Poradňa

Čo všetko ovplyvňuje životnosť batérie? Toto sú chyby, ktorých sa dopúšťame najčastejšie

Zimné mesiace sú pre batérie náročným obdobím. Prečítajte si, aké chyby robia vodiči najčastejšie a ako predĺžiť životnosť batérie počas zimy.

Vydané  Text: 

Zima je pre batérie v autách náročné obdobie. Často sa stáva, že vodiči musia po niekoľkých zimných mesiacoch meniť staré batérie za nové. Avšak, mnohým problémov s batériami by sa dalo ľahko predísť, ak by vodiči vedeli o niektorých základných faktoroch, ktoré ovplyvňujú životnosť batérie.

Čo vlastne ovplyvňuje životnosť batérie v aute? Aj keď by sa mohlo zdať, že stačí si kúpiť novú batériu a máte na pár rokov pokoj, realita je iná. Akékoľvek problémy, ktoré spôsobujú, že sa batéria vybíja rýchlejšie alebo sa nedobíja správne, môžu výrazne skrátiť jej životnosť.

Zimné mesiace sú pre batérie náročným obdobím. Prečítajte si, aké chyby robia vodiči najčastejšie a ako predĺžiť životnosť batérie počas zimy.

Ako udržať batériu v dobrej kondícii

Prvým krokom, ako predĺžiť životnosť batérie, je výber správnej batérie pre vaše auto. Väčšina vodičov si myslí, že čím väčšiu batériu kúpia, tým lepšie. Avšak, veľkosť batérie musí byť v rovnováhe s výkonom alternátora – ak batéria nemá dostatok energie na nabíjanie, rýchlo sa vyčerpá. Zároveň, príliš slabá batéria môže spôsobiť, že váš automobil nebude mať dostatok energie pre svoje systémy.

Ak jazdíte prevažne kratšie trasy, môžete si všimnúť, že batéria sa často vybíja rýchlejšie. Je to preto, že krátke jazdy nedávajú alternátoru dostatok času na jej úplné dobíjanie. Ideálne je preto z času na čas podniknúť dlhšiu cestu, ktorá batériu dobije.

Krátke jazdy a časté štartovanie

Jedným z hlavných faktorov, ktoré skracujú životnosť batérie, sú časté krátke jazdy. Pri každom štarte sa batéria vybíja a na jej opätovné dobitie je potrebné aspoň 20 minút jazdy, aby sa dostala späť do rovnováhy. Ak pravidelne jazdíte iba na krátke trasy, batéria sa jednoducho nestihne dobiť a začne sa postupne vybíjať.

Najhoršie pre batériu je kombinácia krátkych jázd a zapnutej klimatizácie či ďalších energeticky náročných systémov v aute. Ak na krátkej trase používate príliš veľa elektroniky, batéria sa opäť nestíha dobiť a tým sa skracuje jej životnosť.

Ekologická jazda a jej vplyv na batériu

V poslednej dobe sa veľa hovorí o ekologickej jazde – šetrenie paliva, zníženie emisií a ďalšie podobné témy. Čo však veľa vodičov nevie, je, že tieto techniky môžu mať negatívny vplyv na batériu. Ekologická jazda znamená jazdu v nízkych otáčkach a plynulú jazdu, čo síce šetrí palivo, ale zároveň spomaľuje dobíjanie batérie.

Pre batériu je ideálne, keď motor beží v stredných otáčkach, pretože vtedy má alternátor najväčší výkon a batéria sa dobíja efektívne. Ak sa teda pokúšate jazdiť úsporne na krátke trasy, môže sa stať, že sa batéria nedobije a naštartovanie vás môže prekvapiť.

Zimné mesiace sú pre batérie náročným obdobím. Prečítajte si, aké chyby robia vodiči najčastejšie a ako predĺžiť životnosť batérie počas zimy.

Čo môžete spraviť pre batériu

Aby ste predišli problémom s batériou, je dôležité pravidelne kontrolovať jej stav, najmä ak jazdíte kratšie trasy alebo máte staršie auto. Kontrola batérie pod kapotou vám môže ušetriť veľa starostí. Zároveň sa odporúča občas prejsť autom dlhšiu trasu, aby sa batéria mohla plne dobiť.

Zimné mesiace sú pre batérie najnáročnejšie, pretože sú vystavené nízkym teplotám a musia pracovať viac. Ak teda chcete predísť tomu, že vás jedno ráno nečakane nechá auto v štichu, venujte batérii viac pozornosti a doprajte jej dostatok času na dobitie.

Sú plug-in hybridy iba predražené riešenie, ktoré podľa štúdie nikto nechce?







Inzercia