Tesla s osemročnou zárukou

Férová ponuka, alebo reklamný ťah? Pridá sa niekto ďalší?
Vydané  Text: 
Tesla Motors predlžuje záruku na pohonné ústrojenstvo svojho elektrického sedanu Model S na osem rokov. Pri verzii s 85 kWh akumulátorom pritom dokonca nie je obmedzená ani počtom najazdených kilometrov, model s kapacitou akumulátora 60 kWh má limit 125 000 míľ (200 000 km).
Záručná doba je teraz rovnako dlhá ako na akumulátory, na ktoré bola rozšírená minulý rok a týka sa prakticky akéhokoľvek ich poškodenia. Podmienky navyše nie sú limitované ani počtom majiteľov a dokonca platia spätne, na všetky už predané elektromobily. Doteraz pokrývala pohonný mechanizmus záruka štyri roky, resp. 50 000 míľ (80 000 km) Šéf firmy Elon Musk nepochybuje o správnosti rozhodnutia. Verí, že elektromobily sú prirodzene spoľahlivejšie než akýkoľvek automobil s tradičným spaľovacím motorom, najmä preto, že majú menej pohyblivých dielov ktoré sa môžu pokaziť, čo by sa podľa neho malo odraziť aj v záručnej politike. Ako informoval investorov, tento krok bude mať mierne negatívny efekt na zisky firmy v krátkodobom horizonte, no mal by priniesť zisk z dlhodobého pohľadu. Predĺženie záruky však tiež môže byť hlavne marketingovou reakciou na nedávnu vlnu informácií o technických problémoch, ktorými Model S trpel. V úplne pozitívnom svetle sa neukázal ani pri niektorých dlhodobých testoch, kde musel podstúpiť výmenu agregátu, v jednom prípade dokonca viacnásobnú.
Osemročná záruka, dokonca bez obmedzenia počtu kilometrov je dnes medzi tradičnými automobilmi, poháňanými spaľovacími motormi, nepredstaviteľná. Dlhodobejšie záručné lehoty sú typické najmä pre ázijských výrobcov, vždy sú však obmedzené počtom kilometrov. Má krok prvého väčšieho výrobcu elektromobilov šancu rozpútať konkurenčný boj?








Pokračujte na ďalší príspevok »