Zisťovali, kde sú najlepší a najhorší šoféri sveta. Tipnite si, kde skončilo Slovensko a prečo

Vedeli ste, že dobrí vodiči dokážu ušetriť až 12 percent na nákladoch, zatiaľ čo zlí šoféri majú dodatočné náklady vo výške až 13 percent?
Vydané  Text: 
Byť dobrým vodičom sa vypláca nielen z morálneho a spoločenského hľadiska, ale aj toho finančného. Celkový **rozdiel medzi nákladmi na prevádzku auta dobrého a zlého vodiča môže byť až 25 percent**, ak berieme do úvahy, že najlepší vodiči dokážu ušetriť na prevádzke vozidla 12 percent a najhorší vodiči svojim správaním zvyšujú náklady na prevádzku vozidla o 13 percent.

Podľa čoho dostali názvy najznámejšie automobilky?

Citroën, SEAT, BMW, Alfa Romeo, Volvo a ďalšie. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sa vaše auto volá tak, ako sa volá? Podľa koho alebo čoho dostalo svoj názov a aká je jeho história? Prečítajte si náš výber s vysvetlením názvov.

Nehoda môže predstavovať až o 36 percent vyššie náklady ako základná oprava či údržba, takže **bezpečná jazda je pre dobrého vodiča základ**. Dobrý vodič tak nešetrí iba náklady, ale aj jazdí bezpečnejšie. **Čísla hovoria jednoznačne:** * alkohol v krvi na úrovni 0,10% zvyšuje pravdepodobnosť havárie 7-krát * alkohol v krvi na úrovni 0,15% zvyšuje pravdepodobnosť havárie 25-krát * ak šofér počas jazdy konzumuje, zvyšuje sa pravdepodobnosť nehody 3,6-krát * ak šofér počas jazdy telefonuje, zvyšuje sa pravdepodobnosť nehody 6-krát * ak šofér počas jazdy esemeskuje, zvyšuje sa pravdepodobnosť nehody 24-krát
A v ktorých krajinách jazdia najlepší a najhorší vodiči na svete? ### Najhorší vodiči na svete: #### 10. Costa Rica #### 9. Filipíny #### 8. Panama #### 7. Indonézia #### 6. Rumunsko #### 5. Ekvádor #### 4. Kolumbia #### 3. Venezuela #### 2. Guatemala #### 1. El Salvador Zaujímavé je, že až 7 z týchto krajín sa nachádza v Latinskej Amerike, priemerný Slovák našťastie medzi TOP10 najhoršími vodičmi nefiguruje.
### Najlepší vodiči na svete: #### 10. Slovensko #### 9. Maďarsko #### 8. Taliansko #### 7. Francúzsko #### 6. Belgicko #### 5. Česká republika #### 4. Švédsko #### 3. USA #### 2. Lotyšsko #### 1. Holandsko
Nie je až tak veľkým prekvapením, že na prvom mieste je Holandsko známe najmä preferovaním cyklistickej dopravy a tiež využívaním lodnej dopravy. Vodiči automobilov sa pre pestrosť dopravy musia správať zodpovedne, ohľaduplne a tolerantne, sú na nich kladené vysoké nároky a početné obmedzenia majú vplyv na to, že automobil nešoféruje doslova ktokoľvek, kto dostal vodičské oprávnenie. Lotyšsko a USA sú zas známe svojimi prísnymi a oproti iným krajinám nízkymi povolenými rýchlosťami. Slovensko sa v tomto istom rebríčku umiestnilo na veľmi prekvapivom desiatom mieste. Jedná sa o údaje z celého sveta, preto sa môžeme ako Slováci tešiť z veľmi priaznivého výsledku. Pochvalou pre nás môže byť aj skutočnosť, že prieskumy v tomto prípade zohľadňovali názory vodičov rôznych krajín, takže to znamená, že nás svet vníma celkom pozitívne. Aspoň v tejto štatistike naša krajina obstála relatívne dobre, hoci my by sme sa nepochybne zaradili ešte o niekoľko stupienkov vyššie.

Štatistiky, pri ktorých by mal každý šofér spozornieť

Vždy, keď hovoríme o bezpečnosti na cestách, treba sa pozrieť aj na aktuálne štatistiky, ktoré sú objektívnym ukazovateľom súčasnej situácie. Pozrime sa na niekoľko čísel, ktoré by vás nemali nechať chladnými.




Zdroje:
Statista
NetSafeUtah.org
chevinfleet
dailypakistan

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia








Pokračujte na ďalší príspevok »