ZAUJíMAVOSŤ

Neviete, čo cez víkend? Preskúmajte viac ako 50 unikátnych expozícií v ČR

Vzácne dni voľna tradične vyháňajú nielen veteránov z garáží, ale aj milovníkov starej techniky do početných múzejných expozícií, rozosiatych po celých Čechách. A je z čoho vyberať!

Vydané Text: 

Bohatá tradícia strojárenskej výroby, ako aj veľa športových úspechov z minulosti, majú svoj podiel na tom, že sa na českom území vyskytuje obrovské množstvo motoristických veteránov všetkých druhov v pomere k neveľkej rozlohe Čiech a počtu obyvateľov.

V ostatných rokoch vzniklo prekvapivé množstvo kvalitných tematických expozícií a zbierok, v drvivej väčšine z výlučne súkromných prostriedkov.

 

Inzercia

Inzercia

Ak zase raz budete doma vymýšľať, čo so zamračenou sobotou a nákupné centrá, Zoologická záhrada, alebo hrady a zámky, nie sú už v rebríčku vašich záujmov na čelných miestach, vezmite celú rodinu do jedného z viac než päťdesiatich auto či moto múzeí a expozícií, ktoré sa nám podarilo vypátrať i v tých najodľahlejších končinách ČR. Sprievodným javom Českej veteránskej geografie je tiež fakt, že veľkú časť expozícií nenájdete iba vo veľkých mestách, alebo v susedstve priemyslových podnikov, ako by človek čakal. Iste, sú tu tradičné inštitúcie typu Národného technického múzea v Prahe, technické múzeá v Brne či Liberci, alebo Škoda múzeá.

V ostatných rokoch vzniklo prekvapivé množstvo kvalitných tematických expozícií a zbierok, v drvivej väčšine z výlučne súkromných prostriedkov. Medzi takéto úkazy jednoznačne patria napríklad olomoucká Veterán aréna z najväčšou zbierkou českých veteránov, gigantické múzeum rôznych socialistických výdobytkov v Strnadiciach, alebo prekrásna zbierka nablýskaných amerických áut v Lužnej u Rakovníka. Práve do týchto menších, avšak skvostných výstaviek, sa z pravidla dostanete za bagateľ, za pár desiatok českých korún. Väčšie expozície zase často ponúkajú rodinné vstupné a patričné zázemie pre menej nadšených členov rodiny, ktorých prehliadka prestane po chvíli baviť.

V ostatných rokoch vzniklo prekvapivé množstvo kvalitných tematických expozícií a zbierok, v drvivej väčšine z výlučne súkromných prostriedkov.

 

Ako už sme sa spomenuli, rôznych výstaviek je v ČR viac ako päťdesiat, a do nášho výpočtu sa preto všetky nevošli. Na nasledujúcu dvojstranu sme sa snažili vtesnať tých najreprezentatívnejších zástupcov svojich kategórií s dôstojným počtom exponátov. Fajnšmekrom ale isto môžeme odporučiť také špeciality ako múzeum Pragoviek v Zbuzanech, Vojenské múzeum v Lešanoch, expozíciu motocyklov na hrade Kámen (tu bola založená medzinárodná motocyklová federácia FIM), či sporadicky prístupnú zbierku youngtimerov firmy Engine v Prahe.

Za humnami

Bohatú tradíciu výroby automobilov zdieľajú Česi tiež so susednými štátmi. Hlavne v susednom Nemecku a Rakúsku je k videniu niekoľko úchvatných zbierok. Tu je pár tipov: Jednou veľkou skupinou expozícií, ktorá stopercentne stojí za návštevu, sú továrenské múzeá Mercedesu, BMW, alebo Porsche, do ktorých sa dostanete za menej než pol dňa jazdy od českých hraníc.

V ostatných rokoch vzniklo prekvapivé množstvo kvalitných tematických expozícií a zbierok, v drvivej väčšine z výlučne súkromných prostriedkov.

Za návštevu ale rozhodne stoja aj ďalšie miesta. V Dingolfingu sa môžete pokochať históriou BMW a zabudnutej značky Glas, v Sinsheime nájdete známu zbierku áut a lietadiel všetkého druhu. Renovačné štúdiá Ofenwerk priblížia starostlivosť o veterány v Norimbergu a Mníchove a napríklad historické autobusy majú svoje garáže bavorskom Pilstingu.

Český vesmír

Atrakciou číslo jedna, pokiaľ ide o české autá, by malo byť továrenské múzeum Škody v Mladej Boleslavi. Je pravdou, že architektonická premena charakteru expozície, ktorá prebehla pred pár rokmi, nemusí vyhovovať každému. České autá sú tam aj naďalej zastúpené v 90 % zbierok. Z tých väčších rozhodne stoja za návštevu klasické múzeá v Kopřivnici (Tatra), alebo technické múzeá v Prahe, Brne a Liberci, ktoré sa motoristickou a strojárenskou históriou zaoberajú v širšom kontexte.

Najväčšou zbierkou českých predvojnových áut (Wikov, Aero, Praga, Tatra …) nájdete v olomouckej Veterán aréne, tešiť sa môžete aj na motocykle. Ďalšou veľkou klasikou je zbierka bývalého pretekára Alojza Samohýla v Zlíne, špecializujúca sa predovšetkým na predvojnovú výrobu. Zaujímavým tipom môže byť tiež zbierka Aeroviek v Rožmitále pod Třemšínem.

Trocha nostalgie

Dejinná epocha socializmu motoristom mnoho radosti nepriniesla, napriek tomu na ňu mnohí stále spomínajú a radi sa zájdu pozrieť na autá svojej mladosti.

V ostatných rokoch vzniklo prekvapivé množstvo kvalitných tematických expozícií a zbierok, v drvivej väčšine z výlučne súkromných prostriedkov.

Najhodnotnejšiu a najskôr aj najpočetnejšiu zbierku komunistických artefaktov nájdete v bývalom JRD v Strnadiciach na Benešovsku, ktoré bolo otvorené v roku 2015. Jednotlivé exponáty sú v originálnom dobovom stave bez nežiaducich domácich úprav. Viac 70 veteránov z dôb reálneho socializmu garážuje aj v Terezíne.

Americké objavy

Už v predrevolučných časoch u nás existovali pomerne početné skupiny milovníkov amerických áut. Korene ich vášne siahajú ešte do dôb 1. republiky, kedy sa u nás auta zo zámoria bežne predávali a hlavne potom do obdobia po druhej svetovej vojne, keď v Čechách spojenecké armády opustili tisíce nepotrebných Jeepov a rôznych štábnych vozidiel.

V ostatných rokoch vzniklo prekvapivé množstvo kvalitných tematických expozícií a zbierok, v drvivej väčšine z výlučne súkromných prostriedkov.

Až po roku 1989 sa však milovníci všetkého amerického mohli začať svojej vášni venovať naplno. Rôzne ameriky sporadicky nájdete v mnohých expozíciách. Asi najkrajšie a najväčšie kolekcie majú v Lužnej u Rakovníka a tiež v Novej Bystrici na hraniciach s Rakúskom.

Športové nadšenie

Tradícia českého motorizmu je neodmysliteľne spojená s mnohými úspechmi v športe, či už ide o odkaz Elišky Junkové, Františka Šťastného, alebo majstrov Európy so Škodou 130 RS. Údržba a vlastníctvo závodných špeciálov sú však vzhľadom k ich unikátnosti spojené s potrebou nemalých investícií, takže skutočne špecializovanú zbierku v ČR nájdete jedinú a síce v Múzeu športových vozov v Lánoch.

V ostatných rokoch vzniklo prekvapivé množstvo kvalitných tematických expozícií a zbierok, v drvivej väčšine z výlučne súkromných prostriedkov.

Tunajšia stiesnená expozícia ponúka pomerne raritný prierez hlavne povojnovými športovými klasikami, medzi ktorými nechýba napríklad Formula jedna Tomáša Engeho, alebo športové špeciály Jaguar, či Porsche. Kolekciu úspešných športových strojov majú aj v továrenských múzeách Škody, či Tatry. Skvostné predvojnové bugatky hľadajte v Zlíne u Samohýla. Fragmenty športovej histórie nájdete napríklad aj v Národnom technickom múzeu Praha, kde sa môžete tešiť na formulový Lotus, alebo predvojnový Mercedes.

Zdroje:  PRINTOVÉ VYDANIE




Okolo áut a motoriek sa pohybujem odmalička, aj keď sme nikdy v rodine nemali Škodu 105/120. Za jeden z najväčších výkonov považujem generálku Žiguláka, ktorou sme s kamarátmi zložili praktickú maturitu na dopravnej priemyslovke. Na autách ma zaujímajú technické riešenia a inovácie, preto mi je ľúto, že v ostatnej dobe sa dozvedáme viac o konektivite a o mobilnom internete v autách než o novinkách v motoroch, nápravách a prevodovkách. Podľa mňa by auto malo mať charakter a aspoň trochu komunikovať s vodičom. Na autonómne jazdenie sa zatiaľ pozerám skepticky, aj keď časom môže byť riešením najmä v mestách. Baví ma cestovanie, komunikácia s ľuďmi a rozširovanie obzorov.



Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie