SERVIS: Poradíme vám, čo s autom po zime!

Starostlivosť o auto po zime je základným predpokladom na spoľahlivé fungovanie auta. Napokon zimná prevádza zaťažuje auto najviac. Prinášame postup, ktorý by mal dodržať každý motorista.
Vydané  Text: 

**Podvozok** Trpí v zime najviac, preto mu venujte osobitnú pozornosť. Ak ste ho pravidelne umývali počas zimnej prevádzky, máte náskok, no aj tak by sme odporúčali dôkladné umytie podvozka s vystriekaním dutín na zdviháku. Ak tú možnosť nemáte, odporúčame aspoň voľbu programu na umývacej linke s umytím podvozka. Následne skontrolujte aj exponované časti karosérie, najmä rohy blatníkov. Toto spravte najmä vtedy, ak máte staršie vozidlo. Ak identifikujete začínajúcu hrdzu, musíte ju ošetriť. Využite niektorý z prípravkov na odstránenie hrdze, prípadne dajte hrdzu odstrániť a zalakovať.
**Disky kolies** Ešte pred uskladnením zimných kolies skontrolujte aj stav diskov, najmä plechových. Aj na nich sa môže vytvoriť vrstva hrdze a tá sa dá rovnako ošetriť odstraňovačom náletovej hrdze. Ním sa dajú vyčistiť aj hliníkové disky kolies. Následne ich uskladnite na suché miesto. **Umytie auta** Je samozrejmosťou a mnohí vodiči ho aj robia. Za zváženie však stojí možnosť využitia ručnej autoumyvárne, kde vám zároveň ošetria lak, prípadne odstránia náletovú hrdzu profesionálnym spôsobom. Zároveň ošetria lak, zakonzervujú a navoskujú, takže budete mať k dispozícii prakticky nové auto. Ručné umytie znamená, že vám vyčistia karosériu aj na miestach, kde to inak nečistíte. Pozornosť venujte aj záhybom dvier, kde sa soľ, respektíve soľná para dostane tiež a vyčistite ich. Pripomínať fakt, že sa snažte využiť čo najviac vody, je azda zbytočné. Samozrejme, ručné umytie zvládnete aj vy, takže ak sa chcete o auto postarať poriadne, máte dnes k dispozícii skutočne dostatok ručných autoumyvární, ktoré motoristi radi využijú.
**Geometria kolies** Mala by to byť súčasť výmeny zimných kolies za letné. Zimné cesty sú plné výtlkov, ktoré si neraz vyžiadajú aj obete v podobe prerazenej pneumatiky. Takýto náraz zanechá svoju stopu aj na podvozku, takže kontrola geometrie je namieste. Nakoniec aj od nej závisia jazdné vlastnosti auta aj opotrebenie pneumatík. Takže tých pár eur navyše sa oplatí investovať, vrátia sa vám v podobe vyššej spoľahlivosti.
Ilustračné foto
**Zavesenie kolies** Skontrolujte manžety, kĺby, ramená pre rôzne netesnosti a úniky maziva. Poškodené vymeňte za nové, predídete tak predčasnému opotrebeniu hnacích hriadeľov.
**Brzdy** Nielen kotúče, obloženie a strmene, ale najmä prívodné hadice, na ktoré tiež pôsobí soľný opar a poškodzuje ich. Skontrolujte ich tesnosť i technický stav. Poškodené hadice okamžite vymeňte. Ak je brzdová kvapalina staršia ako dva roky, vymeňte ju.
**Vzduchový filter** Vizuálne skontrolujte, ak je po zime znečistený, vymeňte ho, motor sa vám odvďačí. Navyše je to investícia, ktorá vás bude stáť iba pár eur.
**Akumulátor** Skontrolujte akumulátor. Jeho demontáž je jednoduchá a nabíjanie tiež. Po zime môže mať akumulátor vzhľadom na časté studené štarty zníženú kapacitu. Dobite ho na plnú kapacitu. Pred nasadením autobatérie vizuálne skontrolujte kontakty, očistite ich brúsnym papierom a naneste prípravok na kontakty.Čistenie klimatizácie Klimatizáciu síce v zime využívame menej, no podobne ako iné súčasti auta, aj ona potrebuje údržbu. Nezabudnite na kontrolu trubíc klimatizácie, dezinfekciu, respektíve čistenie by ste mali vykonať každý rok. Vyhnete sa tak množeniu baktérií v auta a takto získaným dýchacím problémom.
**Stierače** V zime dostávajú tiež zabrať a časom, samozrejme, stvrdnú, čím sa znižuje ich schopnosť spoľahlivo stierať okná. Ak už sú staré, vymeňte ich za nové, prispejete tým aj k bezpečnosti vašej jazdy za dažďa.
**Gumené tesnenia** Po tom, čo ste sa venovali karosérii a podvozku, ošetrite aj interiér. Množstvo snehu a nečistôt sa dostalo všade. Solia sa nielen cesty, ale aj chodníky, čo znamená, že množstvo soli sa dostalo aj na tesnenia okolo dvier. Vyčistite ich, prípadne aj ošetrite silikónovým olejom.
**Ošetrenia palubnej dosky** Toto je už skôr kozmetická záležitosť, no ak už máte čisté celé auto, nemali by ste zabudnúť ani na interiér. Palubnú dosku pretrite vlhčenými handričkami, predtým aplikujte čističe plastov. Výsledný efekt vás poteší.
**Čalúnenie** Aby bolo auto kompletne pripravené na leto, očistite si aj čalúnenie. Prípravky na vyčistenie nielen spoľahlivo zmyjú všetky nečistoty, ale pridajú aj príjemnú vôňu. Postup je jednoduchý. Pena sa nastrieka na znečistenú plochu, nechá sa pôsobiť, následne sa votrie do čisteného povrchu mäkkou utierkou alebo jemnou kefou.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.