PORADŇA

Dá sa ušetriť pri dlhej ceste na dovolenku? Toto by ste mali vyskúšať, oplatí sa

Pre motoristických nadšencov neexistuje väčšia sloboda, ako vyraziť na dovolenku vlastným autom. No ceny benzínu a ubytovania vedia poriadne zamotať hlavu. Na čom sa dá ušetriť?

Vydané  Text: 

Cestovanie autom bolo kedysi cenovo dostupnejšou formou dovolenkovej dopravy. V dnešnej dobe to už prakticky neplatí, keďže za letenku v nízkonákladovej leteckej spoločnosti zaplatíte pravdepodobne menej ako za plnú nádrž benzínu. Keďže ceny pohonných hmôt zďaleka nie sú priateľské k peňaženke, každý sa snaží na ceste aspoň trochu ušetriť. Keď už nič iné, tak aspoň na zmrzlinu.

Čo dokáže nový infotainment Škody? Je inteligentnejší než si myslíte! - AUTOVINY.sk

Vyberte si vhodnú trasu

Plánovaním viete ušetriť asi najviac. Ak je cesta do cieľa kratšia a s menším počtom dopravných zápch, tým menej paliva bude vaše vozidlo potrebovať. Ak cestujete naprieč väčším počtom krajín, je dobré si vopred zistiť, aká je cena paliva a natankovať tam, kde je lacnejšie. Rovnako ako u nás sú ceny paliva na diaľnici v mnohých krajinách vyššie, takže môže mať zmysel zísť s autom na do nejakej dediny a natankovať na za menej.

Sústreďte sa na jazdu

Štýl jazdy ovplyvňuje aj spotrebu paliva. Agresívni vodiči, ktorí radi nadmerne zrýchľujú a brzdia, môžu spotrebovať v priemere o 30 – 50 % viac paliva. Na druhej strane, pokojná jazda je ekonomickejšia, aspoň čo sa paliva týka. To samozrejme neznamená, že by ste sa nemali držať limitov – zďaleka nie.

Stačí mať prehľad o dianí na ceste, aby nebolo potrebné prudké brzdenie a následné prudké zrýchľovanie. Dovolenka vám neutečie, tak si na to naájdite čas. Plynulosti môže pomôcť aj navigácia, pomocou ktorej sa dá vyhnúť dopravným zápcham. Čakanie v dopravnej zápche môže zvýšiť spotrebu paliva, pretože klimatizácia je zapnutá a motor beží na voľnobeh.

Pozor na nesprávny tlak v pneumatikách! Týchto hodnôt by ste sa mali držať: - AUTOVINY.sk

Skontrolujte tlak v pneumatikách

Dostatočný tlak v pneumatikách a správna geometria odpruženia ovplyvňujú okrem bezpečnosti jazdy aj spotrebu paliva. Zle nahustené pneumatiky majú väčší valivý odpor, čo môže zvýšiť spotrebu benzínu alebo nafty o viac ako 10 % . Zistite si tiež, či výrobca pneumatík odporúča vyšší tlak v pneumatikách pre plne naložené auto.

Používajte klimatizáciu s rozumom

Klimatizácia je jedným z najväčších spotrebiteľov paliva v aute. Keďže jej používanie v letných mesiacoch je pre mnohých nevyhnutnosťou, dbajte na to, aby ste to s nízkymi teplotami nepreháňali. Vyhnete sa tak prechladnutiu na dovolenke, ale aj nadmernej spotrebe paliva.

Inzercia

Inzercia

Odborníci odporúčajú, aby rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou nebol väčší ako 7°C. Pred jazdou je dobré vyvetrať aj prehriaty interiér auta. Dobré je aj hľadať parkovacie miesto v tieni, aby ste predišli dodatočnému prehrievaniu. Pre tých, ktorí sú ešte šetrnejší, sa oplatí cestovať v noci, kedy klimatizáciu nebudete vôbec potrebovať.

Ako rýchlo môžete jazdiť so strešným boxom a čo musíte spraviť počas prvých 50 km? - AUTOVINY.sk

Inzercia

Ak nemusíte, strešný box so sebou neberte

Pri dlhších dovolenkových cestách sa odporúča zvážiť použitie strešných boxov, pretože väčšinou zvyšujú spotrebu paliva o 20 %. Dôvodom je výrazne väčší odpor vzduchu. Pri balení sa teda riaďte rozumom a nepreháňajte to, pretože nižšie zaťaženie vozidla sa prejaví aj na spotrebe paliva.






ODPORÚČANÉ



Inzercia