Poradňa

Správne osvetlenie auta pred zimou: Radšej zaplaťte pár eur teraz! Stále je to lacnejšie ako…

Nezanedbávajte osvetlenie vášho auta pred zimou! Prečítajte si, čo skontrolovať a ako zabezpečiť, aby vaše svetlá fungovali správne. Vyhnete sa pokutám a zvýšite bezpečnosť na cestách.

Vydané  Text: 

Keďže zima je už za rohom a dni sú čoraz kratšie, je čas si trochu „posvietiť“ na vaše auto. Svetlomety sú jedným z najdôležitejších bezpečnostných prvkov vášho vozidla, a to nielen preto, aby ste vy videli cestu pred sebou, ale aj preto, aby vás videli ostatní vodiči. Zanedbané alebo vypálené svetlá vás však môžu poriadne prekvapiť – a nie v tom dobrom zmysle slova.

Vedeli ste, že v prípade nesprávne fungujúcich svetiel vám môže hroziť pokuta? A to nie je všetko – ak vaše osvetlenie nie je v poriadku, polícia vám dokonca môže papiere od auta. Takže, pred zimou by ste mali určite venovať trochu času aj kontrole svetiel. A ak si nie ste istí, radšej si zavolajte odborníka – aspoň sa vyhnete nepríjemným prekvapeniam na ceste.

Nezanedbávajte osvetlenie vášho auta pred zimou! Prečítajte si, čo skontrolovať a ako zabezpečiť, aby vaše svetlá fungovali správne.

Čo skontrolovať?

Vaše svetlomety, smerovky, brzdové svetlá, cúvacie svetlá a dokonca aj hmlovky – všetko toto osvetlenie je dôležité. Žiarovky majú obmedzenú životnosť a musia sa čas od času vymeniť. Je lepšie zistiť, že vám nefunguje svetlo, doma na dvore, než niekde na prázdnej ceste za tmy, však?

A nezabudnite ani na to, že hoci sa vám môže zdať, že žiarovka vyzerá v poriadku, nemusí svietiť tak, ako by mala. Ak sú vaše svetlomety znečistené alebo matné, zaobstarajte si súpravu na ich leštenie alebo si objednajte profesionála. Jasné svetlomety sú základom bezpečnosti na ceste, najmä v zimných mesiacoch.

Niektoré autá majú „trošku tvrdohlavé“ svetlomety. V skutočnosti môže byť nutné odstrániť predný nárazník alebo dokonca celý predný panel, aby ste sa k žiarovkám dostali. Ak ste si nikdy predtým na aute svetlomety sami nevymieňali, možno by ste to mali nechať na odborníkov. Chybné osvetlenie alebo nesprávne nastavenie môže byť nielen nebezpečné, ale aj frustrujúce, ak sa vám nepodarí namontovať všetko späť tak, ako by malo byť.

Inzercia

Inzercia

Žiarovky fungujú v pároch

Ak sa vám vypáli jedna žiarovka, nie je to len náhoda – jej „kamarátka“ na druhej strane pravdepodobne tiež čoskoro doslúži. Preto sa odporúča meniť žiarovky vždy v pároch. A keďže mnohé autá potrebujú na výmenu žiaroviek špeciálne postupy, ušetríte si čas aj nervy, keď ich vymeníte naraz.

Nezanedbávajte osvetlenie vášho auta pred zimou! Prečítajte si, čo skontrolovať a ako zabezpečiť, aby vaše svetlá fungovali správne.

Koľko to bude stáť?

Ak si myslíte, že výmena žiarovky vás zruinuje, nie je to tak. Vo väčšine prípadov vás obyčajná žiarovka vyjde len na pár eur. Tie „luxusné“ však môžu stáť aj viac než 50 eur za pár. A ak máte LED osvetlenie, pripravte si stovku – áno, toľko môže stáť jedna LED žiarovka.

Ale pamätajte, nie je to len cena žiarovky, ktorá hrá rolu. Ak sa musíte hrabať v karosérii auta, aby ste sa k žiarovkám dostali, môže sa cena rýchlo vyšplhať. Takže, nezanedbávajte pravidelnú údržbu – v konečnom dôsledku to môže byť lacnejšie a hlavne bezpečnejšie.

Nastavenie svetiel

Nezabúdajte ani na správne nastavenie svetiel. Dnes už polícia organizuje menej kontrol osvetlenia, takže je to na vás. Navštívte autoservis, kde vám svetlá správne nastavia, aby ste neoslepovali ostatných vodičov, ale zároveň videli, kam máte ísť. Môžete si byť istí, že takýto balíček vás nielenže zbaví stresu, ale aj zvýši vašu bezpečnosť na cestách.

Pripravte sa na zimu: Táto drobnosť za 10 eur ochráni vaše auto pred zbytočne drahou opravou







Inzercia