AKTUALITA

Stačí pri pri cestnej kontrole elektronická zelená karta, alebo musíte mať aj papierovú?

Zelená karta je medzinárodné potvrdenie o poistení. Po novom budú pravidlá jednotné pre celú Európsku úniu.

Vydané Text: 

Pred niekoľkými dňami Council of Bureaux, medzinárodná spoločnosť zaštiťujúca systém zelených kariet, upozornila, že od 1. januára 2025 musia všetky krajiny systému zelených kariet akceptovať papierovú alebo elektronickú verziu zelenej karty“, upozorňuje Martin Podávka, produktový expert Pillow poisťovne. A ďalej vysvetľuje: „Neznamená to, že by bola povinnosť mať pri sebe elektronickú formu. Nové pravidlá iba stavajú na rovnakú úroveň papierovú a digitálnu formu uloženú napríklad v mobilnom telefóne.“ Zelená karta je medzinárodné potvrdenie o poistení, ktoré príslušné orgány všetkých krajín zapojených do systému zelených kariet prijímajú ako potvrdenie, že dané vozidlo má dohodnuté PZP a prípadní poškodení v dôsledku nehody tak majú zaručené odškodnenie z tohto poistenia zodpovednosti.

Zelená karta | UNIQA

Digitálna zelená karta

Niektoré krajiny sú v digitalizácii ďalej a už ani po tuzemských vozidlách na území vlastného štátu nevyžadujú elektronickú zelenú kartu. Takým príkladom je Česko od 1. októbra 2024. „Nový zákon o PZP nariadil všetkým poisťovniam posielať informáciu o uzavretí PZP okamžite do centrálnej databázy, ku ktorej má prístup Polícia,“ vysvetľuje Martin Podávka. „Polícia tak pri cestnej kontrole iba skontroluje poistenie v databáze podľa EČV a vodiči českých vozidiel na území Česka už so sebou žiadne elektronické karty mať nemusia.“

Do budúcnosti sa s podobným systémom počíta na celom území EÚ, využije sa platforma EUCARIS (EUropean CAr Registration and driving licencie Information System). Na Slovensku súčasná novela zákona o PZP tento on-line systém bez zelených kariet nezaviedla. Významným vylepšením ale bude posun od papierovej k elektronickej forme zelenej karty.


Zdroje:  Pillow Poisťovňa







Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie