AKTUALITA

Od 1. septembra vstupujú do platnosti nové pravidlá pre autosedačky

Od septembra budú platiť nové pravidlá pre detské sedačky, ktoré výrazne zvýšia bezpečnosť detí v autách.

Vydané  Text: 

V súčasnosti sú paralelne schválené tri normy pre detské sedačky – možno ich identifikovať podľa testovacej pečate pripevnenej na detskej sedačke. Podľa správy Európskej rady pre bezpečnosť dopravy každý rok príde o život na cestách starého kontinentu 600 detí. V rámci zvýšenia bezpečnosti od 1. septembra vstúpia do platnosti nové pravidlá pre detstké autosedačky.

Od 1. septembra vstupujú do platnosti nové pravidlá pre autosedačky

Predpis EHK OSN R44/04, platný od roku 2007, sa rozdeľuje na 5 kategórií na základe hmotnosti dieťaťa v rozmedzí od menej ako 10 do viac ako 36 kg. Zahŕňa aj prídavné sedadlá bez operadla a ďalšie zariadenia nazývané podsedáky.

Druhý predpis EHK OSN R129 z roku 2013 namiesto váhy zohľadňuje ako referenčnú hodnotu výšku dieťaťa. Podľa tohto nariadenia cestujú malí pasažieri do 15 mesiacov alebo 76 cm chrbtom v smere jazdy (hlavou otočenou dozadu). Táto poloha preukázateľne zvyšuje bezpečnosť v prípade čelnej alebo bočnej zrážky.

Dôležitou správou je, že od 1. septembra sa budú môcť predávať len predmetné detské sedačky so schválením ECE R129, nazývané aj „i-Size“. Pre tých, ktorí si potrebujú kúpiť novú autosedačku, budú k dispozícii iba dva typy modelov. Modely s veľkosťou i-Size pod 105 cm a modely medzi 100 a 150 cm.

Od 1. septembra vstupujú do platnosti nové pravidlá pre autosedačky

Samozrejme, ak máte autosedačku už kúpenú a nainštalovanú v aute, neznamená toto, že ju musíte vymeniť. Alebo že nespĺňa aktuálne kritéria bezpečnosti. Týka sa to iba nových modelov, respektíve novovyrobených modelov autosedačiek, ktoré už musia spĺňať normy aktuálne od 1. septembra.





ODPORÚČANÉ