SERVIS

Pripravte sa na zimu: Táto drobnosť za 10 eur ochráni vaše auto pred zbytočne drahou opravou

AdBlue môže v zimných mesiacoch spôsobiť vážne problémy so zamŕzaním. Jednoduché a lacné riešenie nájdete v podobe špeciálnej prísady za 10 eur.

Vydané Text: 

Pred desiatimi rokmi museli výrobcovia automobilov čeliť prísnym emisným normám, ktoré obmedzili množstvo oxidov dusíka (NOx) vo výfukových plynoch na maximálne 0,08 g/km. V reakcii na to zaviedli automobilky rôzne technológie na zníženie škodlivých emisií, pričom jednou z najdôležitejších je selektívna katalytická redukcia, známejšia ako SCR.

AdBlue môže v zimných mesiacoch spôsobiť vážne problémy so zamŕzaním. Jednoduché a lacné riešenie nájdete v podobe špeciálnej prísady za 10 eur.

Tento systém využíva kvapalinu AdBlue, čo je v podstate zmes vody a 33 % močoviny, ktorá pomáha znižovať emisie NOx. Aj keď AdBlue zohráva kľúčovú úlohu pri čistení výfukových plynov, v zimných podmienkach môže narobiť viac škody ako úžitku. Pri teplotách pod -11 °C totiž kvapalina zamrzne, čo vedie k tvorbe kryštálov, ktoré môžu blokovať vstrekovače, čerpadlo, nádrž a ďalšie dôležité súčasti SCR systému. A keď dôjde k poruche? Oprava môže vyjsť až na 2 000 eur.

Inzercia

Inzercia

Dobrou správou je, že tomuto problému sa dá jednoducho predísť. Riešením je pridať do systému špeciálnu prísadu za približne 10 eur. Táto malá investícia môže ochrániť celé zariadenie pred kryštalizáciou AdBlue a ušetriť majiteľom áut veľké výdavky. Najmä v regiónoch s chladným počasím je používanie tejto prísady veľmi výhodné.

Sú celoročné pneumatiky pre každého? 5 mýtov, ktorým niektorí vodiči stále veria

Inzercia

Inzercia

Pridanie prísady navyše výrazne predlžuje životnosť systému a eliminuje riziko neočakávaných porúch. Pre majiteľov dieselových áut je to jednoduché a lacné riešenie, ktoré sa oplatí. Dopĺňame, že väčšina áut s AdBlue obsahuje zabudovaný ohrevný systém, ktorý zohrieva čerpadlo aj potrubie smerujúce k vstrekovaču. Pri veľmi nízkych teplotách sa systém aktivuje a počítač spolu so senzormi poskytujú približne 20 minút (napríklad pri –15°C) na zahriatie, počas ktorého ignorujú namerané hodnoty. Ak však systém zostane neohriaty a nefunkčný aj po 20 minútach, rozsvieti sa kontrolka.







Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie