia, najmä vďaka návratu ku klasickému umiestneniu palivovej nádrže vzadu pod sedadlami. Priestoru pre štvorčlennú posádku je dostatok, v tomto smere si nový Civic pripísal niekoľko milimetrov. Novodobé ovládanie funkcií prostredníctvom dotykového displeja je otázkou zvyku, hardvérové tlačidlá nájdete už len na klimatizáciu a niektoré funkcie ako napríklad predkolízny systém či stabilizačný, ktorý ešte stále môžete deaktivovať.

Alternatíva

V porovnaní s Hondou neplní jednolitrový trojvalec 1,0 T-GDi funkciu základného motora, ale je alternatívou k základnej verzii 1,4 MPi. Takže majú motoristi v podstate na výber medzi klasikou a modernou. Podobne ako agregát Hondy aj v tomto prípade je maximálny výkon úctyhodný, napokon 88 kW (120 k) v kombinácii so 171 newtonmetrami maximálneho krútiaceho momentu sú hodnoty, ktoré sľubujú dostatočnú dynamiku. Napokon, v tomto prípade môžete atmosférický štvorvalec porovnať s turbo trojvalcom aj v cenníku. Plus dvadsať koní a plus štyridsaťdva newtonmetrov pocítite aj pri bežnom jazdení. V porovnaní s Hondou je maximálny krútiaci moment slabší, na druhej strane kórejský agregát ho ponúka už od 1 500 otáčok, takže potreba podraďovania nehrozí ani tu a navyše je k dispozícii aj širšie spektrum využiteľných otáčok. Inými slovami, prejav tohto motora je v porovnaní s Hondou výrazne „atmosférickejší“.

Hyundai i30 1,0 T-GDi | Porovnávací test Honda Civic × Hyundai i30: Hrdinovia downsizingu (foto: PANER pre Auto Motor a Šport)
Honda Civic × Hyundai i30 (foto: Tomáš Kelement pre Auto Motor a Šport)

V spolupráci s manuálnou prevodovkou si tak Hyundai ponecháva čosi z klasickej radosti z jazdy a vďaka vypínateľnému stabilizačnému systému a klasickej ručnej brzde zabezpečí aj zimné radovánky na zasneženej opustenej okreske či parkovisku. Na druhej strane, v kategórii priemernej spotreby zaostáva za Hondou, celotýždňový priemer sa ustálil na hodnote 6,3 litra na sto kilometrov. To nie je síce veľa, no je to takmer identická spotreba ako v prípade silnejšieho štvorvalca 1,4 T-GDi. Inými slovami, menej valcov neznamená automaticky aj nižšiu spotrebu. A v priamom porovnaní s Hondou zvuk motora vnímate predsa len intenzívnejšie a rovnako aj cítite mierne vibrácie. Motor 1,0 T-GDi tak boduje nižšou nákupnou cenou v porovnaní so silnejším štvorvalcom. Pohľad na prístrojový panel takisto prezrádza klasický prístup Hyundaia k svojim zákazníkom. Kým Honda stavia na digitálny panel, Hyundai je verný dvom veľkým kruhovým analógovým prístrojom, ktoré sú jasne čitateľné a prehľadné.

Honda Civic 1,0 VTEC TURBO| Porovnávací test Honda Civic × Hyundai i30: Hrdinovia downsizingu (foto: PANER pre Auto Motor a Šport)
Hyundai i30 1,0 T-GDi | Porovnávací test Honda Civic × Hyundai i30: Hrdinovia downsizingu (foto: PANER pre Auto Motor a Šport)
Honda Civic × Hyundai i30 (foto: Tomáš Kelement pre Auto Motor a Šport)

V podobnom duchu sa nesie aj zvyšok interiéru, osobne som si pochvaľoval klasické ovládanie klimatizácie, ktoré je pre mňa podmienkou bezproblémovej a niekedy aj bezpečnej jazdy. Najmä na cestách s horším povrchom. Priestor na zadných sedadlá je takmer identický s Hodnou, pár milimetrov v prospech japonského výrobcu tu nehrá rolu, v batožinovom priestore nájdete aj dojazdovú rezervu, takže vás v prípade defektu nečaká šaškovanie s kompresorom ani komunikácia s operátorom a čakanie na odťah. Jazdné vlastnosti sú dobré, jednoduchá zadná náprava plní svoju úlohu tak, ako má, Hyundai i30 ponúka akurátny priesečník komfortu s istým držaním stopy v zákrute. Bokom neostáva ani komfort, multifunkčný volant je nielenže estetický, ale aj praktický. Panel autorádia na vrchu palubnej dosky pôsobí majestátne, pomerne malý dotykový displej vás bude nabádať na priplatenie si väčšieho multimediálneho systému, ktorý sa ku koloritu interiéru hodí rozhodne viac.

Honda Civic 1,0 VTEC TURBO| Porovnávací test Honda Civic × Hyundai i30: Hrdinovia downsizingu (foto: PANER pre Auto Motor a Šport)
Hyundai i30 1,0 T-GDi | Porovnávací test Honda Civic × Hyundai i30: Hrdinovia downsizingu (foto: PANER pre Auto Motor a Šport)
Honda Civic × Hyundai i30 (foto: Tomáš Kelement pre Auto Motor a Šport)

Verdikt

Víťazom nášho porovnávacieho testu sa stáva Honda Civic 1,0 VTEC TURBO. No v tomto prípade bola rozhodujúcim faktorom priemerná spotreba. Japonský model sa sľubom v technickom preukaze priblížil viac ako jeho kórejský náprotivok. Okrem toho ponúka Honda už v základnom vybavení systém Honda Sensing, ktorý zahŕňa nielen predkolízny systém s automatickým brzdením, ale aj s rozpoznávaním chodcov a adaptívny tempomat a rozpoznávanie značiek.

Hyundai i30 1,0 T-GDI je druhý. A je v tesnom závese, napokon o zdieľané prvé miesto ho skutočne pripravila iba priemerná spotreba, inak je na jednej úrovni s Hondou. Pri pohľade do cenníka zistíte, že aj cenovo sa Hyundai doťahuje na Hondu, no aktuálne mu v porovnaní pomáha najmä akciový cenník, ktorý rozdiel v cene posúva o 1 500 eur v prospech Hyundaia a to je v rámci rozpočtovej triedy silný argument

Záver

Honda Civic 1,0 VTEC TURBO

Boduje najmä priemernou spotrebou a variabilným interiérom, ktorý je pripravený zhltnúť všetky prvky dennej potreby. Okrem toho myslí na to najdôležitejšie – bezpečnosť. HONDA SENSING je k dispozícii pre všetkých majiteľov, konkurencia ponúka tieto prvky za príplatok.

Hyundai i30 1,0 T-GDI

Alebo inými slovami, na stupienok víťazov vystúpil iba jednou nohou, tá druhá musela ostať na druhom stupienku. Inak je na jednej úrovni s Hondou, to, čo ponúka Honda, dokáže ponúknuť aj Hyundai, hoci ak si ich vybavíte na rovnakú úroveň, cenový rozdiel v prospech Hyundaia predstavuje len pár stoviek eur.










Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!