AKTUALITA

Elektrická Godzilla: Nissan GT-R po novom bude spievať iba elektrickú symfóniu

Nissan GT-R, známy ako Godzilla, sa zrejme do roku 2030 transformuje na plne elektrický superšport, využívajúc pokročilé technológie z Formuly E a moderné polovodičové batérie.

Vydané Text: 

Nissan sa pripravuje na zásadnú zmenu – legendárny model GT-R, prezývaný „Godzilla“, bude už do roku 2030 plne elektrický. Znalosti a skúsenosti, ktoré Nissan nazbieral v pretekoch Formuly E, budú zohrávať veľkú rolu pri vývoji novej generácie tohto superšportu, ktorý bude kombinovať vysoký výkon s revolučným elektrickým pohonom.

Nissan GT-R, známy ako Godzilla, sa do roku 2030 transformuje na plne elektrický superšport, využívajúc pokročilé technológie z Formuly E.

Nissan Hyper Force koncept.

Rok 2024 znamená definitívnu bodku za aktuálnou verziou GT-R, minimálne čo sa týka amerického trhu. Otázka, čo bude ďalej s Godzillou, zostáva trochu zahalená tajomstvom, ale Nissan už teraz naznačuje, že ďalšie GT-R bude elektrické. Aj keď zatiaľ neprezradili všetky detaily, je jasné, že pracujú na modeli, ktorý bude musieť zvládať nielen cestu, ale aj náročné okruhy.

Nissan má za sebou roky skúseností z Formuly E, a jeho inžinieri určite neboli na pretekoch len ako pozorovatelia. Všetky poznatky, ktoré nazbierali, sa prenesú aj do bežných elektromobilov, no najväčší význam budú mať práve pre športové modely ako GT-R. A keďže GT-R je pre Nissan výkladnou skriňou ich technologických inovácií, je viac ako pravdepodobné, že nová generácia bude využívať moderné polovodičové batérie, ktoré by mali prísť na trh do roku 2028.

Nissan GT-R, známy ako Godzilla, sa do roku 2030 transformuje na plne elektrický superšport, využívajúc pokročilé technológie z Formuly E.

Nissan Hyper Force koncept.

Prečo sme si takí istí, že Godzilla bude elektrická? Nissan totiž verejne priznal, že už neplánuje vyvíjať úplne nové spaľovacie motory. Súčasný motor blíži k svojmu koncu. Aj keď existuje možnosť, že uvidíme hybridnú verziu založenú na súčasnom motore, zdá sa, že táto loď už vyplávala. Hybridy jednoducho nepredstavujú technológiu budúcnosti pre superšportové vozidlá.

Verné konceptu?

Ako bude vyzerať budúce elektrické GT-R? Nissan už koncom minulého roka predstavil koncept Hyper Force, futuristický model s ostrými líniami a výkonom 1 000 kW (teda viac ako 1 300 koní!), ktorý bude napájaný práve z polovodičovej batérie. Jeho zadné svetlá pripomínajú súčasný model, a aj pixelové logo na prednej časti auta naznačuje, že ide o GT-R. Hoci je to zatiaľ len koncept, Nissan potvrdil, že budúci GT-R by mohlo vyzerať veľmi podobne.

Nissan Hyper Force koncept.

A kedy sa dočkáme elektrifikovanej Godzilly? Najskôr koncom tejto dekády, takže si ešte budeme musieť chvíľu počkať. Potom sa táto japonská beštia znovu ukáže vo svojej plnej sile – tentokrát však s elektromotorom pod kapotou.

Týchto 12 áut je dôkazom toho, že šesťvalec nikdy nezomrie. Top Gear vybral tie najlepšie