Poradňa

Ako dlho vydržia batérie v hybridných autách? Skontrolujte skôr, ako kúpite model z druhej ruky

Hybridné batérie sú drahé a ich výmena môže stáť tisíce eur. Pred kúpou ojazdeného hybridu si overte stav batérie a naučte sa, ako predĺžiť jej životnosť.

Vydané  Text: 

Ako dlho vydržia batérie v hybridných autách? Slovenský trh s ojazdenými vozidlami je plný hybridov a mnohých motoristov lákajú zaujímavou cenovkou (v porovnaní s novými vozidlami). Hybridné autá, ktoré boli kedysi raritou, dnes vidíme na cestách stále častejšie, a to najmä kvôli prísnejším ekologickým normám. Prvé generácie týchto áut už zaplavili trh s ojazdenými vozidlami, čo otvára množstvo otázok. Najväčšou neistotou pre kupujúcich je životnosť batérie. Oplatí sa kúpa ojazdeného hybridu, alebo môže táto technológia priniesť viac problémov než úžitku?

Hybridné batérie – Achillova päta?

Vysokonapäťová batéria hybridu je kľúčovým komponentom, ktorý nielenže poháňa elektromotor, ale je aj jednou z najdrahších súčastí vozidla. Ak sa batéria poškodí, náklady na výmenu môžu byť vysoké. Hoci ceny závisia od konkrétneho modelu, pripravte sa na to, že takáto oprava sa môže vyšplhať na niekoľko tisíc eur. A to ešte nezahŕňa prácu v servise. Z toho dôvodu je dôležité mať na pamäti, že hybridná batéria nie je rovnaká ako bežná 12-voltová batéria v benzínových alebo naftových vozidlách.

Nissan Leaf - Wikipedia

Inzercia

Inzercia

Na čo si dať pozor pri kúpe ojazdeného hybridu?

Jedným z varovných signálov pri kúpe ojazdeného hybridu sú autá, ktoré slúžili ako taxíky alebo boli súčasťou firemnej flotily. Životnosť batérie je v takých prípadoch kratšia, pretože tieto vozidlá sú často vystavené väčšiemu opotrebeniu. Kým batéria by pri bežnom používaní mala vydržať počas celého životného cyklu auta, v prípade nadmerného zaťaženia sa situácia mení.

Záruka – vaša ochranná sieť

Regulácie v EÚ aj USA požadujú minimálnu záruku 8 rokov alebo 160 000 km na batérie pre hybridy aj elektromobily. Niektoré automobilky však ponúkajú ešte dlhšie záručné lehoty. Napríklad Toyota poskytuje až 10 rokov alebo 240 000 km, Hyundai 10 rokov alebo 160 000 km (ako v ktorej krajine). Tieto záruky sú často prenosné, čo znamená, že aj keď kúpite ojazdené vozidlo, záruka sa vzťahuje aj na vás. Ak máte k dispozícii záručný list, nemusíte sa obávať vysokých nákladov na výmenu batérie minimálne počas tohto obdobia. Nezabúdajte však, že neautorizované servisy môžu záruku zneplatniť.

Report predicts EV and battery production potential - transportandenergy

Inzercia

Inzercia

Čo môže spôsobiť zlyhanie hybridnej batérie?

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu spôsobiť degradáciu alebo úplné zlyhanie hybridnej batérie. Medzi najčastejšie problémy patria poškodené články batérie alebo chybná elektronika. Dobrou správou je, že nie vždy musíte meniť celú batériu – často stačí opraviť len poškodené články, čím sa môžu náklady výrazne znížiť. Niektoré faktory však môžete ovplyvniť aj sami.

Ako predĺžiť životnosť batérie?

Jedným z jednoduchých spôsobov, ako predĺžiť životnosť batérie, je chrániť auto pred extrémnymi teplotami. Ak je to možné, parkujte auto v tieni alebo v garáži s miernou teplotou. Príliš vysoké teploty, najmä počas leta, môžu totiž spôsobiť rýchlejšiu degradáciu batérie. Ďalším faktorom je elektronika v hybridných vozidlách, ktorá vám umožňuje využívať len časť kapacity batérie. Tým sa zabraňuje jej prílišnému vybitiu alebo nabitiu, čo pomáha predĺžiť jej životnosť.

Príznaky poškodenia batérie

Ako zistiť, či batéria vo vašom hybridnom aute potrebuje výmenu? Jedným z hlavných varovných signálov je zvýšená spotreba paliva a častejšie využívanie spaľovacieho motora. Taktiež si môžete všimnúť, že ukazovateľ batérie nedosahuje úplné nabitie alebo nesprávne zobrazuje stav nabitia. Ak si všimnete problematické štartovanie alebo sa na palubnej doske rozsvieti výstražná kontrolka, mali by ste auto zobrať do servisu na diagnostiku.

Toyota to build a new EV battery plant in Japan - electrive.com

Aká je priemerná životnosť hybridnej batérie?

Hoci neexistujú presné štatistiky, odborníci odhadujú, že životnosť batérií v hybridných autách sa pohybuje medzi 160 000 až 320 000 km. Preto je pred kúpou ojazdeného hybridu vhodné nechať si skontrolovať stav batérie. Hlavne ju dať na diagnostiku, aby ste vedeli, na čom ste. Ak batéria potrebuje výmenu, môžete túto skutočnosť využiť pri zjednávaní ceny.

Predávajú sa na Slovensku jazdené elektromobily? Najväčší bazár s jazdenkami zverejnil konkrétne čísla o stave ich batérií







Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie