Toto nám na nových autách vadí najviac! Súhlasíte?

Nové autá sú z roka na rok lepšie. Každý deň nás prekvapujú pokročilou technikou, pohodlím alebo vysokou úrovňou bezpečnosti. Ani poprední výrobcovia však nie sú neomylní a niektorými nedomyslenými vychytávkami či dizajnovými riešeniami dokážu rozčúliť nie jedného fanúšika automobilov. Toto je náš zoznam najotravnejších nezmyslov, ktoré nachádzame v moderných autách. 1. Umelý zvuk motora Čo robiť, keď… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Nové autá sú z roka na rok lepšie. Každý deň nás prekvapujú pokročilou technikou, pohodlím alebo vysokou úrovňou bezpečnosti. Ani poprední výrobcovia však nie sú neomylní a niektorými nedomyslenými vychytávkami či dizajnovými riešeniami dokážu rozčúliť nie jedného fanúšika automobilov. Toto je náš zoznam najotravnejších nezmyslov, ktoré nachádzame v moderných autách.

1. Umelý zvuk motora

Čo robiť, keď ako výrobca automobilov chcete zákazníkom ponúknuť ostrú verziu svojho modelu, no nemôžete kvôli emisným normám pod kapotu umiestniť poriadny motor so zaujímavým zvukovým prejavom? Moderné technológie priniesli konštruktérom nechutné riešenie v podobe umelo generovaného zvuku motora z reproduktorov. V ostrom režime tak namiesto originálneho motora počujete dofarbený zvuk z reproduktorov, ktorý má vodičovi zlepšiť radosť z jazdy. Mnohým však táto ilúzia v realite vadí a to najmä vtedy, keď sa audiosystém snaží jediným stlačením tlačidla „premeniť“ váš dvojlitrový diesel na niečo, čo má pripomínať Hemi V8. Najhoršie však na tom je to, že v niektorých autách túto funkciu nemôžete ani deaktivovať.

2. Vytŕčajúce displeje

Kedy ste naposledy videli palubnú dosku s elegantne zabudovaným displejom? Časy, keď sa výrobcovia ešte snažili integrovať displeje do palubnej dosky sú dávno preč. Prilepiť displej na palubnú dosku tak, aby vytŕčal do priestoru, je predsa oveľa jednoduchšie a šetrí to výrobcom náklady. Niektorým tento lacný a nekreatívny spôsob umiestnenia dotykového displeja prekáža, veľké obrazovky navyše obmedzujú výhľad z auta smerom von a medzi spätným zrkadlom a vrchnou hranou displeja častokrát zostáva vodičovi už len niekoľkocentimetrový priezor.

3. Komplikované ovládanie

Niekedy ste mohli preladiť stanicu jednoduchým kliknutím tlačidla na palubnej doske bez toho, aby ste spúšťali zrak z cesty. Dnes to také jednoduché byť nemusí. Každý výrobca dnes experimentuje s rôznymi možnosťami ovládania svojich systémov a bežným používateľom to zásadne komplikuje život. Len kvôli zníženiu intenzity fúkania klimatizácie o jeden stupeň musíte častokrát prekonať niekoľko klikov v palubnom systéme. Dostať sa do menu, nájsť správnu ikonku a digitálne zmeniť nastavenie rádia či klimatizácie trvá celú večnosť a odpútava to pozornosť vodiča.

4. Piano Black

Ak máte doma auto, ktorého interiér je plný lesklého čierneho plastu, tak s týmto bodom budete pravdepodobne súhlasiť. Lesklý čierny plast používajú výrobcovia vtedy, keď sa snažia zakryť lacnejšie materiály alebo fádnosť svojich interiérov. Tento paškvil, častokrát označovaný aj ako Piano Black, má dodať interiérom punc prémiovosti a luxusu. Opak je však pravdou. Lesklé plasty sú extrémne náchylné na škrabance, ktoré sa začínajú objavovať takmer okamžite po nastúpení do vozidla. Navyše priťahujú otlačky a prach, ktorého čiastočky poškodia povrch plastu vždy, keď ho chcete zotrieť.

5. Umelé koncovky výfukov

Mnohí výrobcovia už v dnešnej dobe smerujú koncovky výfuku na zem a sú skryté za zadným nárazníkom. Napriek tomu majú tendenciu tieto koncovky falšovať prostredníctvom tvarovania zadného nárazníka. V skutočnosti to však nemá praktický zmysel a ide len o nepodarenú dizajnovú záležitosť. To isté môžeme napísať o zaslepených otvoroch nasávania vzduchu, s ktorými sa častokrát stretávame aj pri drahších autách.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »