AKTUALITA

Čo je lepšie ako Mercedes? Mercedes vyrobený v Amerike, tvrdí Donald Trump

Donald Trump chce prilákať nemecké automobilky do USA so sľubom nižších daní a lacnejších nákladov, no zároveň hrozí vysokými clami pre tých, ktorí sa rozhodnú vyrábať inde.

Vydané Text: 

Donald Trump sa opäť dostáva do pozornosti. Predložil svoje odvážne plány na oživenie amerického automobilového priemyslu. V jednom zo svojich prejavov vyjadril túžbu pritiahnuť zahraničných výrobcov, konkrétne nemecké automobilky, aby svoje autá vyrábali priamo v Spojených štátoch. Navrhol im zaujímavú ponuku – nižšie dane, lacnejšiu energiu a minimum byrokracie, ak sa rozhodnú postaviť svoje továrne na americkej pôde.

Staring down defeat, Trump attempts a coronavirus reset - POLITICO

Trump zdôraznil, že plánuje znížiť daňové sadzby pre firmy, ktoré svoje výrobky vyrábajú priamo v USA. „Chcem, aby sa nemecké automobilky stali americkými. Chcem, aby tu stavali svoje továrne.“ Okrem toho pohrozil vysokými clami pre tých, ktorí sa rozhodnú vyrábať mimo USA a dovážať sem svoje výrobky. Najviac si to odnesú zrejme automobilky, ktoré majú svoje továrne v Mexiku, keďže Trump im chce zaviesť až 100 % clo.

Jeho plán je jednoduchý – buď budete vyrábať v USA budete mať výhody, alebo budete čeliť vysokým nákladom na clá. Trump si je istý, že tento krok prinesie tisíce pracovných miest späť do USA a pomôže americkej ekonomike získať bilióny dolárov. Podľa neho ide o jasnú správu: „Ak chcete najväčší trh na svete, hrajte podľa našich pravidiel.

No ak sa nad tým zamyslíme, je to skutočne len o autách? Alebo Trump týmto spôsobom hrá na emócie amerických voličov a snaží sa im ukázať, že urobí všetko pre ich pracovné miesta? Možno je to aj o tom, ako veľmi chce byť známy tým, že opäť spraví Ameriku skvelou – tentoraz s nemeckými autami vyrobenými v jeho krajine.

Elektrická Godzilla: Nissan GT-R po novom bude spievať iba elektrickú symfóniu