AKTUALITA

Ministerstvo si posvieti na deravý systém pokút: Teraz to pocítia aj vodiči

Ministerstvo vnútra vytvorilo expertnú skupinu na riešenie problémov s neplatením PZP. Nové opatrenia majú zlepšiť efektivitu vymáhania pokút a znížiť počet nepoistených vozidiel na Slovensku.

Vydané Text: 

Ministerstvo vnútra SR nedávno usporiadalo prvé stretnutie expertnej skupiny na riešenie otázok povinného zmluvného poistenia (PZP) motorových vozidiel. Zdá sa, že nepoistené vozidlá sú na Slovensku stále veľký problém, pretože štát prichádza ročne o desiatky miliónov eur práve kvôli tomu, že pokuty sa nevyberajú efektívne. Jaroslav Kmeť, generálny riaditeľ sekcie verejnej správy, zdôrazňuje, že je nevyhnutné, aby sa štát začal aktívne brániť a prestal prichádzať o financie.

Ministerstvo vnútra vytvorilo expertnú skupinu na riešenie problémov s neplatením PZP. Opatrenia majú zlepšiť efektivitu vymáhania pokút.

Systém bol doteraz deravý, a preto sa teraz pracuje na zmenách, ktoré by to mali napraviť. V hre sú nové legislatívne, technické aj procesné úpravy, ktoré majú prísť do praxe. Cieľom je motivovať ľudí, aby si plnili svoje povinnosti. Štát však už nebude tolerovať tých, ktorí zákon obchádzajú – a to je jasné.

Okrem zástupcov ministerstva sú do skupiny zapojení aj odborníci z Ministerstva dopravy, Ministerstva financií a ďalších dôležitých inštitúcií. Dokonca sa k tomu pripojili aj poisťovne, ktoré tiež trpia kvôli neplatičom, pretože škody spôsobené nepoistenými vozidlami musia platiť z fondu, do ktorého prispievajú vodiči, ktorí majú všetko v poriadku. Takže tí poctiví vlastne doplácajú na tých, ktorí sa pravidlám vyhýbajú. A to nie je fér.

Ministerstvo vnútra vytvorilo expertnú skupinu na riešenie problémov s neplatením PZP. Opatrenia majú zlepšiť efektivitu vymáhania pokút.

Každý rok úrady dostanú stovky tisíc hlásení o nepoistených vozidlách, ale pokutu dostane len zlomok majiteľov. To sa má zmeniť. Nové pravidlá by mali zaručiť, že vodiči sa už vyhýbať pokutám nebudú môcť. Navyše, plánuje sa zavedenie viaczdrojového financovania pre Poistný garančný fond, takže tí, ktorí nemajú PZP, si budú musieť za svoje nezodpovedné rozhodnutie priplatiť.

Ministerstvo vnútra na to celé reaguje aj na základe kontrol Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý zistil, že za posledných šesť rokov bolo hlásených viac ako 1,8 milióna prípadov neuzatvoreného poistenia, no pokutovaných bolo len okolo 30 tisíc prípadov. A z tých pokút sa podarilo vymôcť ani nie polovicu. Teraz sa už pripravujú konkrétne opatrenia, aby sa táto štatistika výrazne zlepšila.







Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie