Poradňa

Jazdíte tesne za kamiónom kvôli úspore paliva? Oplatí sa riskovať?

Jazda v závese za kamiónom je možno lákavá kvôli nižšej spotrebe, ale v konečnom dôsledku sa môže riadne predražiť.

Vydané  Text: 

Ak ste niekedy šli autom tesne za kamiónom, možno ste si všimli, že vášmu autu to akoby prospieva – menší odpor vzduchu znamená menšiu spotrebu paliva? Ale táto úspora paliva môže mať svoju cenu, a nie práve malú. Jazda v tesnom závese za kamiónom vám môže poškodiť auto, ba dokonca vás ohroziť.

Driving Behind Truck Royalty-Free Images, Stock Photos & Pictures | Shutterstock

Prečo? Pneumatiky kamiónov pri jazde neustále odhadzujú malé kamienky. Tie sa ľahko zapichnú do vášho laku a vytvoria ďobky. Na prvý pohľad sa môžu zdať neškodné, ale časom tieto poškodenia môžu viesť k usadzovaniu hrdze. Oprava laku potom už vôbec nie je lacná záležitosť.

Inzercia

Ešte horšie je, že odletené kamienky môžu rozbiť čelné sklo. A to nie je všetko – ak idete príliš blízko, nemáte dostatok času na reakciu na výmol alebo prekážky na ceste, ktoré kamión pred vami prejde bez problémov. Pre vás to však môže znamenať ranu do kolesa a ďalšie výdavky na opravy. Navyše, ak kamión náhodou stratí náklad alebo dôjde k nehode, vaša vzdialenosť jednoducho nemusí stačiť na bezpečné zabrzdenie.

Truck driving photos Stock Photos, Royalty Free Truck driving photos Images | Depositphotos

Najlepšie, čo môžete spraviť, je udržiavať bezpečnú vzdialenosť. Ak nemáte možnosť kamión predbehnúť, aspoň si udržte dostatočný odstup. Jazda v závese za ním je možno lákavá kvôli nižšej spotrebe, ale v konečnom dôsledku sa to môže poriadne predražiť.

Inzercia

Inzercia

Takže, ak vám najbližšie napadne „šetrím palivo, keď som tesne za kamiónom“, nezabudnite aj na to, čo všetko môžete pokaziť. Nie vždy sa oplatí hrať na úspory, keď je v stávke bezpečnosť a potenciálne vysoké náklady na opravy.

Nový spôsob, ako sa dá vlastniť auto: Plaťte len za kilometre, ktoré najazdíte

Inzercia

Inzercia

Inzercia







Inzercia