PORADŇA

Sú celoročné pneumatiky pre každého? 5 mýtov, ktorým niektorí vodiči stále veria

Mnoho vodičov si nie je istých, či sú celoročné pneumatiky vhodné na každodenné použitie, a preto koluje množstvo mýtov, ktoré ich funkcionalitu často zbytočne podceňujú.

Vydané Text: 

Celoročné pneumatiky získavajú čoraz viac na popularite, predovšetkým vďaka svojej univerzálnosti. Pre mnohých vodičov predstavujú praktickú alternatívu, ktorá šetrí čas a peniaze spojené s pravidelnou sezónnou výmenou pneumatík. Napriek tomu stále panuje množstvo mylných predstáv, ktoré často odrádzajú ľudí od toho, aby do celoročných pneumatík investovali. V tomto článku sa pozrieme na päť najväčších mýtov o celoročných pneumatikách a vysvetlíme, prečo už dávno neplatia.

Celoročné pneumatiky I Continental

Mýtus č. 1: Celoročné pneumatiky sú len zmesou gumy a sadzí

Jednou z najrozšírenejších mylných predstáv je, že pneumatiky – vrátane celoročných – sú z jednoduchých materiálov, ako sú guma a sadze. Tento mýtus môže prameniť z historického pohľadu na výrobu pneumatík, ale dnes to už zďaleka nie je pravda.

Fakt: Moderné pneumatiky, vrátane celoročných, sú technologicky veľmi pokročilé produkty. Obsahujú viac ako 200 rôznych komponentov, ktoré zlepšujú ich výkonnosť a odolnosť. Medzi tieto materiály patria napríklad prírodné a syntetické kaučuky, oxid kremičitý, oleje, živice a síra. Tieto zložky zlepšujú priľnavosť, pružnosť a trvanlivosť pneumatiky. Oxid kremičitý, ktorý sa často používa pri výrobe celoročných pneumatík, pomáha znižovať valivý odpor. To vedie k nižšej spotrebe paliva, a zároveň zvyšuje priľnavosť na mokrom povrchu.

Mýtus č. 2: Celoročné pneumatiky nemôžu fungovať bez lamiel

Mnohí vodiči veria, že celoročné pneumatiky potrebujú veľké množstvo lamiel – podobne ako zimné pneumatiky – aby spoľahlivo fungovali v zime, na snehu a ľade. Tento mýtus vychádza z predstavy, že bez lamiel sú pneumatiky v zimných podmienkach neefektívne.

Fakt: Lamely sú malé zárezy v dezéne pneumatiky, ktoré zvyšujú priľnavosť na zasnežených a zľadovatených povrchoch. Zatiaľ čo zimné pneumatiky majú často veľké množstvo lamiel, aby poskytovali optimálnu priľnavosť na snehu a ľade, celoročné pneumatiky sú navrhnuté tak, aby fungovali v širšom rozsahu podmienok. Celoročné pneumatiky majú menej lamiel ako zimné pneumatiky, pretože ich cieľom je rovnováha medzi letným a zimným výkonom. Dezén celoročných pneumatík je optimalizovaný na to, aby fungoval na mokrých i suchých povrchoch, ako aj na snehu a blate. Vďaka kombinácii širokých drážok, zosilnených blokov a jemne vyladených lamiel sú celoročné pneumatiky vhodné aj pre miernejšie zimné podmienky.

Celoročné pneumatiky I Continental

Mýtus č. 3: Celoročné pneumatiky vyzerajú menej športovo

Vodiči, ktorí dbajú na estetiku svojich vozidiel, sa často obávajú, že celoročné pneumatiky nevyzerajú tak štýlovo alebo športovo ako letné pneumatiky. Tento mýtus môže viesť k tomu, že niektorí vodiči zbytočne odmietajú celoročné pneumatiky kvôli ich vzhľadu.

Fakt: Vzhľad pneumatík je dnes oveľa lepší, ako tomu bolo v minulosti. Výrobcovia pneumatík dbajú nielen na funkčnosť, ale aj na dizajn svojich produktov. Moderné celoročné pneumatiky sú navrhnuté s ohľadom na estetiku, a mnohé z nich ponúkajú športový a dynamický profil, ktorý je porovnateľný s letnými pneumatikami. Mnohé celoročné pneumatiky sa dnes môžu pochváliť elegantným a atraktívnym vzhľadom, ktorý sa hodí aj pre športové vozidlá.

Mýtus č. 4: Všetky celoročné pneumatiky sú rovnaké

Niektorí vodiči si myslia, že medzi jednotlivými modelmi celoročných pneumatík nie sú veľké rozdiely a že akékoľvek testovanie pneumatík je preto zbytočné.

Inzercia

Fakt: Celoročné pneumatiky sa môžu výrazne líšiť svojím výkonom, a to v závislosti od výrobcu, modelu, dezénu a gumovej zmesi. Rôzne modely sa odlišujú najmä v oblasti priľnavosti na mokrých povrchoch, valivého odporu, opotrebovania a správania sa v extrémnych podmienkach, ako sú sneh a ľad. Testy pneumatík, ktoré vykonávajú renomované organizácie, ako napríklad ADAC, pravidelne tieto rozdiely odhaľujú. Preto je dôležité, aby vodiči pri výbere celoročných pneumatík zohľadnili výsledky nezávislých testov a vybrali si pneumatiky, ktoré najlepšie vyhovujú ich potrebám.

Celoročné pneumatiky I Continental

Mýtus č. 5: Celoročné pneumatiky nie sú vhodné pre výkonnejšie vozidlá

Vodiči sa často domnievajú, že celoročné pneumatiky neposkytujú dostatočnú priľnavosť a neumožňujú dynamickú jazdu, ktorú od svojich áut očakávajú. Tento mýtus vedie mnohých k tomu, že celoročné pneumatiky považujú za nevhodné pre výkonné automobily.

Fakt: Celoročné pneumatiky sa nemusia rovnať špičkovým letným pneumatikám v extrémnych podmienkach. Ale moderné modely poskytujú dostatočný výkon aj pre športové vozidlá. Mnohé celoročné pneumatiky využívajú pokročilé technológie, ako sú zosilnené bočnice a špeciálne gumové zmesi, ktoré zabezpečujú stabilitu a priľnavosť aj pri vyšších rýchlostiach. Napríklad modely ako Goodyear Vector 4Seasons získali v testoch vysoké hodnotenia nielen pre komfort a bezpečnosť, ale aj pre dynamickú jazdu.

Pre koho sú celoročné pneumatiky vhodné?

Celoročné pneumatiky sú ideálnym riešením pre vodičov, ktorí žijú v oblastiach s miernymi zimami a letami, kde sa počasie extrémne nemení. Sú skvelou voľbou pre vodičov do mesta, ktorí potrebujú, aby pneumatiky boli schopné zvládnuť rôzne poveternostné podmienky bez potreby sezónnej výmeny. Pre vodičov, ktorí uprednostňujú pohodlie a praktickosť pred maximálnym výkonom v extrémnych podmienkach, sú celoročky výbornou investíciou. Navyše, ak vodič jazdí prevažne po mestských komunikáciách a potrebuje pneumatiky s vyváženým výkonom počas celého roka, tieto pneumatiky sú skvelou voľbou.







Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie