Smart proti triede S bez problémov

Súboj Dávida a Goliáša. Ako môže uspieť nový Smart Fortwo, ak sa mu v protismere objaví Mercedes triedy S, patriaci do úplne inej váhovej kategórie?
Vydané  Text: 
Cieľom testu, v ktorom sa proti sebe postavili veľkosťou aj hmotnosťou dva protipóly koncernu Daimler, 1 124 kilogramový Smart a 2 308 kg vážiaci Mercedes triedy S, bolo dokázať bezpečnosť malého automobilu. Náraz prebehol pri rýchlosti 50 km/h a autá sa stretli s prekrytím 50 percent. Pri triede S by bol nejaký nedostatok prekvapením, no s o to väčším napätím sa čakalo ako obstál Smart. Výsledky dokazujú, že veľkosť v tomto prípade nie je hendikepom a Smart ponúka obom členom posádky dostatočnú mieru ochrany. Priestor kabíny zostal po náraze neporušený a ani hodnoty spomalenia pasažierov neprekročili kritické hodnoty. V prípade podobnej nehody tak majú značné šance na jej prežitie bez zranení. Svoj podiel na priaznivom výsledku stretu však má i veľký Mercedes, ktorý svojimi deformačnými zónami absorboval väčšiu časť nárazovej energie. ![v708z67ALww](http://img.youtube.com/vi/v708z67ALww/0.jpg) Podľa predstaviteľov automobilky prešiel malý Smart rovnakým vývojovým programom ako väčšie automobily koncernu, napríklad nový Mercedes triedy C, alebo S. Vďaka tomu spĺňa najvyššie bezpečnostné štandardy súčasnosti, z ktorých niektoré výrazne prekračujú požiadavky legislatívy.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.