NOVINKA

Premiéra: Škoda Elroq prichádza na európsky trh ako najdostupnejšie elektrické SUV vo svojej triede

Elroq je prvým modelom Škody s novým dizajnovým jazykom Modern Solid, ktorý prináša robustnosť a funkčnosť. S cenou 33 000 eur bude príjemným osviežením segmentu.

Auto ponúka maximálny dojazd viac ako 560 km a výkon pohonov až 210 kW, pričom umožňuje rýchle nabíjanie až 175 kW.
Kompaktné rozmery, priestranný interiér a presné ovládanie z neho robia ideálne vozidlo pre mestské aj outdoorové aktivity.
Vydané Text: 

Škoda predstavila úplne nový model Elroq, ktorý je prvým plne elektrickým SUV v dôležitom kompaktnom segmente. Toto vozidlo bude dostupné v Európe s cenou začínajúcou od 33 000 eur (na nemeckom trhu), pričom je považované za jedno z najdostupnejších elektrických vozidiel vo svojej kategórii. Dúfame, že slovenské ceny budú naozaj na hranici 30 000 eur, čím by sa elektromobilita mohla sprístupniť širšiemu radu zákazníkov. Elroq prináša výhodný pomer medzi cenou a výbavou, čo ho robí atraktívnym pre širokú škálu ľudí, od rodín až po firemných klientov.

Nová Škoda Elroq.

Dizajn a technológia v novom šate

Škoda Elroq je prvým produkčným modelom značky, ktorý prezentuje nový dizajnový jazyk Modern Solid, ktorý kladie dôraz na robustnosť, funkčnosť a minimalizmus. Dizajn vozidla sa vyznačuje čistými líniami, kompaktnými rozmermi a aerodynamickým tvarom s koeficientom odporu len 0,26, čo je výrazne nižšie než u mnohých iných modelov tejto triedy.

Inzercia

Inzercia

Tech-Deck Face nahrádza tradičnú mriežku chladiča a stáva sa novou charakteristickou črtou vozidla. Táto lesklá čierna plocha ukrýva senzory ako radar a prednú kameru. Zaujímavým detailom je, že po prvýkrát sa na kapote namiesto loga Škoda objavuje nové Škoda písmo.

Nová Škoda Elroq.

Elroq prináša aj nový prístup k svetlám. Úzke LED svetlomety s minimalistickým dizajnom sa inšpirovali tradičným vzhľadom SUV modelov značky. Denné a pozičné svetlá sú oddelené od hlavných svetelných modulov, ktoré poskytujú tlmené a diaľkové svetlá. Pre First Edition model je exkluzívnou funkciou Light Band, ktorý vizuálne prepája predné svetlá.

Model Elroq ponúka LED Matrix technológiu, ktorá pomocou 36 segmentov zabraňuje oslňovaniu oproti idúcich vozidiel. Matrix svetlá umožňujú prispôsobenie svetelného režimu podľa podmienok jazdy (mesto, diaľnica, dážď atď.). Zadné svetlá, podobne ako predné, nesú prvky minimalistického dizajnu s tenkými líniami a využívajú výlučne LED technológiu. V najvyššej verzii sa ponúkajú dynamické smerovky, kryštalické prvky a svetelné animácie pri otváraní a zatváraní vozidla.

Jedným z hlavných atribútov Elroqu sú jeho prepracované aerodynamické vlastnosti. Mnoho dizajnových prvkov, ako napríklad aktívna chladiaca mriežka a optimalizované vonkajšie zrkadlá, znižujú odpor vzduchu a tým aj spotrebu energie. Zníženie prúdenia vzduchu okolo kolies zabezpečujú Air Curtains, ktoré optimalizujú prúdenie vzduchu okolo predného nárazníka a kolies.

Elroq sa dodáva s 19 až 21-palcovými aerodynamicky optimalizovanými diskami kolies, ktoré nielen zlepšujú jazdné vlastnosti, ale tiež vizuálne podčiarkujú dynamiku vozidla. Medzi deviatimi dostupnými farbami vyniká nová exkluzívna farba Timiano Green, ktorá je dostupná iba pre model Elroq. Vozidlo má kompaktné rozmery s dĺžkou 4 488 mm, šírkou 1 884 mm a výškou 1 625 mm. Jeho rázvor je 2 765 mm, čo zaručuje dostatok priestoru pre cestujúcich aj batožinu. Vďaka tomu je vhodný nielen do mestskej premávky, ale aj na výlety mimo mesta.

Nová Škoda Elroq.

Široký výber batérií a výkonu

Ponúka tri rôzne veľkosti batérií, od 55 kWh do 82 kWh, a výkony od 125 kW do 210 kW. Najväčšia batéria umožňuje dojazd viac ako 560 kilometrov podľa WLTP. Maximálna rýchlosť je stanovená na 180 km/h. Vďaka optimalizovanému predhrievaniu môže byť batéria na DC rýchlonabíjacích staniciach nabitá z 10 % na 80 % za 24 minút.

Konkrétnejšie…

Elroq je postavený na platforme MEB od Volkswagen Group a prichádza v štyroch verziách: Elroq 50, Elroq 60, Elroq 85Elroq 85x. Každá verzia ponúka rôzne veľkosti batérií a pohon. Základná verzia Elroq 50zadný pohon a batériu s kapacitou 55 kWh, čo poskytuje dojazd viac ako 370 km. Motor má výkon 125 kW a krútiaci moment 310 Nm. Elroq 60 takisto s pohonom na zadné kolesá ponúka kapacitu batérie 63 kWh a dojazd viac ako 400 km s výkonom 150 kW.

Nová Škoda Elroq.

Najvýkonnejšie varianty sú Elroq 85Elroq 85x, pričom obe verzie majú najväčšiu batériu s kapacitou 82 kWh. Elroq 85 má výkon 210 kW a pohon zadných kolies, zatiaľ čo Elroq 85x pridáva ďalší motor na prednú nápravu, čím získava pohon všetkých kolies. Obe verzie dosahujú rýchlosť 180 km/h a dojazd viac ako 560 km.

Krátke nabíjacie časy

Všetky varianty podporujú rýchle nabíjanie s výkonom až 175 kW pre verzie s najväčšou batériou (Elroq 85 a 85x). To znamená, že nabitie z 10 % na 80 % trvá 28 minút. Elroq 50Elroq 60 podporujú nabíjanie s výkonom do 145 kW165 kW, čo znamená, že ich nabitie trvá približne 25 minút. Všetky verzie Elroq podporujú nabíjanie do 11 kW na striedavých (AC) nabíjacích staniciach.

Konštrukcia a dizajn batérií

Batérie v novom elektromobile Škody majú modulárnu konštrukciu. Elroq 50 používa osem modulov, zatiaľ čo Elroq 60 deväť. Najväčšia batéria s kapacitou 82 kWh v Elroq 85 a 85x je rozdelená do jedenástich modulov. Batérie sú umiestnené pod podlahou vozidla, čo prispieva k nízkemu ťažisku a lepšej stabilite vozidla.

Elroq má aj optimalizované predhrievacie funkcie, ktoré zvyšujú efektivitu počas nabíjania na rýchlonabíjacích staniciach. Predhrievanie batérie sa môže aktivovať automaticky pomocou navigačného systému alebo manuálne cez infotainment. Tento systém sleduje aktuálnu teplotu batérie a stav nabitia, aby zabezpečil ideálne podmienky pre efektívne nabíjanie.

Priestranný interiér a nové funkcie

Nová Škoda Elroq kombinuje kompaktné vonkajšie rozmery s priestranným interiérom, ktorý poskytuje dostatok miesta pre pasažierov a ponúka najväčší batožinový priestor v triede kompaktných SUV. Celkový objem kufra je 470 litrov, no po sklopení zadných sedadiel sa dá zväčšiť až na 1 580 litrov. Pre vodiča a spolujazdca je k dispozícii veľkorysá výška stropu — 1 056 mm vpredu a 990 mm vzadu.

Interiér sa vyznačuje čistými líniami a množstvom priestorov na odkladanie drobností. Napríklad sú tu dve prídavné priehradky na každej strane batožinového priestoru, ktoré patria medzi Simply Clever riešenia. Ďalšími sú držiak na tablet v Jumbo boxe, priehradky pre cestujúcich na zadných sedadlách či háčiky na náklad v kufri.

Štandardom vo vozidle Škoda Elroq je 13-palcový infotainment displej, ktorý je umiestnený v strede palubnej dosky. Táto obrazovka obsahuje nové používateľské rozhranie, ktoré umožňuje rýchly prístup k obľúbeným funkciám, a vodič si môže nastaviť až päť skratiek na najpoužívanejšie funkcie auta a tri pre aplikácie. Ďalšou možnosťou pre vodičov je head-up displej s rozšírenou realitou, ktorý premieta základné informácie ako rýchlosť, navigáciu alebo rozpoznané dopravné značky priamo do zorného poľa vodiča. Okrem toho ponúka aj dynamické prvky, ako napríklad navigačné šípky, ktoré sa premietajú priamo na cestu pred vodičom.

Nové dizajnové možnosti a udržateľné materiály

Škoda kladie dôraz na udržateľnosť a vo výbavách modelu Elroq využíva ekologické materiály. Základná úroveň Studio ponúka jednoduchý interiér s čiernym textilným poťahom sedadiel. Vo verzii Loft nájdeme kombináciu syntetickej kože a tkaniny RecyTitan, ktorá obsahuje až 78 % recyklovaných PET fliaš. Tento materiál je využívaný na dverách, sedadlách a palubnej doske.

Ďalšou možnosťou je výbava Lodge, ktorá používa materiál TechnoFil, vyrobený z 75 % recyklovaných vlákien ECONYL®. Tento materiál pochádza napríklad z rybárskych sietí či kobercov, ktoré by inak skončili na skládkach. ECONYL® je odolný proti oderu a môže byť opätovne recyklovaný bez straty kvality. Vo výbave Lodge sa tento materiál kombinuje s čiernou umelou kožou a výraznými oranžovými akcentmi, ktoré pripomínajú koncept Škoda Vision 7S.

Simply Clever aj pre Elroq

Škoda sa vo svojej ponuke zameriava na praktické a funkčné detaily, ktoré uľahčujú každodenné používanie vozidla. V modeli Elroq nájdeme množstvo Simply Clever riešení, ktoré máme na Škodovkách tak radi. Medzi ne patrí aj sieťka na uloženie nabíjacieho kábla pod krytom batožinového priestoru či QR kód v kufri, ktorý ponúka videonávody na používanie jednotlivých funkcií.

Elroq ponúka aj ďalšie praktické doplnky, ako napríklad úložné priehradky s celkovým objemom 48 litrov v interiéri, držiak na tablet pre cestujúcich na zadných sedadlách, ako aj klasickú škrabku na ľad s meradlom na hĺbku dezénu, uloženú v zadných dverách. Na bočných stranách batožinového priestoru sú umiestnené háčiky na tašky a oddelenie pre rozdeľovaciu sieť.

Inteligentné funkcie a vylepšená aplikácia MyŠkoda

Nová Škoda Elroq prináša pokročilé digitálne možnosti pre používateľov prostredníctvom hlasového asistenta Laura, ktorý je teraz vylepšený integráciou ChatGPT, a rozšírené ovládanie vozidla cez aplikáciu MyŠkoda. Táto aplikácia ponúka viacero služieb pre elektrické vozidlá, vrátane možnosti ovládania nabíjania cez Škoda Charger wallbox.

  • Laura s ChatGPT: Nový asistent teraz odpovedá na bežné otázky a ovláda funkcie vozidla (infotainment, navigáciu a klimatizáciu). ChatGPT nemá prístup k osobným údajom ani informáciám o vozidle, čím je zabezpečená ochrana súkromia.
  • MyŠkoda app: Aplikácia ponúka možnosť ovládania nabíjania doma alebo na verejných staniciach, vrátane funkcie Plug & Charge. Pre elektrické vozidlá umožňuje aj diaľkové ovládanie klimatizácie a integráciu nabíjacích zastávok do plánovania trasy.
  • Škoda Charger wallbox: Nabíjacie stanice pre domácnosť podporujú nabíjanie do 11 kW a optimalizujú spotrebu energie s využitím solárneho režimu. Verzia Connect má Wi-Fi pripojenie a aplikáciu pre diaľkové ovládanie, zatiaľ čo verzia Pro je vybavená LTE konektivitou.

Bezpečnostné systémy a parkovacie asistenčné funkcie

Škoda Elroq ponúka pokročilé bezpečnostné a asistenčné systémy, pričom využíva dáta zo „swarmu“ na zlepšenie podpory vodiča. Travel Assist spája viaceré funkcie, ako napríklad adaptívne udržiavanie v pruhoch, asistenciu v zápchach a prediktívny adaptívny tempomat, ktorý automaticky prispôsobuje rýchlosť podľa trasy.

  • Ochrana pri nehode: Elroq má až deväť airbagov, vrátane airbagu medzi prednými sedadlami. Systém Crew Protect Assist automaticky zatvára okná a napína bezpečnostné pásy pred hroziacim nárazom.
  • Front Assist: Systém prediktívnej ochrany chodcov a cyklistov spolu s asistentom vyhýbania sa kolíziám a pomocou pri odbočovaní poskytuje ochranu v prípade náhleho nebezpečenstva.

Inteligentné parkovanie cez smartphone

Systém Intelligent Park Assist umožňuje pohodlné parkovanie prostredníctvom aplikácie MyŠkoda. Funkcia Remote Park Assist umožňuje vodičovi ovládať parkovacie manévre na diaľku, až do vzdialenosti štyroch metrov.

  • Trained Parking: Vozidlo si môže „zapamätať“ trasy do piatich parkovacích miest a následne automaticky zaparkovať na základe uložených údajov. Vodič môže proces parkovania ovládať priamo z infotainment systému alebo pomocou aplikácie z miesta mimo vozidla.

Flexibilné možnosti financovania a leasingu

Škoda sa snaží zákazníkom ponúknuť flexibilné možnosti financovania a leasingu, aby uľahčila prechod na elektrickú mobilitu. K tomu patria aj špeciálne balíčky služieb a poistenia pre tých, ktorí si zvolia financovanie vozidla prostredníctvom leasingu. Firemní zákazníci navyše ocenia vysokú zostatkovú hodnotu tohto modelu, čo môže byť atraktívnym faktorom pri rozhodovaní sa pre kúpu.

Model bude v ponuke od 2. októbra 2024, kedy si budú môcť zákazníci konfigurovať rôzne varianty. Špeciálna First Edition s unikátnym svetelným pásom spájajúcim predné svetlomety a čiernou strechou bude dostupná v prvom štvrťroku 2025. Cena pre európske trhy začína od 33 000 eur, pričom štandardná výbava zahŕňa mnohé technológie, ktoré sú často dostupné len v prémiových modeloch.

Škoda Elroq Sportline: Športový vzhľad a lepšia dynamika

Škoda Elroq bude dostupná aj v športovej verzii Sportline, ktorá prináša výrazné dizajnové prvky a lepšiu ovládateľnosť. Sportline varianty sú tradične súčasťou portfólia značky a teraz sa rozšírili aj na elektrické modely.

  • Čierne detaily exteriéru: Verzia Sportline sa vyznačuje lesklými čiernymi prvkami, ako sú kryty zrkadiel, rámovanie okien, strešné nosiče, a čierne nápisy na prednej kapote a zadných dverách. Zadné okná sú tónované.
  • Športové odpruženie a riadenie: Variant Elroq 85 prichádza so zníženým športovým odpružením, ktoré zlepšuje jazdnú dynamiku. Tlmiče a pružiny sú špeciálne naladené a riadenie je progresívne, čo zlepšuje ovládanie vozidla.
  • Kolesá a výbava: Športový vzhľad dopĺňajú 20-palcové disky kolies s čiernym metalickým povrchom. V štandardnej výbave je dvojzónová klimatizácia, infotainment so 13-palcovou obrazovkou a predné aj zadné parkovacie senzory.

Interiér verzie Sportline je ladený do čiernej farby, vrátane stropu a športových sedadiel so zabudovanými opierkami hlavy. Tie sú čalúnené kombináciou čiernej látky Suedia a umelej kože s kontrastným šitím.


Škoda Elroq First Edition: Limitovaná edícia na oslavu nového modelu

Na oslavu príchodu Škoda Elroq bola vytvorená špeciálna First Edition, ktorá prichádza so špecifickými dizajnovými prvkami a technológiami. Tento variant je exkluzívne dostupný s pohonom Elroq 85 (210 kW) a pohonom zadných kolies, avšak nie pre slovenský trh.

Nová Škoda Elroq.

  • Exkluzívne vizuálne prvky: First Edition čerpá inšpiráciu z konceptu Škoda Vision 7S, čo sa prejavuje oranžovými detailmi na 21-palcových kolesách a výberom farieb exteriéru – Timiano Green a Moon White. Čierna strecha je štandardom.
  • Štandardné LED Matrix svetlá: Predná časť First Edition obsahuje prepojené svetlá Light Band, ktoré spájajú horné jednotky svetlometov. LED zadné svetlá sú vybavené animovanými smerovkami. Čierne detaily nájdeme aj na krytoch zrkadiel a strešných nosičoch.

  • Lodge Design Selection: Interiér sa nesie v duchu oranžových akcentov s udržateľnými materiálmi – sedadlá sú čalúnené látkou TechnoFil a umelou kožou. Prístrojová doska obsahuje oranžové šitie a volant je vybavený športovým logom First Edition.

Okrem dizajnových prvkov obsahuje First Edition aj pokročilé technológie, ako je 13-palcový infotainment, head-up displej s rozšírenou realitou, systém KESSY s funkciou Walkaway, zadné bočné airbagy a kamerový systém Area View.

Ministerstvo si posvieti na deravý systém pokút: Teraz to pocítia aj vodiči








Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie