PORADŇA

Ako úspešne predať ojazdené auto? Buďte úprimný a takto nastavte cenu

Ako zvýrazniť prednosti vášho vozidla, nastaviť reálnu cenu a získať dôveru potenciálnych kupcov, aby ste zvládli predať auto rýchlo a za najlepšiu možnú sumu?

Vydané  Text: 

Ak sa chystáte predať svoje ojazdené auto a chcete zaň získať čo najlepšiu cenu, je pár vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť. Predaj starého auta do autobazáru síce môže byť jednoduché riešenie, ale zvyčajne na tom finančne nezarobíte tak dobre, ako keby ste si našli kupca sami (samozrejme, nemusí to platiť vždy).

V prípade, že chcete predať auto cez súkromný inzerát, začnite tým, že auto dôkladne umyjete a vyčistíte. Niekedy sa oplatí investícia do chemického čistenia, pretože čisté a upravené auto vyzerá oveľa atraktívnejšie. Urobte veľa fotiek – z každého uhla, zvonku aj zvnútra. Nezabudnite na detaily, ako sú kožené sedačky, klimatizácia, či pekný audiosystém. Kupujúci chcú vidieť všetko!

V popise inzerátu buďte čo najpresnejší a nezabudnite spomenúť všetky podstatné veci. Moderné inzerčné stránky často automaticky doplnia technické údaje podľa modelu a roku výroby, čo vám uľahčí prácu. Nezabudnite ani na motor – umyte ho, aj keď niektorí tvrdia, že to môže znamenať, že niečo skrývate.

V skutočnosti je čistý motor skôr výhodou. Ak chcete získať ešte viac dôvery kupujúceho, uveďte v inzeráte číslo podvozku, respektíve VIN číslo. Dnešní kupujúci často investujú pár eur do overenia histórie vozidla.

Kontrolou nič nepokazíte

Ďalšou skvelou možnosťou je ponúknuť, aby si kupujúci mohol dať auto skontrolovať u svojho mechanika. Táto investícia môže byť pre kupujúceho kľúčová, pretože sa uistí v tom, že si vybral auto od správneho majiteľa. Ak má auto drobné škrabance alebo iné malé vady primerané jeho veku, buďte úprimní a spomeňte to. Nikto nečaká, že staršie auto bude bezchybné.

Pozor ale na stáčanie kilometrov. Manipulácia s najazdenými kilometrami je dnes veľmi riskantná a môže vás to stáť oveľa viac, než ušetríte. Kupujúci sa to môžu dozvedieť jednoducho pomocou online služieb alebo na technickej kontrole.

Premium Vector | Workers near Cars in Service Station. .

Ak sa aj napriek tomu rozhodnete auto dať na výkup pri kúpe druhého auta v autobazáre, myslite na to, že vám zvyčajne ponúknu nižšiu cenu, než by ste získali priamym predajom. Na druhej strane, je to pohodlné a rýchle riešenie, ak sa chcete auta zbaviť čo najskôr.

Najlepšiu predstavu o cene získate porovnaním svojho auta s inými podobnými v inzerátoch. Nastavte cenu realisticky, ale nechajte si trochu priestoru na vyjednávanie. Pamätajte, že kupujúci radi zjednávajú, takže si nastavte cenu o niečo vyššiu, aby ste mali z čoho spúšťať.

Ako úspešne predať ojazdené auto? Toto môže pomôcť:

  • Dôkladne umyte a vyčistite auto, na detailoch záleží.
  • Urobte veľa kvalitných fotiek a buďte v popise inzerátu úprimný.
  • Ponúknite možnosť prehliadky auta u mechanika.
  • Stanovte cenu s priestorom na vyjednávanie.
  • Pozor na manipuláciu s kilometrami – je to nelegálne a riskantné.

Týmito jednoduchými krokmi si zabezpečíte, že vaše ojazdené auto predáte za dobrú cenu a bez zbytočných komplikácií.





ODPORÚČANÉ