Aktualita

Alfa Romeo predlžuje život benzínovým motorom, aj LPG zostáva v hre. Elektrifikácia nie je taká lákavá

Alfa Romeo mení plány na prechod k elektrickým autám. Benzín a LPG zostávajú v hre, zatiaľ čo značka upravuje svoju stratégiu.

Vydané  Text: 

Zdá sa, že Alfa Romeo to so svojím sľubom prechodu na elektrické vozidlá do roku 2027 prehodnotila. Talianska automobilka, známa svojím športovým šarmom a ikonickými modelmi, plánovala plne prejsť na elektrinu v Európe, Severnej Amerike a Číne. Ale tak ako mnoho iných značiek, aj oni teraz upravujú svoje plány. A ak ste si mysleli, že benzínové motory už definitívne miznú z ponuky, možno vás to prekvapí – ešte si ich užijeme o čosi dlhšie.

Jean-Philippe Imparato, odchádzajúci šéf Alfy, počas parížskeho autosalónu priznal, že elektrická budúcnosť značky nebude taká rýchla, ako sa plánovalo. „Flexibilita je kľúč,“ povedal 58-ročný manažér. „Ak elektrické verzie našich modelov, ako sú Stelvio a Giulia, neprilákajú dostatočne veľa zákazníkov, jednoducho tam pridáme benzín alebo LPG.“

Práve to je to, čo robí Alfu zaujímavou – schopnosť prispôsobiť sa situácii. Platforma STLA Large, ktorú budú používať nové modely ako Dodge Charger a Maserati, umožňuje, aby Alfa Romeo ponúkala rôzne druhy pohonov. Týmto krokom sa značka snaží uspokojiť širšie publikum a zároveň zabezpečiť, že fanúšikovia tradičných motorov nebudú sklamaní.

Prečo táto zmena? Možno ste si už všimli, že Alfa Romeo nie je jediná. Tlak na automobilky je veľký, ale reálne možnosti prechodu na plne elektrické vozidlá sa ukazujú ako náročnejšie, než sa predpokladalo. Trh nie je ešte pripravený, infraštruktúra na nabíjanie stále zaostáva a nie každý zákazník chce elektrické auto. A tak sa Alfa pridáva k deviatim ďalším automobilkám, ktoré svoje elektrické plány revidovali.

Test Alfa Romeo Giulia Tributo Italiano.

A keď už sme pri tom, táto zmena kurzu otvára dvere pre veľké SUV, ktoré Alfa Romeo plánuje pre americký trh. Toto SUV, postavené na platforme STLA Large, by mohlo prísť s benzínovým alebo LPG motorom, čo by z neho urobilo skutočne univerzálne vozidlo pre rôzne trhy.

Väčšina značiek, ktoré pôvodne prisľúbili prechod na elektrické pohony do roku 2030 alebo skôr, už začala svoje plány meniť. Tlak na elektrifikáciu síce neustáva, ale aj trh si žiada čas. A Alfa Romeo, podobne ako ostatní výrobcovia, teraz radšej volí opatrnosť, než by riskovala neúspech.

A tak sa fanúšikovia benzínových motorov môžu radovať – nádherný zvuk motora a zážitok z jazdy na tradičných pohonoch tu s nami ešte nejaký čas zostane. A ak ste hľadali „výhovorku“ na to, prečo si ešte nekúpiť elektromobil, Alfa vám ju práve ponúkla!

Škoda zmenila svoje plány: Spaľovacie motory tu budú dlhšie, než by ste čakali

Inzercia







Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie