Amaxofóbia alebo strach zo šoférovania: Aké sú príznaky a ako prekonať strach

Strach zo šoférovania sa netýka iba žien. Môže nastať po akejkoľvek zlej skúsenosti, nehode, či v nepredvídateľnej situácii na novej neznámej trase.
Vydané  Text: 

Strach zo šoférovania môže mať **rôzne príčiny a môže byť rôznej intenzity**. Niekedy je natoľko silný, že človek radšej ani nechce získať vodičský preukaz, niekedy nastane **po traumatickej skúsenosti**, kedy sa človek bojí, že by sa niečo podobné mohlo zopakovať. V extrémnych prípadoch si človek nedokáže sadnúť do auta ani ako spolujazdec. Strach je vnímaný prevažne negatívne, ide však o **obranný mechanizmus**, ktorý nás varuje pred nebezpečenstvom a bráni nás pred riskovaním, čo nám môže často aj zachrániť život, Ak sa však stane neúnosným a obmedzuje naše každodenné fungovanie, ide o vážny zdravotný problém, kedy je potrebné vyhľadať odbornú pomoc. Ak strach nie je založený na predchádzajúcich negatívnych skúsenostiach, ide o iracionálny pocit, obavu z nepoznaného, nazývame ho **fóbia**. Medzi vonkajšie prejavy **amaxofóbie** patrí vyhýbanie sa cestovaniu dopravnými prostriedkami alebo šoférovaniu, zvýšený tep, triaška alebo bolesti žalúdka. Takáto osoba neustále hľadá výhovorky, ako sa vyhnúť šoférovaniu a aby sa mohla zbaviť zodpovednosti.
## Príčiny amaxofóbie Najčastejšie príčiny strachu zo šoférovania sú nasledovné: ### Strach zo zlyhania Môže isť o črtu osobnosti, ktorá sa prejavuje aj v iných životných oblastiach. Veľmi často však vzniká v začiatkoch šoférovania, ak sa človek stretne v autoškole s neprimeraným správaním inštruktora alebo ho rodičia pri šoférovaní neustále upozorňujú na chyby. Človek tak získa nedôveru voči svojim schopnostiam a stáva sa neistým. ### Traumatický zážitok **Najčastejšou príčinou** strachu zo šoférovania je dopravná nehoda. Ak má človek negatívnu skúsenosť s nehodou, kedy došlo k zraneniu alebo veľkému poškodeniu vozidla, bude si to vyžadovať dlhší čas, kým v sebe nájde opäť sebaistotu v šoférovaní. Ak strach po prekonaní traumy pretrváva pridlho alebo sa stupňuje, je potrebné navštíviť odborníka. ### Strach z nepredvídateľných udalostí Môže ísť o nepriamu skúsenosť s nehodou, ktorá sa stala niekomu z vašich blízkych alebo ak ste boli svedkom dopravnej nehody. Takáto udalosť vás núti zamyslieť sa nad tým, čo by bolo, ak by sa to stalo vám. Pochopíte, že takéto situácie sa nevyhýbajú nikomu a zomkne vás strach. V menšom merítku môže ísť o strach z neznámych miest (napríklad ak šoférujete v cudzej krajine alebo v horách) alebo o strach z parkovania na miestach, kde to dobre nepoznáte a nemáte istotu, kde bude možné zaparkovať. Radšej v takom prípade na dané miesto buď nejdete autom alebo zaparkujete ďaleko, ale na známom mieste.
## Ako strach prekonať Čo robiť, aby ste strach zo šoférovania úspešne prekonali? Psychológovia ponúkajú zopár užitočných rád. ### 1. Spravte si z nepriateľa priateľa Choďte na to postupne a trpezlivo. Začnite s jednoduchšími trasami, ktoré dobre poznáte a vyhýbajte sa dopravným špičkám. Nenechajte sa odradiť drobnými neúspechmi. Verte si a pravidelne trénujte. ### 2. Nájdite si skúseného spolujazdca, ktorý vás podporuje. Pri výbere spolujazdca **si dávajte pozor na večne kritizujúcich ľudí**, ktorí vedia všetko lepšie. Malo by ísť o miernu a empatickú osobu, ktorá vás dokáže podporiť a motivovať a prípadne dať zopár dobrých rád. Samozrejme by to mal byť skúsený vodič. Ak takú osobu vo svojom okolí nemáte, zaplaťte si zopár kondičných jázd s inštruktorom. ### 3. Jazdite na staršom aute. Strach býva často zapríčinený aj obavou z poškodenia drahého auta, ktoré možno navyše nepatrí vám. Uspokojte sa teda zo začiatku s obyčajnejším jazdeným autom, aby ste necítili prehnanú zodpovednosť za prípadný škrabanec, ktorý by vás na novom aute vyšiel draho. Takéto škrabance môžu vzniknúť napríklad pri parkovaní, kedy sa opriete autom o vysoký obrubník, stĺp, prípadne iné auto. V takomto prípade sa škody spôsobené na druhom vozidle vyplatia z vášho povinného zmluvného poistenia. ### 4. Úspech začína v hlave. Nalaďte sa pozitívne, **pochváľte sa za malé úspechy** a získajte späť svoju sebadôveru. Potešte sa maličkosťou, keď zvládnete prekonať svoj strach a motivujte sa k ďaľším dobrým výkonom. Nezabúdajte, že kľúčom k úspechu je nevzdávať sa pri prvej prekážke. ### 5. Vytvorte si v aute pohodovú atmosféru. Uistite sa, že je auto v dobrom stave, pred jazdou si nastavte všetko, čo je potrebné, aby vás to počas cesty nerozptyľovalo, zhlboka sa nadýchnite a vyrazte.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.