Aktualita

Nový spôsob, ako sa dá vlastniť auto: Plaťte len za kilometre, ktoré najazdíte

Svetlo sveta uzrel nový systém, ktorý vám účtuje každý jeden prejdený kilometer. Vlastniť auto bude prežitok.

Vydané  Text: 

Svet, v ktorom žijeme prináša veľmi rýchle zmeny v technológiách a inováciách. Tieto zmeny ovplyvňujú život každého občana. Takou zmenou je aj nové financovanie elektromobilov. Je to jeden zo spôsobov ako sa snažia európske automobilky vyrovnať s čínskou konkurenciou. Vyzerá to tak, že „cenová vojna“ medzi Európou a Čínou v oblasti elektromobilov len tak rýchlo neskončí. Prvou „lastovičkou“ s novým spôsobom financovania, kedy auto nemusíte priamo vlastniť, je koncern Stellantis. Presnejšie Peugeot Opel vo Francúzsku.

Pay-as-you-go

Tak znie názov financovania elektromobilov. Ak by sme to doslovne preložili, znamenalo by to „plaťte, keď jazdíte“. Práve takto sa snažia obidve značky sprístupniť elektromobily širokej verejnosti a zároveň reagovať na rastúci dopyt po udržateľnej doprave. Vo svojej podstate ide o určitý typ sociálneho lízingu, ktorý má ponúknuť občanom elektromobily bez zaplatenia plnej predajnej ceny.

Tento „trend“ vo svete elektromobility má viesť k platbám za vozidlo len vtedy, keď ho skutočne zákazník používa a spraviť elektromobily dostupnejšie pre širšiu vrstvu obyvateľstva. Inšpiráciu koncern nabral v programe „Pay-per-Use“, ktorý je obľubený v rôznych odvetviach. Nový spôsob financovania je podľa dostupných informácii určený zatiaľ pre modely Peugeot e-208, Opel Corsa-eMokka-e.

Svetlo sveta uzrel nový systém, ktorý vám účtuje každý jeden prejdený kilometer. Vlastniť auto bude prežitok.

7 centov/1 km

V rámci tohto programu majú zákazníci dve možnosti. Buď budú platiť mesačný poplatok alebo budú platiť za každý najazdený kilometer.  K poplatku 7 centov za kilometer treba vždy pripočítať fixný poplatok 110 €. Takže ak niekto najazdí 500 km mesačne, zaplatí sumu 145 €. Takto uvádza Stellantis výpočet na svojej stránke „500 km ⇒ 145€ = 110 € + 35 € (500 km krát 0,07 €/km). Samozrejme aj toto financovanie má zásadnú podmienku. Zákaznik musí mesačne zaplatiť za minimálne 500 km aj keď ich skutočne nenajazdí. Preto sa to zatiaľ týka vyššie spomenutých modelov, keďže podľa WLTP majú dojazd nad 360 km.

Budúcnosť

V súčasnosti vlastniť auto znamená symbol nezávislosti a osobnej slobody. Pokiaľ tento „trend“ zmení spôsob vnímania vlastníctva a používania automobilov, veľmi ľahko sa stane, že tradičné chápanie vlastníctva automobilu „zmizne“.  A nebude dôležité vlastniť automobil, ale bude dôležitá jeho prístupnosť a možnosť využívania. Avšak to je otázkou osobných preferencií. Pre niektorých ľudí je to skvelá príležitosť k úsporám a ekologickejšiemu životnému štýlu.

Na druhej strane sa určite nájdu ľudia, ktorým nevyhovuje predstava, že auto nevlastnia, ale len si ho „požičiavajú“ za mesačný poplatok. Taktiež sa vynára otázka, ako tento nový spôsob financovania príjmu zákazníci a či sa bude šíriť aj na ostatné európske trhy (vrátane slovenského).

Nezabudnite vymeniť sezónne palivo! Vaše auto to môže pocítiť už pri prvom mraze

Inzercia

Zdroje:  Stellantis, techbyte.sk







Inzercia