PORADŇA

SOS Call- životy zachraňujúca funkcia, alebo len ďalšia elektronická zbytočnosť?

Systém SOS Call, povinne inštalovaný v autách od roku 2018, môže v prípade dopravnej nehody automaticky privolať záchranné zložky. Ako funguje?

Vydané Text: 

Ak ste sedeli za posledných pár rokov v novom automobile a rozhliadli sa po interiéri, možno ste si všimli malé červené tlačidlo s nápisom SOS. Rozmýšľali ste, načo tento systém je, kedy ho použiť, alebo ako funguje? V tomto článku si to všetko rozoberieme.

Čo je eCall/SOS Call?

SOS Call alebo eCall je skratka pre názov ,,Emergency Call“. Ide o celoeurópsky systém pre automobily, ktorý v prípade dopravnej nehody automaticky privolá záchranné zložky integrovaného záchranného systému. V kritickej situácii alebo pri havárii dokáže eCall značne redukovať čas odozvy záchrannej služby.

Systém SOS Call, povinne inštalovaný v autách od roku 2018, môže v prípade dopravnej nehody automaticky privolať záchranné zložky. Ako funguje?

Inzercia

Inzercia

Ako funguje?

Tiesňové volanie systému eCall môže byť aktivované manuálne, najčastejšie stlačením gombíka nachádzajúceho sa vedľa odkladajúceho priestoru pre okuliare, alebo automaticky, ak senzory automobilu zaregistrujú zrážku. SOS Call sa spojí s najbližším koordinačným centrom linky 112 a odošle dôležité informácie, ako miesto a čas nehody, typ vozidla, prípadne počet odpálených airbagov. Operátor potom na miesto nehody pošle záchranné jednotky bez akejkoľvek spolupráce s inými osobami alebo s posádkou, ktorá nemusí byť pri vedomí.

Systém SOS Call, povinne inštalovaný v autách od roku 2018, môže v prípade dopravnej nehody automaticky privolať záchranné zložky. Ako funguje?

V ktorých autách sa tento systém nachádza a ktoré ho malo prvé?

SOS Call sa nachádza v každom aute predanom v EÚ vyrobenom po apríli 2018 a to povinne a bezplatne. V zahraničí sa aplikujú rôznymi inými formami, napríklad vo forme predplatného (príklad z Ameriky, kde si v rámci ,,safety packetov“ môžete vo Volve zaplatiť 200$/rok alebo v Toyote 80$/rok), alebo sú skrátka predinštalované (Ford ,,Sync with emergency assistence“), prípadne majú krajiny svoju vlastnú adaptáciu eCallu, napr. Rusko so svojím ERA-GLONASS (Emergency Response System založený na systéme GLONASS, ktorá je ruskou verziou GPS).

Inzercia

Inzercia

Avšak úplne prvou automobilkou, ktorá začala do svojich automobilov dávať SOS Call je Volvo, ktoré ho používa už od roku 2006. Na začiatku išlo len o príplatkovú výbavu pomenovanú ,,Volvo On Call“. Pôvodne však bol SOS call dostupný len vo ôsmich krajinách: Spojenom Kráľovstve, Švédsku, Nórsku, Francúzku, Taliansku, Belgicku, Luxembursku a Holandsku.

Koľko stojí inštalácia systému SOS call?

Podľa Európskej komisie je základná celoeurópska služba eCall založená na čísle 112 verejnou službou, ktorá musí byť ponúkaná bezplatne. Pri zohľadnení úspor z veľkovýroby sa odhaduje, že inštalácia palubného systému eCall stojí menej ako 100€ na nové auto.

BMW Roadside Assistance

V kľúčových momentoch ide o život. Každoročne sa takto zachráni okolo 2 500 životov a na každom záleží rovnako. Na druhú stranu, ide o ďalší kus technológie, ktorý v budúcnosti môže narobiť šarapatu a zamotať hlavu nie jednému mechanikovi alebo elektrikárovi. Podľa niektorých avšak ide len o ,,ďalšiu elektronickú hlúposť“, ktorá existuje len preto aby si automobilky mohli pýtať peniaze navyše, a bude sa len zbytočne kaziť…







Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie