Je jazda s autopilotom bezpečnejšia?

Mohlo by sa zdať, že samojazdiace autá bez vplyvu ľudského faktora znížia riziko dopravných nehôd na cestách. Aká je pravda?
Vydané  Text: 
Nie tak dávno bol medializovaný prípad z Arizony, v ktorom vozidlo s autopilotom zabilo chodca, zatiaľ čo človek pozeral na displej svojho mobilu. Autopilot je síce skvelou inováciou, avšak stále si vyžaduje vodiča za volantom, ktorý je pripravený kedykoľvek prevziať riadenie. **Otázkou ale je, či je vodič schopný tak rýchlo zareagovať na situáciu, keď sa dovtedy jazde nevenoval**. Mozgu trvá približne 2,5 sekundy, kým spracuje vizuálnu informáciu, urobí rozhodnutie a pošle signály napríklad na brzdenie, v prípade, že vodič nebol v stave pohotovosti. Reakčný čas je ešte dlhší v prípade, že je šofér unavený, nepripravený na akciu alebo rozptýlený inou činnosťou. Ďalším faktorom je samozrejme aj schopnosť vozidla zastaviť, čo môže pri určitej rýchlosti vozidla trvať aj 6 sekúnd. Ako najzložitejší problém sa ukázala prítomnosť neosvetlených chodcov a cyklistov v premávke, ktorých je ťažké identifikovať.
V súčasnosti zostáva stále dôležité držať ruky na volante, inak vystavujete seba aj druhých príliš veľkému nebezpečenstvu. V iných nehodách, počas ktorých jazdilo auto s autopilotom, bolo zistené, že šofér nereagoval na varovanie vozidla, aby prevzal kontrolu nad ním, následkom čoho bola nehoda. Závisí aj od značky auta, po akom čase vás upozorní, aby ste prevzali kontrolu nad vozidlom, keď sa nedotýkate volantu. Zdá sa, že ešte nie sme tak ďaleko, aby sme sa počas jazdy v aute mohli spoľahnúť na autopilota a mohli sa tak venovať inej činnosti. Aj keď je táto funkcia zaujímavá a v určitých prípadoch dobre využiteľná, nemali by sme zabúdať, že človek je predsa len viac ako robot a aj keď robí chyby, dokáže sa z nich poučiť a v budúcnosti im predchádzať.

VIDEO: Autopilot Tesly prepadol v teste! Nezvládol ani bežnú situáciu na ceste

Autopilot kalifornskej automobilky Tesla nepochybne patrí k najvyspelejším asistentom na trhu. Mnohých vodičov však zavádza názov tohto systému, ktorý akoby deklaroval, že auto je schopné plne autonómnej jazdy. Práve táto **mylná domnienka stála niektorých majiteľov život.** **Tesla dokáže udržať auto medzi pruhmi alebo kontrolovať rýchlosť a dostatočný odstup od vozidiel pri plynulej jazde po diaľnici.** Tieto... Prečítať celé








Pokračujte na ďalší príspevok »