Takto si automobilky pred desaťročiami predstavovali súčasnosť. Sme radi, že je realita iná.

Kuriózne tvary karosérie, miestami krídla a žiabre, turbíny a chrómové masky. Aj tak si automobilky kedysi predstavovali svoje budúce modely. Vybrali sme niekoľko, ktoré upútajú najviac.
Vydané  Text: 
Cadillac Cyclone Concept (1959)
### Automobilový dizajn sa za posledné roky výrazne zmenil. Vo veľkej miere k tomu prispeli nové materiály, technológie a spôsoby tvarovania karosérií, ktoré dali dizajnérom voľné ruky. Pred tridsiatimi, štyridsiatimi či šesťdesiatimi rokmi boli vízie dizajnérov rovnako odvážne, ale obmedzenia vtedajších technológií im skrátka zužovali možnosti realizácie. Dizajnéri experimentovali s atypickými tvarmi a princípmi, konštruktéri vymýšľali nové nezvyčajné riešenia a pohony. Vo svojej dobe vyzerali supermoderne a odvážne, dnes sa na nich pozeráme skôr s úsmevom a otázkou, ako toto vôbec niekto mohol vypustiť na verejnosť a ešte k tomu to prezentovať na autosalóne. Aj tieto odvážne koncepty sú však súčasťou automobilovej histórie, na ktorú by sme nemali zabúdať. Nižšie uvedené koncepty automobilov pochádzajú z 50., 60. a 80. rokov 20. storočia a poukazujú na to, ako si automobilky predstavovali súčasnosť. Trafili sa?
Holden Hurricane Concept (1969)
## Holden Hurricane Concept (1969) Koncepčný automobil bol verejnosti odprezentovaný v roku 1969 a dá sa označiť za čokoľvek, len nie za bežné auto. Vlastne nie je ani bežnýn automobilovým konceptom. Dizajn karosérie už na prvý pohľad prezrádza, že prioritou pri výrobe konceptu boli jeho športové jazdné vlastnosti. Netradičné je už zakrivené zahnuté predné sklo, ktoré bez prerušenia pokračuje až do bočných okien. Dvere tu chýbajú a sú efektne nahradené mechanizmom otvárania celého kokpitu vrátane jeho strechy. Spoločne s ňou sa otvára aj časť kapoty. Kuriozitou je, že spoločne s prednou časťou kokpitu sa z interiéru vysúval aj samotný volant, ktorý bol pripojený na pohyblivom ramene.
Aston Martin Bulldog Concept Car (1980)
## Aston Martin Bulldog Concept Car (1980) Aston Martin je dnes známy krásnymi dizajnmi športových vozidiel, ale koncept z roku 1980 rozhodne okulahodiacim dojmom nepôsobí. Je to iba hromada neplastických plechov s cieľom dosiahnuť čo najlepšiu aerodynamiku. Bulldog vyzerá postmoderne ešte aj dnes, znížením ťažiska, svetlej výšky a dokonca zasúvacími spätnými zrkadlami sa cielila čo možno najlepšia agilita k vozovke, ku ktorej pomáhal aj väčší spojler na zadnej kapote. Pekné to síce nebolo, ale mať takýto kúsok dnes v garáži znamená užívať si prestíž.
Oldsmobile Aerotech Concept (1988)
## Oldsmobile Aerotech Concept (1988) Oldsmobile Aerotech asi najodvážnejším konceptom zo všetkých tu uvedených. V roku 1988 sa snažil zaujať nápadnými oblými tvarmi a veľkým zadným spojlerom, jednomiestna kabína s vypuklým sklom pripomína vesmírnu loď. Kolesá Goodyear pôsobili takisto veľmi neobyčajne, akoby to boli nafúknuté balóny. Nízka svetlá výška podvozka mala za cieľ držať vozidlo iba tesne nad vozovkou a dodávať mu tým skvelú stabilitu aj vo vysokých rýchlostiach.
Buick Wildcat Concept (1988)
## Buick Wildcat Concept (1988) Buick svoju verziu čudného konceptu v rovnakom roku ako vyššie uvedený Oldsmobile. Je náročné posúdiť, či značke išlo o skutočnú víziu blízkej budúcnosti alebo iba o snahu zaujať motoristickú verejnosť bažiacu po senzáciách a kuriozitách. Dnes je koncept Wildcat takmer zabudnutý, možno neprávom. Výrazným prvkom Wildcatu je presklený kokpit, na ktorom chýbajú stĺpiky karosérie a dokonca aj spevnená strecha. Namiesto je tu iba sklo v tvare sploštenej bubliny.
Cadillac Cyclone Concept (1959)
## Cadillac Cyclone Concept (1959) Keby ste nechali 6-ročné dieťa nakresliť auto budúcnosti, vyzeralo by práve takto. Dokonale nedokonalé, nápadné, s krídlami, pohonom z rakety. Keby bolo čierne, mohlo by byť aj Batmobilom pre Brucea Wayna. Vyzerá, akoby ho poháňali dve turbíny, vpredu má dvojicu niečoho, čo by sme mohli považovať aj za rakety. Cyclone z roku 1959 je zaslúžene jedným z najodvážnejších a najzaujímavejších konceptov v automobilovej histórii.
Fiat Turbina Concept (1954)
## Fiat Turbina Concept (1954) Talianska značka Fiat v minulosti vyskúšala množstvo dizajnov a neboli to iba nekonvenčné päťstovky. Koncept Turbina mal skutočne ambície na turbínový pohon, čo dokazoval aj obrovský otvor v zadnej časti vozidla. Rovno medzi vertikálnymi spojlermi, ktoré mali pomáhať udržiava stabilitu vozidla počas šialene rýchlej jazdy.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »