SERVIS

Hustenie pneumatík dusíkom: Stojí za to prejsť z obyčajného vzduchu na dusík?

Dusík v pneumatikách má hneď niekoľko výhod, ktoré sa oplatí zvážiť. V tomto článku rozoberáme, aké konkrétne prínosy prináša.

Vydané Text: 

Možno ste už počuli o hustení kolies dusíkom a zaujíma vás, čo to vlastne znamená. Zatiaľ čo tradične sa pneumatiky nafukujú bežným vzduchom, čoraz častejšie sa objavuje možnosť použiť dusík. Tento článok sa zameriava na výhody a nevýhody tejto alternatívy, aby ste mohli zvážiť, či je to pre vás to pravé.

Čo je dusík?

Dusík (N2) je plyn, ktorý tvorí približne 78 % atmosféry, ktorú dýchame. Je to inertný plyn, čo znamená, že nie je reaktívny a nevytvára chemické reakcie, ktoré by mohli byť nebezpečné. Dusík je známy aj v leteckom priemysle, kde sa používa na prevenciu požiarov, pretože nie je tak horľavý ako kyslík.

Dusík v pneumatikách má hneď niekoľko výhod, ktoré sa oplatí zvážiť. V tomto článku rozoberáme, aké prínosy prináša.

Zdroj: pneumatikyaprotektory.sk

Prečo by ste sa mali zaujímať o hustenie kolies dusíkom? Tu sú niektoré z jeho hlavných výhod:

Výhody hustenia pneumatík dusíkom

  • Nižšia strata tlaku: Molekuly dusíka sú väčšie ako molekuly kyslíka, čo znamená, že unikajú z pneumatík pomalšie. Tlak vo vnútri kolies tak zostáva stabilnejší a nemusíte ich dofukovať tak často.
  • Dlhšia životnosť pneumatík: Stabilnejší tlak vedie k rovnomernému opotrebovaniu pneumatík, čím sa predlžuje ich životnosť. Menej kontrakcie a rozťahovania spôsobuje, že pneumatiky nie sú vystavené takému stresu, čo znižuje riziko prasknutia.
  • Vyššia palivová účinnosť: Optimálny tlak v pneumatikách môže znížiť spotrebu paliva. Odhaduje sa, že podhustené pneumatiky môžu zvyšovať spotrebu paliva o 0,5 % až 3 %.
  • Nižšie riziko oxidácie: Dusík nereaguje ľahko s inými materiálmi, čo znamená, že znižuje riziko oxidácie vo vnútri pneumatíkDusík v pneumatikách má hneď niekoľko výhod, ktoré sa oplatí zvážiť. V tomto článku rozoberáme, aké prínosy prináša.

Nevýhody hustenia pneumatík dusíkom

Aj keď má hustenie kolies dusíkom mnoho výhod, existujú aj nevýhody, ktoré by ste mali zvážiť:

  • Cena: Hustenie dusíkom môže byť drahšie ako bežný vzduch, pretože si vyžaduje špeciálne vybavenie. Vo všeobecnosti je ťažšie nájsť miesto, kde si pneumatiky dofúknete dusíkom.
  • Dostupnosť: Dusík nie bežne dostupný na každej čerpacej stanici. Ak sa vám stane, že jedna z pneumatík stráca tlak, môže byť náročné nájsť miesto, kde by ste ju mohli opäť nafúknuť. Ale ak nemáte k dispozícii dusík a zistíte, že pneumatiky sú podhustené, môžete ich naplniť bežným vzduchom. Nemalo by to spôsobiť žiadne problémy.

Ak hľadáte spôsob, ako zabezpečiť stabilnejší tlak v pneumatikách, znížiť opotrebovanie a zvýšiť bezpečnosť, môže byť hustenie kolies dusíkom pre vás zaujímavou alternatívou. Zvážte však faktory ako je cena a dostupnosť, aby ste mohli spraviť informované rozhodnutie. Pre mnohých bežných motoristov môže byť tradícia hustenia vzduchom stále tou najpraktickejšou voľbou, ale dusík ponúka zaujímavé výhody, ktoré sa oplatí preskúmať.