PORADŇA

Zaseknutý uzáver palivovej nádrže: Viete, ako ho správne otvoriť?

Zaseknutý uzáver palivovej nádrže vám môže znepríjemniť deň. Poradíme, ako ho rýchlo a bezpečne odblokovať.

Vydané  Text: 

Ak jazdíte často a pravidelne, je dosť pravdepodobné, že ste sa stretli už s celou škálou predvídateľných aj nepredvídateľných problémov. Jedným z nich je možno aj zablokovaný uzáver palivovej nádrže, ktorý sa môže zaseknúť v tom najnevhodnejšom momente, keď ste na čerpacej stanici a potrebujete nutne dotankovať. Aké mechanizmy otvárania uzáveru nádrže existujú a ako si poradiť s ich odblokovaním?

V starších modeloch áut existuje viacero spôsobov otvárania uzáveru palivovej nádrže. Najčastejšie sa stretávame s elektronickým tlačidlom, mechanickou pákou alebo kombináciou oboch.

  • Elektronické tlačidlo: V tomto prípade je dôležité, aby bolo auto odomknuté. Niektoré modely majú uzáver prepojený s centrálnym zamykaním, takže pre prístup k nádrži je nutné odomknúť celé auto.
  • Mechanická páka: Páka sa zvyčajne nachádza vedľa sedadla vodiča. Pri stláčaní je dôležité použiť dostatočnú silu, niekedy je potrebný aj opakovaný tlak.
  • Zhrdzavený mechanizmus: Ak máte podozrenie, že mechanizmus uzáveru je zhrdzavený, skúste ho uvoľniť pomocou spreja WD-40 (alebo podobného produktu). Pred otvorením uzáveru je nutné počkať pár minút, kým olej prenikne do mechanizmu a uvoľní ho.
  • Chybná zapaľovacia sviečka: V autách s elektronickým otváraním uzáveru môže byť problémom aj chybná zapaľovacia sviečka. V takomto prípade je nutné skontrolovať stav sviečky a v prípade potreby ju vymeniť za novú.

Núdzové riešenie?

Ak žiadna z vyššie uvedených metód nefunguje, existuje aj núdzové riešenie. Niektoré autá sú vybavené núdzovou pákou na otvorenie veka nádrže. Jej umiestnenie nájdete v návode na obsluhu vášho auta. Mechanizmus núdzového uvoľnenia je zvyčajne skrytý pod obložením alebo za plastovým krytom a samotný kábel je zvyčajne červený.

Dôležité:

  • Nikdy sa nesnažte otvoriť uzáver silou, mohli by ste ho poškodiť.
  • Pred použitím akýchkoľvek sprejov si prečítajte návod na použitie.
  • Vždy majte pri sebe návod na obsluhu vášho auta, kde nájdete podrobné pokyny pre prípad núdze.

Dodržiavaním týchto rád sa zbavíte stresu a frustrácie zablokovaného uzáveru palivovej nádrže a budete môcť bez problémov pokračovať v ceste. Pamätajte, že v prípade, ak si s problémom neviete poradiť sami, je vždy lepšie obrátiť sa na servis. Profesionálni mechanici disponujú potrebnými znalosťami a nástrojmi na bezpečné a rýchle otvorenie uzáveru bez poškodenia vášho auta.





ODPORÚČANÉ