TOP 10 najzaujímavejších faktov o novom BMW X5! Toto ste určite netušili:

Príchod nového BMW X5 znamená pre bavorskú automobilku hotovú revolúciu. Novinka je väčšia, priestrannejšia a dostala toľko nových technológií, že mieri na špičku segmentu. Pozrite si s nami 10 +1 zaujímavých faktov, ktoré by ste o nej vedieť.
Vydané  Text: 

1.

Laserové svetlomety predstavujú špičku osvetľovacej techniky, ktorú v súčasnosti môžete dostať do automobilu. Dokážu osvetliť dopravné značky, zasvietiť zvieratám do očí, čím predídu kolízii a vykryť protiidúce autá tak, aby ste ich neoslepovali a vždy mali k dispozícii čo najviac svetla pre maximálnu bezpečnosť.

2.

Otváranie vozidla pomocou mobilného telefónu už nie je hudba prítomnosti, ale v BMW X5 krása súčasnosti. Stačí na to mobilný telefón s operačným systémom Android 8.1. A nemusíte mať pri sebe ani kľúč. Takto sprístupníte vozidlo až piatim užívateľom, ktorých si sami vyberiete.

3.

Batožinový priestor poskytuje základný objem 650 dm3, po sklopení operadiel zadných sedadiel delených v pomere 40 : 20 : 40 narastie na 1 860 dm3. A to je hodnota, ktorá pokryje azda všetky rodinné potreby. Prípadne si môžete objednať tretí rad s dvojicou sedadiel. Potom vyrazíte na cesty aj s priateľmi.

4.

Aktualizácia softvéru? Funguje ako v mobilných telefónoch. Oznámi vám, že k dispozícii máte nové údaje. A je na vás, kedy si ich stiahnete. Doma cez vlastnú wi-fi ? Nech sa páči. Stačí to len autu oznámiť a ono sa postará o zvyšok. Takto si môžete do vozidla objednať aj nové funkcie

5.

Parkovacia kamera spolu so špeciálnym softvérom dokážu zázraky. Okrem pohľadu na vozidlo zo všetkých uhlov vrátane pohľadu zvonku dokáže vozidlo na vzdialenosť 50 metrov cúvať samé po trase, ktorú predtým prešlo. Tým sa odstráni stresujúce cúvanie v úzkych priestoroch. Auto sa pri tom vyhýba prekážkam.

6.

Digitálny kokpit s vysokým rozlíšením dostal s ovládacím systémom OS 7.0 vzhľad, ktorý posúva vozidlo do budúcnosti. Ukazovatele rýchlosti a otáčok sa dostali na okraje, v strede sa zobrazuje aktuálna mapa a obsah zobrazený po jej bokoch je úplne na vás. Verte, že s týmto ovládaním sa rýchlo skamarátite.

7.

Pozorná kamera sleduje, kam sa pozeráte. Ak sledujete premávku, rozbehne sa vozidlo v zápche na predvolenú rýchlosť samé. Pokiaľ sa však venujete mobilu či deťom na zadných sedadlách, jemným gongom vám oznámi, že cesta pred vami sa uvoľnila. Nebudete tak zbytočne stáť na červenej a strácať drahocenný čas.

8.

Crafted clarity sú špeciálne spracované krištále od svetoznámeho výrobcu, ktoré zvyšujú exkluzivitu interiéru. Nachádzajú sa na ovládači iDrive, štartovacom tlačidle či na ovládači hlasitosti. Vynikajú na voliči automatickej prevodovky. Majstrovská práca vrátane osvetleného X vytvorila hodnotný šperk.

9.

Vzduchové odpruženie bolo už v jeho prvej generácii BMW X5 a teraz sa vracia v najlepšej verzii. Svetlú výšku si podľa aktuálnych podmienok nastavíte v rozmedzí 8 cm, na diaľnici sa automaticky zníži, aby vozidlo kládlo vzduchu čo najmenší odpor. Pohodlie ako pri cestovaní na lietajúcom koberci zabezpečené.

10.

Termodržiaky na poháre udržia požadovanú teplotu nápojov. Vreckovú polievku si v nich neuvaríte, no osviežujúci drink zostane aj po dlhej ceste studený a káva či čaj teplé. Pre ľudí, ktorí buď veľa cestujú, alebo rátajú každú minútu a svoj každodenný ranný pitný režim riešia v aute, ide o dokonalé riešenie.

+1

Terénne schopnosti BMW X5 zvládnu mnoho. Elektronika upraví prejavy podľa toho, či jazdíte po skalách, piesku, štrku, či snehu. Režim Off-Road spracuje zábery z kamier tak, aby ste vždy videli detaily okolia. Pri zapadnutí zdvihne vzduchový podvozok vozidlo o 3 cm. Treba terénne pneumatiky? Stačí povedať!
Nové BMW X5. Aktuálna generácia zakladateľa segmentu športovo-aktívnych vozidiel, ktorá v týchto dňoch prichádza na náš trh, predstavuje úplne nové vozidlo zamerané na top klientelu. **Nepoužíva nič z toho, čo by ste doteraz poznali vo vozidlách mníchovského výrobcu. Počnúc prístupom do vozidla, ktoré odomknete kompatibilným mobilným telefónom s operačným systémom Android 8.1.** A nemusíte mať pri sebe ani kľúč. Takto sprístupníte vozidlo až piatim užívateľom. Pozrite sa na obrovské obličky. Už nie sú oddelené, vnútornú stranu majú spoločnú. Ide o nový dizajnový jazyk značky, ktorý sa dostane aj na ďalšie vozidlá, ktoré čoskoro prídu na trh. Digitalizácia sa naplno dostala aj do BMW X5. Na palube vás privíta osobný asistent, ktorý sa postará o vaše pohodlie počas cesty. **Budete unavení? Stačí povedať a upraví osvetlenie, teplotu, hudbu, začne vás masírovať a spraví všetko pre to, aby ste sa zotavili.** A to je len zlomok z jeho schopností. Aktualizácia softvéru? Funguje presne ako v mobilných telefónoch. Oznámi vám, že k dispozícii máte nové údaje. A je na vás, kedy si ich prostredníctvom zabudovanej SIM karty stiahnete. Doma cez vlastnú wi-fi? Nech sa páči. Stačí to len autu oznámiť a ono sa postará o zvyšok. Túto službu máte na desať rokov bezplatne a ak budete chcieť, môžete si časom prikúpiť nové komfortné funkcie vozidla. Asistenčné systémy? Na palube sú všetky, ktoré poznáte a mnohé, ktoré nepoznáte, no keď sa s nimi zoznámite, poviete si, že toto ste vždy chceli. A viete, čo je ich najväčšia výhoda? **Že ak chcete prevziať riadenie plne do svojich rúk, dajú sa kompletne vypnúť.** Medzi nové schopnosti vozidla patrí aj prispôsobenie podsvietenia displejov podľa toho, aký jazdný režim práve využívate. Voľbu komfortného, športového či ekologického režimu sprevádza zmena farebného motívu prístrojovej dosky. Zaujímavou novinkou medzi asistenčnými systémami je pomocník pri cúvaní. Vozidlo si zapamätá posledných 50 metrov trasy a pri následnom cúvaní dokáže odbremeniť vodiča od nutnosti dôsledne sledovať okolie. Vďaka kamerám a snímačom potom dokáže bezpečne a pohodlne vykľučkovať aj z úzkych uličiek a to aj vtedy, ak sa na ceste stala nejaká zmena. Pre mnohých to môže byť vážny spôsob, ako sa zbavia stresu zo šoférovania. V blízkej budúcnosti rozšíri ponuku pohonných jednotiek nový benzínový motor V8 M50i s výkonom 390 kW (530 k) a plug-in hybridný motor v modeli 45e. **Ten spája benzínový radový 6-valec s objemom 3 litre a elektromotor, pričom ponúkne celkový výkon 290 kW (395 k).** A špecialita na záver? Asi ťažko nájdete v automobilovom priemysle model, ktorý ponúka kolesá vo veľkosti od 18 do 22 palcov. Aj to svedčí o výnimočnosti nového BMW X5 s cenou od 69 100 eur.




Okolo áut a motoriek sa pohybujem odmalička, aj keď sme nikdy v rodine nemali Škodu 105/120. Za jeden z najväčších výkonov považujem generálku Žiguláka, ktorou sme s kamarátmi zložili praktickú maturitu na dopravnej priemyslovke. Na autách ma zaujímajú technické riešenia a inovácie, preto mi je ľúto, že v ostatnej dobe sa dozvedáme viac o konektivite a o mobilnom internete v autách než o novinkách v motoroch, nápravách a prevodovkách. Podľa mňa by auto malo mať charakter a aspoň trochu komunikovať s vodičom. Na autonómne jazdenie sa zatiaľ pozerám skepticky, aj keď časom môže byť riešením najmä v mestách. Baví ma cestovanie, komunikácia s ľuďmi a rozširovanie obzorov.




Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.