Poradňa

Nebezpečná jeseň za volantom: Kolízie so zverou sa množia, dá sa nejakým spôsobom chrániť?

Zvýšené riziko zrážok so zverou počas jesene môže mať za následok vysoké škody. Zistite, ako sa chrániť a čo robiť v prípade nehody.

Vydané  Text: 

Jeseň so sebou prináša nielen krajšie farby prírody, ale aj vyššie riziko na cestách. Ráno sú cesty často zahalené hmlou, povrch býva šmykľavý, a zver je aktívnejšia, čo znamená, že riziko stretu so zverou sa zvyšuje. Hlavné riziko predstavujú zvieratá, ktoré sa pohybujú v okolí ciest, najmä ráno a večer, keď je viditeľnosť nižšia.

Strety so zverou už nie sú záležitosťou len odľahlých ciest v prírode. Zver sa čoraz viac objavuje aj v obciach, kde hľadá potravu alebo úkryt pred ruchom civilizácie. Takéto strety môžu spôsobiť značné škody na aute, často aj v hodnote niekoľko tisíc eur. Napríklad nehody s diviakmi alebo srnami, ktoré sú najčastejšími účastníkmi kolízií, sa stávajú aj v mestských oblastiach.

Zvýšené riziko zrážok so zverou počas jesene môže mať za následok vysoké škody. Zistite, ako sa chrániť a čo robiť v prípade nehody.

Inzercia

Inzercia

Odborníci varujú, že ak už k zrážke musí dôjsť, je lepšie zachovať si chladnú hlavu a snažiť sa nevyhýbať sa zvieraťu prudkým manévrom. Mnohokrát môže byť pokus o vyhnutie sa kolízii ešte nebezpečnejší ako samotný náraz – môžete skončiť mimo cesty, naraziť do stromu alebo prejsť do protismeru. To môže mať vážnejšie následky ako samotná kolízia so zvieraťom.

Ak dôjde k nehode, kontaktujte svoju poisťovňu a policajné zložky. Tie sa postarajú o potrebnú dokumentáciu pre vašu poisťovňu, ktorá vám následne môže pomôcť s náhradou škody. Poisťovňa upozorňuje, že je dôležité nezasahovať do uhynutej zveri na mieste nehody – starostlivosť o zver patrí do kompetencie užívateľa poľovného revíru.

Zvýšené riziko zrážok so zverou počas jesene môže mať za následok vysoké škody. Zistite, ako sa chrániť a čo robiť v prípade nehody.

Inzercia

Inzercia

Ako predchádzať kolíziám? Nie vždy sa to samozrejme dá. Jazdite opatrne v oblastiach s častým výskytom zveri a vždy majte pripravený plán na rýchlu reakciu. Nezabudnite, že po ceste môžu prichádzať ďalšie zvieratá zo stáda, preto jazdite opatrne a pomaly. Pri stretnutí so zvieraťom radšej použite klaksón namiesto svetiel, aby ste zviera odplašili.







Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie