Servis

Nezabudnite vymeniť sezónne palivo! Vaše auto to môže pocítiť už pri prvom mraze

Prečo je dôležité natankovať sezónne palivo a ako môže nesprávna voľba ovplyvniť váš motor v mrazivom počasí?

Vydané Text: 

Zima sa blíži a s ňou aj čas, kedy by vodiči mali venovať pozornosť tomu, čo majú v nádrži. Mnohí motoristi, najmä tí, ktorí svoje autá používajú menej často, by mali byť obzvlášť opatrní. Staré letné palivo v nádrži môže v chladných mesiacoch narobiť problémy, preto je dôležité vymeniť ho za sezónne, prispôsobené aktuálnym podmienkam. Čo sa môže stať, ak v zime natankujete nesprávne? A ako sa tomu dá predísť? Na tieto otázky odpovedala odborníčka z oblasti palív.

Pred niekoľkými rokmi sa mnohí vodiči čudovali, či je naozaj potrebné používať zimné palivo. „Veď u nás zima nie je až taká krutá,“ hovorili. Dnes však vieme, že to nie je celkom tak.

Nezabudnite na zimné palivo! Vaše auto to môže pocítiť už pri prvom mraze

Inzercia

Inzercia

Prečo zima nehrá naftovým motorom do karát?

Jedným z najčastejších dôvodov, prečo dieselové autá v zime neštartujú, je zanedbaná údržba – špinavý palivový filter či slabá batéria. Palivo je zvyčajne tým posledným článkom, ktorý spôsobí problém. Dieselové palivo je citlivé na chlad kvôli obsahu parafínov, ktoré môžu v mraze kryštalizovať a upchať filter. „Letná nafta jednoducho v mrazoch nefunguje, preto čerpacie stanice prechádzajú v zime na zimnú naftu. Naše Shell V-Power DieselShell FuelSave Diesel spĺňajú všetky normy zimnej prevádzky,“ vysvetľuje Markéta Jakoubková, odborníčka na kvalitu palív Shell.

Okrem toho upozorňuje aj na menej známy problém – AdBlue. Táto kvapalina, nevyhnutná pre moderné dieselové motory, zamŕza už pri teplote okolo -11 °C. Ak je nádrž na AdBlue v exponovanom mieste, môže sa rýchlo ochladiť a spôsobiť poruchu.

Nezabudnite na zimné palivo! Vaše auto to môže pocítiť už pri prvom mraze

Letné, zimné a prechodné palivo: Kedy a prečo ho meniť?

Na čerpacích staniciach sa počas roka stretnete nielen s letnými a zimnými palivami, ale aj s takzvaným prechodným palivom, ktoré sa predáva v marci, apríli, októbri a novembri. Toto palivo má vlastnosti prispôsobené pre teplotné výkyvy, typické pre tieto mesiace. Ak ho však v nádrži necháte dlhšie, napríklad do zimy, motoru to príliš nesvedčí. Odborníci preto odporúčajú prechodné palivo pred zimou úplne vyjazdiť.

Zimné nafty sú obohatené o špeciálne aditíva, ktoré bránia tvorbe parafínových kryštálov, a tým zlepšujú filtrovateľnosť paliva. Nafta musí mať filtrovateľnosť aspoň do -20 °C, čo je stanovené normami, a na čerpacích staniciach je povinné prechádzať na zimnú verziu nafty od 16. novembra do 28. februára.

Zimné zloženie paliva sa týka aj benzínu, ktorý obsahuje viac prchavých zložiek. Tie zaručujú, že sa benzín lepšie odparí a vozidlo naštartuje bez problémov, aj keď je vonku mráz. Je však dôležité kompletne vyjazdiť letné palivo, aby sa nevyskytli problémy počas zimy.

Nezabudnite na zimné palivo! Vaše auto to môže pocítiť už pri prvom mraze

Ako správne tankovať podľa frekvencie používania auta?

  • Pravidelní vodiči: Ak tankujete často, niekoľkokrát mesačne, nemusíte sa sezónnymi zmenami paliva príliš trápiť. Na čerpacích staniciach sa palivo prispôsobuje ročnému obdobiu automaticky.
  • Občasní vodiči: Ak tankujete len raz za mesiac alebo menej, mali by ste si dať pozor na sezónne obmeny palív a včas vyjazdiť staré. Pred zimou sa odporúča mať v nádrži vždy čerstvé palivo.
  • Majitelia hybridov a plug-in hybridov: Ak jazdíte prevažne na elektrický pohon a tankujete len zriedka, mali by ste byť obzvlášť pozorní na to, kedy tankujete. Pred zimou je nevyhnutné vymeniť palivo za sezónne.

Problémy so zamŕzaním paliva? Čo robiť, keď je už neskoro?

Ak už palivo v nádrži „zamrzne“, najlepším riešením je presunúť auto do garáže alebo počkať, kým teploty stúpnu nad bod mrazu. Ak to nepomôže, budete musieť zavolať servis, kde vám vyčistia palivový filter a naplnia nádrž sezónnym palivom.

Zdroje:  SHELL







Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie