SERVIS

Ide vám z výfuku tajomný dym? Určite ho neignorujte, možno ide o vážnu poruchu motora

Varovné signály sa neopláca ignorovať. Ako sa môžete vyhnúť osudu? Aké sú príznaky, ktoré by vás mali upozorniť?

Vydané  Text: 

Olej je jednou z životne dôležitých kvapalín, ktorá zabezpečuje správne fungovanie vášho auta. Chladí motor, maže ho a tým priamo chráni časti motora. Keď sa však niekam vytratí a vaše auto „začne plakať“, mali by ste to určite riešiť.

Prvý znak, ktorý by vás mal upozorniť, že niečo nie je v poriadku, pochádza z palubnej dosky. Niektoré kontrolky sú neškodné ako kontrolka paliva, iné indikujú malú poruchu, ale to nie je prípad kontrolky oleja. Ak svieti červené svetlo, zastavte vozidlo a pozrite si servisnú príručku. Či už je to kontrolka hladiny oleja alebo tlaku oleja, je to zrejme vážne. Budete musieť skontrolovať hladinu oleja a navštíviť odborníka.

Ilustrácia Adobestock

Čierny dym?

Čierny dym z výfuku naznačuje problém so spaľovaním, kedy motor spaľuje viac paliva ako je bežné, teda spaľuje sa v nesprávnom pomere vzduch/palivo. Vozidlo budete musieť nechať opraviť odborníkom. Sivý alebo modrý dym môže byť výsledkom úniku oleja, takže aj hladinu by ste mali kontrolovať v pravidelných intervaloch. Čo sa týka bieleho dymu, vo všeobecnosti ide o problém s chladiacou kvapalinou. Ale pozor, žiadny z týchto výparov nie je normálny.

Ak hladina oleja klesne abnormálne, existujú dve riešenia – buď vaše auto spotrebuje olej, alebo ho stratí. Únik môže byť spôsobený poškodeným tesnením, ktoré už nerobí to, na čo bolo vyrobené. Niekedy je problém v opotrebovaných alebo zle utiahnutých odvzdušňovacích skrutkách, ktoré nechávajú životne dôležitú kvapalinu unikať. Vo všetkých prípadoch bude odborník schopný definovať, odkiaľ únik pochádza.

Niektoré autá spotrebujú viac oleja ako iné. Ak ale vaše auto spotrebuje viac ako 0,5 litra oleja na 1 000 km, nastáva problém. Ak ste už dlho nemenili olej, mali by ste začať s tým. Niekedy môže tento jav zvýrazniť degradovaný alebo nevhodný olej pre váš motor. Nečistoty sa totiž môžu usadiť na pieste valca. Problém nadmernej spotreby môže pochádzať aj z piestov a valcov, ktoré sú poškriabané alebo inak poškodené. Nadmerná spotreba oleja však nie je nikdy normálna ani neškodná. Nechajte si motor skontrolovať odborníkom.

Ako skontrolovať hladinu oleja?

Postup kontroly:

  1. Zaparkujte auto na rovnom povrchu a vypnite motor. Počkajte aspoň 5-10 minút, aby olej stiekol do olejovej vane.
  2. Otvorte kapotu a nájdite mierku oleja. Mierka je zvyčajne žltá alebo oranžová tyč s krúžkom na konci.
  3. Vytiahnite mierku oleja a utrite ju čistou handričkou.
  4. Znovu vložte mierku do otvoru a zatlačte ju až na doraz.
  5. Vytiahnite mierku a skontrolujte hladinu oleja. Na mierke sú dve značky: MIN a MAX. Hladina oleja by mala byť medzi týmito značkami, ideálne bližšie k MAX.
  6. Ak je hladina oleja nízka, dolejte olej rovnakého typu, aký je už v motore. Informácie o type oleja nájdete v príručke k vášmu autu.
  7. Po doliatí oleja znova skontrolujte jeho hladinu a utiahnite viečko olejovej nádrže.

Free Stock Photo

Tipy:

  • Hladinu oleja kontrolujte aspoň raz mesačne, ideálne pred každým dlhším výletom.
  • Ak si nie ste istí, aký typ oleja doliať, obráťte sa na servis.
  • Sledujte, či nedochádza k úniku oleja. Ak spozorujete škvrny pod autom, nechajte ho skontrolovať mechanikom.
  • Pravidelná výmena oleja je taktiež dôležitá pre zdravie vášho motora. Dodržujte intervaly výmeny.

Nezabudnite: Kontrola hladiny oleja je jednoduchý a rýchly úkon, ktorý vám môže pomôcť predísť vážnym poruchám motora a udržať vaše auto v dobrom stave.

Inzercia






ODPORÚČANÉ