Novinka

Budúcnosť nie je v obrazovkách, ale na čelnom skle: Hyundai plánuje holografické premietanie

Hyundai Mobis a Zeiss prinášajú revolúciu v automobilovom dizajne. Čelné sklá vozidiel sa možno už čoskoro stanú holografickými displejmi.

Vydané  Text: 

Predstavte si, že sa veziete autom a všetko, čo bežne sledujete na obrazovkách v aute – od rýchlosti cez navigáciu až po filmy a hry – sa premieta priamo na čelné sklo. Zdá sa vám to ako scéna z futuristického filmu? Pre Hyundai Mobis a nemeckého optického giganta Zeiss to už nie je sci-fi, ale realita, ktorá príde možno už v roku 2027.

Technológia, na ktorej pracujú, by mala nahradiť klasické obrazovky infotainmentu. Áno, tie, na ktoré ste zvyknutí – dotykové, blikajúce a niekedy dosť rušivé. Teraz všetko bude na čelnom skle. A čo viac, bude to premietať aj holografické obrazy. To znamená, že vodič môže pohodlne sledovať navigáciu a rýchlosť, zatiaľ čo pasažieri môžu mať svoj vlastný zábavný obsah – filmy, hudbu či dokonca hry – priamo pred očami.

Ale nebojte sa,  Mobis a Zeiss mysleli aj na bezpečnosť. Hoci sa hologramy premietajú priamo na čelné sklo, sú navrhnuté tak, aby vodiča nevyrušovali. Naopak, všetko by malo byť prehľadné a intuitívne. Žiadne zbytočné blikanie, žiadne rušivé elementy. A čo sa týka pasažierov? To, čo vidí vodič, sa nebude prekrývať s tým, čo vidia oni – takže žiadne hádky o to, či sa bude sledovať film alebo navigácia.

Hyundai Mobis a Zeiss prinášajú revolúciu v automobilovom dizajne. Čelné sklá vozidiel sa možno už čoskoro stanú holografickými displejmi.

Ako to funguje? Na čelné sklo sa nalepí ultratenká priehľadná fólia, ktorá umožňuje zobrazovať holografické obrazy. Samotný projektor je umiestnený v aute a premieta všetko, čo potrebujete vedieť – alebo vidieť – priamo pred vás. Je to podobné ako sledovať film v kine, len tentoraz ste priamo za volantom alebo v pohodlnom sedadle spolujazdca.

A keďže technológia pokročila, nemusíme sa obávať, že sa bude holografický systém aktivovať náhodne. Mobis a Zeiss už teraz pracujú na prototypoch a demonštráciách, pričom celý systém by mal byť k dispozícii do roku 2027. To znamená, že už o pár rokov si budete môcť užívať úplne nový zážitok z jazdy. Len si to predstavte – dlhé cesty, počas ktorých pasažieri pozerajú filmy, zatiaľ čo vy sa sústredíte na jazdu, ale všetky dôležité informácie máte priamo pred sebou na čelnom skle.

Prečo táto zmena? Možno je to reakcia na preplnené interiéry áut, kde sa obrazovky len množia a spôsobujú rozptýlenie. Inžinieri s dcérskej spoločnosti Hyundai jednoducho pochopili, že menej je viac, a tak sa rozhodli presunúť všetko dôležité na čelné sklo. A ak ste fanúšikmi technológie, môžete sa tešiť na to, ako tieto hologramy premenia vaše auto na pojazdné kino alebo hernú konzolu.

Inzercia

Inzercia

Inzercia







Inzercia