Fotogaléria:Tokio 2007: Suzuki

Countach sa dá definovať snáď len ako brutálny, surový superšport, ktorý zásadne zmenil pohľad na športové autá, či už v Európe alebo v Amerike.


Lamborghini Countach je symbolom, kultom so silným X-faktorom. Spomienka na jazdu v ňom je stále horúca. A je úplne jedno, či sa zrovna utápate v dymovej prikrývke a chlad zalieza pod kožu. V okamihu, keď sme sa stretli, bolo všetko ostatné nedôležité.

Oči behajú z jedného efektného detailu neskutočne plochej a širokej karosérie k druhému. Či už sa na auto pozriete z akejkoľvek strany či uhla, vždy je pripravené vás fascinovať. To už ale s dovolením majiteľa otváram (dvíham) masívne dvere a čudujem sa plynovým vzperám, že tú váhu unesú. Nasúkať sa dovnútra je pre nadšencov otázkou okamihu, aj keď je potrebné prekonať masívny prah, ktorý skrýva spleť trubiek priestorového rámu.

Interiér je úžasný, svetlá koža podmanivo vonia, všetko je na dosah, dozadu a do strán nie je vidieť. Konečne štartujeme: pedál plynu držím na 10-15%, to aby sa klapky šiestich dvojitých Weberovcov pootvorili, a potom len otočím kľúčikom. Rev, ktorý sa rozoznie za mojim chrbtom, spôsobuje mrazenie v zátylku, takmer okamžite inštinktívne pridávam. Majiteľ ešte musí vycúvať z obmedzeného priestoru. To sa robí jedine tak, že si sadnete na prah a vďaka tomu vidíte dozadu. A musíte mať dosť sily v ľavej nohe na spojku.

Ako Countach jazdí? Brutálne zrýchľuje a je veľmi, naozaj veľmi hlučný. Podvozok nečakane zvláda nerovnosti, riadenie je priame, rýchle a náročné, vlastne ako celé auto. Neustále ho musíte vnímať, cítiť, čo robí krútiaci moment 361 Nm so zadnými pneumatikami Pirelli s rozmerom 345/35 R15. Aj v dnešnom kontexte je auto rýchle a má tak neskutočný sex-appeal, že sa s ním nikde na planéte neschováte.

Je jasné, že Countach nie je auto na každý deň, dnes je braný skôr ako investícia. Cena tohto vozidla? Okolo 250 000 eur a stále stúpa … A náhradné diely stoja ako tie na staré Ferrari (sú veľmi drahé). Lenže to kúzlo brutálneho superšportu, ktorý nahradil elegantnú a až žensky krásnu Miuru, je natoľko silné, že vás donúti prehodnotiť životný postoj. Bolo by predsa krásne vziať len priateľku, kreditnú kartu a vyraziť niekam do príjemnejšej klímy.

Pokračujte na ďalší príspevok »