PARIS MOTOR SHOW 2018: Pozrite si najočakávanejšie novinky, ktoré sa predstavia na autosalóne v Paríži!

Napriek neustále klesajúcej účasti automobiliek na veľkých medzinárodných prezentáciách sa v Paríži predstaví hneď niekoľko kľúčových noviniek, ktoré majú určiť smer vývoja ďalších modelov.
Vydané  Text: 
Paríž sa v minulosti preslávil aj vďaka automobilom. **Už v roku 1898 sa stal dejiskom vôbec prvej automobilovej výstavy na svete, ktorú zorganizoval francúzsky automobilový klub v Tuilerijských záhradách.** Vtedy sa na štvorkolesový zázrak prišlo pozrieť zhruba 140-tisíc návštevníkov a na mieste vystavovalo svoje produkty až 269 rôznych firiem. Od roku 1976 sa autosalón koná pravidelne a dodnes patrí k najobľúbenejším automobilovým podujatiam na svete. **Tento rok plánujú výrobcovia na autosalóne predstaviť úplne nové generácie kľúčových modelov, ktoré prídu do predaja začiatkom budúceho roka.**

AUDI

Spoločnosť Audi plánuje verejnosti oficiálne odhaliť najmenší model s označením A1. Kompaktný hatchback má byť postavený na základoch koncernového Volkswagenu Polo. **Prémiová novinka si chce odhryznúť z koláča, ktorému doteraz kraľovalo najmä Mini.** Rovnako ako britský konkurent, aj Audi chce zaujať mladistvým dizajnom a vysokou mierou personalizácie interiéru aj exteriéru.
Vďaka päťdverovej konfigurácii budú mať cestujúci po novom jednoduchší prístup na zadné sedadlá. **Nové benzínové motory by si mali poradiť s plne naloženým autom pri zachovaní nízkej spotreby paliva.** Tie majú byť natoľko úsporné, že sa Audi rozhodlo vyškrtnúť z ponuky všetky naftové motory. Tešiť sa môžeme aj na modernejší systém infotainmentu s krajšou grafikou a rýchlejším prostredím. Pre fanúšikov techniky bude k dispozícii digitálny prístrojový panel, ktorý už poznáme z iných modelov značky.
**V podobnom duchu sa bude niesť aj interiér nového Audi Q3. V porovnaní s predchodcom má byť novinka lepšie ovládateľná a priestrannejšia.** Pri návrhu exteriéru sa dizajnéri inšpirovali väčším modelom Q8. Okrem toho by sme v Paríži mohli vidieť aj modernizovanú A4 sedan, ktorá dostane novú masku chladiča, upravený interiér a novú paletu motorov.

BMW

**Bavori na autosalóne predstavia úplne novú generáciu najdôležitejšieho modelu značky.** Očakáva sa, že exteriér radu 3 prejde len evolučnými zmenami. Najväčšie zmeny sa majú odohrať v interiéri, kde pribudnú nové dotykové obrazovky. Celok má pôsobiť minimalistickým dojmom, čo sa odzrkadlí aj na počte tlačidiel v interiéri. **Fyzické ovládače nahradí úplne nové hlasové ovládanie, pomocou ktorého si budete môcť zmeniť nastavenie klimatizácie alebo rádia.** Pod kapotou sa majú objaviť agregáty s objemom od 1,5 do 3,0 litra. Automobilka otvorene hovorí aj o hybridnej verzii, ktorá príde na trh o niečo neskôr.
Verejnosť si bude môcť zblízka obzrieť aj nové BMW X5, ktoré má zákazníkov osloviť najmä vnútorným priestorom. Nešetrilo sa ani pod kapotou, kde automobilka ponúkne prepracované trojlitrové agregáty v niekoľkých výkonových verziách. **Terénne schopnosti zdôrazňuje aj štandardná prítomnosť systému XDrive.** **Čerešničkou na torte má byť úplne nový športový model s označením Z4,** ktorý automobilka vyvíjala niekoľko rokov v spolupráci s japonskou Toyotou. Proti Porsche Boxter sa postaví s trojlitrovým šesťvalcom, ktorého maximálny výkon dosahuje až 260 kW (350 k).

Citroën

Francúzska automobilka na domácej pôjde predstaví nástupcu modelu C5, z ktorého sa po novom stane crossover. **Oficiálne obrázky prezradili vzhľad automobilu, ktorý kopíruje línie modelov C4 Cactus a C3 Aircross.** V porovnaní s nimi bude C5 priestrannejšia a luxusnejšia, väčšinu technologických prvkov však bude zdieľať so svojimi menšími modelmi.

DS

Ďalšou SUV novinkou koncernu PSA bude **uvedenie nového kompaktného modelu prémiovej značky DS s označením Crossback.** Po vzore väčšieho modelu DS7 očakávame vyšperkovaný interiér a prvotriedne materiály a pokročilé bezpečnostné technológie na palube. Crossback však nebude jediným modelom, ktorý v stánku automobilky uvidíme. **Predstaviť sa tiež má úplne nová generácia populárneho mestského hatchbacku s označením DS3.**

KIA

Predaje automobilky Kia neustále rastú a s cieľom udržať tento pozitívny vývoj plánujú Kórejci v Paríži predstaviť športovo tvarované kombi postavené na modeli Ceed. **Pôjde o sériové auto inšpirované minuloročným konceptom Proceed. Výbavou aj motorizáciami bude pravdepodobne kopírovať aktuálnu ponuku značky v danom segmente.** Fanúšikovia elektrických vozidiel sa budú môcť tešiť z úplne novej elektrickej verzie modelu Niro, ktorého dojazd má byť na úrovni až 390 km.

LEXUS

Spoločnosť Lexus využije motoristickú výstavu na **predstavenie modernizovaného modelu RC.** Jemnejší dizajnom sa priblížil k vlajkovej lodi automobilky, nové sú tvary nárazníkov a svetlometov. Technici sľubujú športové naladenie podvozka s novými tlmičmi a lepšími pneumatikami, ktoré budú namontované na nových 19-palcových kolesách z ľahkých zliatin.

Mercedes-Benz

Jednou z najžiadanejších noviniek tohtoročného parížskeho autosalónu je **úplne nová generácia modelu GLE.** Veľké SUV preberie väčšinu technologických noviniek z Triedy A. **Na palubnej doske nebude chýbať dvojica širokouhlých obrazoviek so systémom MBUX a funkciou rozpoznávania hlasových pokynov.** Interiér má navyše pôsobiť ešte luxusnejším dojmom. Dopomôcť mu k tomu majú aj elektricky ovládané sedadlá pre cestujúcich v druhom rade.
Exteriér prešiel skôr evolučnými zmenami. **Do súčasného dizajnového jazyka zapadá najmä vďaka rozpoznateľným tvarom predných a zadných Full LED svetlometov.** Robustnosť zdôrazňujú aj veľké kolesá s priemerom 18 až 22 palcov, nechýba výrazné plastové obloženie podbehov a citlivých častí karosérie.
**Svetovou novinkou je systém, ktorý dokáže regulovať silu pruženia a silu tlmenia na každom kolese samostatne. Takto pôsobí proti nakláňaniu karosérie nielen v pozdĺžnom a v priečnom smere, ale aj proti vertikálnemu pohybu.** Nový Mercedes-Benz GLE bude v základe dostupný s novým radovým šesťvalcovým benzínovým motorom s výkonom 270 kW. Ponuku neskôr doplnia aj iné agregáty, medzi ktorými budú aj naftové a hybridné verzie.
Ak však túžite ešte po niečom ekologickejšom, automobilka si pre vás pripravila úplne nové elektrické SUV s označením EQC. **S vysokou jazdnou dynamikou môžeme počítať aj vďaka dvom elektromotorom umiestneným na prednej a zadnej náprave s celkovým výkonom 300 kW. Tento výkon automobilka doplnila veľkým 80 kWh akumulátorom, vďaka ktorému by malo byť auto schopné prejsť až 450 km na jedno nabitie.**

Peugeot

S novou 508-kou sme už jazdili, a preto sa nevieme dočkať na príchod praktickej verzie s označením SW. **Novinka prinesie viac priestoru pre cestujúcich vzadu a výrazne praktickejší batožinový priestor.** Ponuka motorov by mala kopírovať katalóg klasického modelu, v blízkej budúcnosti navyše očakávame príchod hybridnej verzie.

Škoda

**Nový koncept Vision RS nám napovie, ako bude vyzerať budúca generácia modelu Rapid.** Ten pravdepodobne uvidíme pod úplne novým názvom a s modernejšou technikou už začiatkom budúceho roka.
Pre ľudí, ktorých zaujíma skôr súčasnosť, si škodovka pripravila terénnejšiu verziu kompaktného SUV **Škoda Karoq Scout s drsnejším vzhľadom a výraznejším oplastovaním karosérie. Poteší štandardne dodávaný pohonom všetkých štyroch kolies a jazdný režimom off-road.** Záujemcovia si budú musieť vybrať z dvoch motorizácií – 1.5 TSI (110 kW) a 2.0 TDI (110 – 140 kW). K dispozícii bude sedemstupňová automatická prevodovka DSG, šesťstupňový manuál je vyhradený pre slabší naftový agregát.

Suzuki

Nová generácia legendárneho Suzuki Jimny má splniť tajné sny všetkých milovníkov skutočného off-roadu. **Nástupcu sme sa dočkali po neuveriteľných 20 rokoch, čakanie však stálo za to. Retro dizajnom totiž kopíruje najobľúbenejšie modely Samurai a SJ z 80. rokov.** Suzuki zostalo verné klasickej konštrukcii podvozka so samonosným rámom. Do výbavy sa však dostali aj moderné asistenčné prvky v podobe systémov pre núdzové brzdenie, udržiavanie v jazdnom pruhu, automatické prepínanie svetiel alebo čítanie dopravných značiek.

Toyota

Na nadchádzajúcom autosalóne v Paríži 2018 sa prvý raz predstaví nová **Toyota Corolla Touring Sports. Pridá sa tak k novému hatchbacku, ktorý mala verejnosť možnosť prvý raz vidieť na jar tohto roku v Ženeve.** Očakávame tiež ukážku úplne novej 2,0-litrovej plnohybridnej hnacej sústavy. Hybridná technológia takmer úplne vytlačila štandardné motory z ponuky a **posledným konvenčným agregátom v ponuke bude – 1,2-litrový zážihový agregát s turbodúchadlom.** Okrem novej platformy prináša Toyota pre Corollu aj systém variabilného adaptívneho odpruženia (AVS), ktorý je typický skôr pre autá vyššej kategórie.
**Ešte viac sa tešíme na oficiálne odhalenie športového modelu Supra, ktorý bude zdieľať techniku s BMW Z4.** Pod kapotou sa má objaviť trojlitrový šesťvalec s výkonom až 260 kW (350 k), ktorý bude roztáčať zadnú nápravu.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!