AKTUALITA

Slovenskí vodiči sa nemusia báť, od 1. októbra 2024 sa na zimných pneumatikách nič nemení

Od októbra 2024 sa na Slovensku pravidlá pre používanie zimných pneumatík nemenia.

Vodiči môžu naďalej používať pneumatiky s označením M+S aj 3PMSF.
Vydané Text: 

Od októbra 2024 sa na Slovensku nič nemení, aspoň čo sa týka pravidiel pre používanie zimných pneumatík. Aj keď sa v niektorých európskych krajinách sprísňujú predpisy pre výrobcov, slovenskí vodiči môžu byť pokojní.

„Pre spotrebiteľov sa nič nemení, nové pravidlá sú zamerané len na výrobcov,“ vysvetľuje Ľubomír Moravčík, riaditeľ štátneho dopravného úradu„Predpisy o typovom schvaľovaní vozidiel a ich systémov, komponentov alebo samostatných technických jednotiek stanovujú v prípade sprísnenia technických požiadaviek termín, od kedy výrobcovia musia plniť nové technické požiadavky a zároveň stanovujú, do kedy je možné tieto výrobky v prípade neplnenia nových technických požiadaviek uvádzať na trh.“ Ako doplnil, „tieto termíny nemajú nič spoločné s používaním vozidiel a ich systémov, komponentov alebo samostatných technických jednotiek pokiaľ boli výrobcom uvedené na trh v správnom termíne.“

Zimné pneumatiky 2024.

Na Slovensku zostávajú pravidlá jednoduché tak ako doteraz. Zimné pneumatiky sú povinné, ak je vozovka pokrytá súvislou vrstvou snehu, ľadu alebo námrazy. Dôležitá je aj minimálna hĺbka dezénu – aspoň 3 mm. Pre nákladné vozidlá nad 3,5 tony platí povinnosť používať zimné pneumatiky na hnacích nápravách v období od 15. novembra do 31. marca.

Rozdiel medzi pneumatikami označenými M+S a 3PMSF je zásadný. Zatiaľ čo pneumatiky M+S zvládajú blato aj snehovú kašu, 3PMSF pneumatiky sú testované pre náročné zimné podmienky a ponúkajú lepší záber na zasnežených alebo zľadovatených cestách.

„Samozrejme, zo strany výrobcu odporúčame počas zimného obdobia používať pneumatiky označené alpským symbolom (3PMSF). Tieto pneumatiky prešli záberovými testami a sú navrhnuté tak, aby si zachovali svoju flexibilitu aj v nízkych teplotách a poskytovali maximálnu priľnavosť a bezpečnosť na snehu a ľade,“ hovorí Roman Moško zo spoločnosti Continental​. A kedy by mali vodiči prezúvať na zimné pneumatiky? Nie je vhodné čakať až na prvý sneh. Najlepším pravidlom je držať sa teploty 7 °C. Keď teploty, najmä v noci, klesnú pod túto hranicu, je čas na prezutie.“

Zimné pneumatiky WinterContact TS 870 P 2024

Slovenská legislatíva jasne stanovuje minimálnu hĺbku dezénu a vodiči, ktorí túto podmienku ignorujú, môžu ohroziť nielen seba, ale aj ostatných na cestách. Pamätajte, že pravidlá v iných krajinách sa pre používanie zimných pneumatík môžu líšiť, a preto je dôležité sa informovať ešte pred cestou do zahraničia. Nedajte sa zmiasť neoverenými správami – aktuálna legislatíva na Slovensku nemení vaše povinnosti voči zimným pneumatikám.







Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie