Príprava auta na zimu: Toto za žiadnych okolností nepodceňujte!

Nielen ľudia, aj automobily potrebujú občas trocha starostlivosti a lásky, napokon auto býva často členom rodiny. Tak prečo mu pred zimou nevenovať trocha pozornosti?
Vydané  Text: 

Akumulátor

Platí jednoduché pravidlo. Ak má váš akumulátor viac ako štyri roky, skontrolujte ho, ak treba dobite. Ak je starší ako päť rokov, treba ho vymeniť, najmä ak nechcete pobehovať na parkovisku so štartovacími káblami. Ak máte moderné auto so systémom štart-stop, investujte do batérie Exide EFB. So svojou 3-krát vyššou odolnosťou proti cyklovaniu predchádzajú predčasnému vybitiu či zlyhaniu. Myslite na to najmä vtedy, ak prevádzkujete taxík, kuriérske alebo záchranárske vozidlo.

Olej a filtre

Povinná jazda, ak sa už blíži výmena, neváhajte, vymeňte ho. Nečakajte na tuhú zimu či pár tisíc kilometrov, ktoré „ešte prejdete“ pred výmenou oleja. V zime budú mať aj servisy vzhľadom na množstvo zábudlivcov predsa len viac roboty.

Chladiaca kvapalina

Najčastejšie sa na ňu zabúda. Jej životnosť je štyri roky a spravidla ju vodiči nezvyknú vymeniť. Zabúdajú na fakt, že ju dolievajú väčšinou destilovanou vodou, takže časom sa jej koncentrácia znižuje. Neriskujte zamrznutie a vymeňte ju včas.

Kvapalina do ostrekovačov

V zime sú sklá zvyčajne špinia oveľa rýchlejšia. Za dažďa aj krátko po ňom a na zasneženej vozovke sú stierače v hustej premávke v permanencii, aj keď nesneží. Zimné zmesi do ostrekovačov sú kategorizované podľa odolnosti -20 °C, -30 °C, -40 °C. Majú aj praktický lievik, vďaka ktorému nalejete vodu rýchlejšie a ľahšie. Zimná zmes do ostrekovača má nielen iné zloženie, ale výrazne obmedzuje škriabanie skla.

Rozmrazovač zámkov

Pozor! Tento prípravok treba mať u seba a nie v aute. Tam vám zámok nerozmrazí. Aplikácia je veľmi jednoduchá, prípravok stačí nastriekať do zámku a nechať chvíľu pôsobiť. V prípade potreby treba proces zopakovať. Pred zimou môžete prípravkom preventívne premazať zámok.

Odhmlievač skiel

Opäť maličkosť, ktorá by mala byť povinným úkonom už pred jesennou prevádzkou, veď už na jeseň klesajú nočné teploty na severe Slovenska pod nulu. Prípravok stačí naniesť na sklo a jemne rozotrieť handrou z mikrovlákna. Pre maximálny efekt je dobré postup opakovať. Spomeňte si na tento prípravok za pár drobných, keď uvidíte niekoho s komplet zahmleným čelným oknom.

Tesnenia dverí

Aj tie sa oplatí ošetriť mazacou tyčinkou, ktorá zabezpečí pružnosť gumy, konzervuje ju a tým predlžuje jej životnosť. Samozrejme, ani dvere neprimrznú, prípadne nevytrhnete alebo nepoškodíte gumené tesnenie.

Reťaze

Predpokladáme, že zimné pneumatiky máte, takže je na rade vybavenie pre najtvrdšie zimné podmienky. Ak bývate v horských oblastiach, tak by ste mohli uvažovať nad kúpou reťazí, ktoré vám zabezpečia prejazdnosť aj v tých najťažších podmienkach. Ak uvažujete nad alternatívou, odporúčame zvážiť takzvanú textilnú ponožku, ktorá vám pomôže prekonať náročnejšie úseky a v kufri ju umiestnite ľahšie.

Povinné drobnosti

Zima je nevyspytateľná a najmä chladná. Už aj inak jednoduchá výmena kolesa môže byť pre vodiča bez rukavíc v mraze dosť nepríjemnou skúsenosťou. Takže nezabudnite na rukavice, teplú bundu v prípade, že budete s pokazeným autom čakať dlhšie, nabíjací kábel na telefón, magnetickú baterku, náhradnú náplň do ostrekovačov, metličku na odpratávanie snehu a škrabku na odstraňovanie ľadu a ak máte staršie auto, hoďte si do auta štartovacie káble.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.