Zaujímavosť

Zamkli ste auto? Prečo vás to stále trápi, aj keď viete, že áno? Psychológovia vedia viac

Opakovane kontrolujete, či ste zamkli auto? Zistite, čo za tým stojí, a ako môže úzkosť ovplyvňovať vaše správanie.

Vydané  Text: 

Máte pocit, že zakaždým, keď zamknete auto, sa musíte ešte raz presvedčiť, či ste to naozaj urobili? Nebojte sa, nie ste sami. Pre mnohých ľudí je to bežný rituál, ktorý opakujú aj napriek tomu, že vedia, že auto je bezpečne uzamknuté. Prečo to robíme? Psychológovia majú odpoveď.

Tento zvyk kontrolovať, či sme zamkli auto alebo vypojili žehličku, môže byť výsledkom úzkosti. Strach zo straty kontroly a pocit zvýšenej zodpovednosti nás vedie k tomu, že si vytvárame takéto rutiny. A ak hľadáte výhovorku na to, prečo ste sa dnes ráno vrátili k autu trikrát, práve ste ju našli!

Opakovane kontrolujete, či ste zamkli auto? Zistite, čo za tým stojí, a ako môže úzkosť ovplyvňovať vaše správanie.

V niektorých prípadoch to však môže byť niečo vážnejšie, napríklad obsedantno-kompulzívna porucha (OCD). Ľudia s OCD majú neustále myšlienky, ktoré vyvolávajú úzkosť, a tak sa snažia tieto myšlienky zmierniť nutkavým správaním, ako je opakované kontrolovanie auta. Tento kolobeh však môže začať zasahovať do bežného života a narúšať každodenné činnosti.

Nemusíte sa hneď obávať najhoršieho, ale ak takéto správanie výrazne ovplyvňuje váš život, môže byť užitočné vyhľadať odborníka. Kognitívno-behaviorálna terapia je jednou z účinných metód, ako sa naučiť zvládať úzkosť a neustálu potrebu kontroly. Ale nebojte sa – ak len sem-tam zamávate autu na rozlúčku a idete si to ešte raz overiť, patríte medzi nás ostatných.

Sú plug-in hybridy iba predražené riešenie, ktoré podľa štúdie nikto nechce?







Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie