AKTUALITA

Tieto autá sa kradnú ako na bežiacom páse: Je aj vaše vozidlo na čiernej listine?

Najčastejšie kradnuté autá v Nemecku sú luxusné SUV modely značiek Toyota, Lexus a Range Rover, finančné škody dosahujú stovky miliónov eur.

Vydané  Text: 

Krádeže vozidiel sú na Slovensku stále aktuálnym problémom. Hoci sa v minulosti podarilo tento negatívny jav čiastočne potlačiť, v posledných rokoch sa situácia zhoršuje. Zlodeji sa čoraz viac zameriavajú na moderné autá, často vybavené najnovšími bezpečnostnými systémami, ktoré však nepredstavujú dostatočnú prekážku. Medzi najčastejšie kradnutými vozidlami na Slovensku patria značky ako Škoda, Volkswagen a BMW. Tieto modely sú populárne nielen medzi bežnými vodičmi, ale aj medzi zlodejmi, ktorí vedia, že po týchto autách je na čiernom trhu veľký dopyt.

ŠKODA OCTAVIA Combi - Škoda Storyboard

Pre majiteľov áut je preto čoraz dôležitejšie venovať pozornosť bezpečnosti svojich vozidiel. Používanie pokročilých systémov na sledovanie polohy vozidla, parkovanie na zabezpečených miestach či inštalácia dodatočných mechanických alebo elektronických zámkov sú len niektoré z krokov, ktoré môžu výrazne znížiť riziko krádeže. No napriek týmto opatreniam krádeže naďalej pretrvávajú a spôsobujú majiteľom značné finančné škody.

Kradnuté autá v Nemecku

V Nemecku je situácia veľmi podobná, no v niektorých regiónoch, najmä v mestských aglomeráciách, je problém ešte vypuklejší. Podľa najnovších štatistík nemeckých poisťovateľov (GDV) sa v roku 2023 počet krádeží vozidiel zvýšil o takmer 20 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. To predstavuje značný nárast, pričom celkovo bolo v krajine ukradnutých 14 585 áut. Ekonomické škody spôsobené týmito krádežami presiahli 310 miliónov eur.

Najčastejšie kradnuté autá v Nemecku podľa štatistík ADAC uvedené podľa jednotlivých modelov.

Obzvlášť závažná je situácia v Berlíne, kde každé dve hodiny zmizne jedno vozidlo. V roku 2023 bolo v tomto meste ukradnutých 4 266 áut, čo predstavuje až 46-percentný nárast v porovnaní s rokom 2022. Na každých 10 000 áut s komplexným poistením v Berlíne pripadá až 42 krádeží, čo je výrazne viac ako celoštátny priemer štyroch krádeží na rovnaký počet áut.

Z pohľadu modelov sú najčastejšie kradnutými autami v Nemecku SUV vozidlá značky Toyota. Modely ako Toyota Land Cruiser, Lexus NX a Lexus UX a zozname dominujú. Na popredných miestach sa nachádzajú aj vozidlá vyššej triedy, ako sú Range Rover a Jeep Grand Cherokee, čo naznačuje, že zlodeji sa zameriavajú najmä na luxusnejšie a drahšie modely.

Najčastejšie kradnuté autá v Nemecku podľa štatistík ADAC uvedené podľa jednotlivých značiek.

Aj keď sa situácia v Nemecku javí ako závažná, je dôležité, aby vodiči venovali zvýšenú pozornosť ochrane svojich vozidiel. Krádeže vozidiel spôsobujú nielen finančné škody, ale aj psychickú záťaž pre majiteľov, ktorí čelia komplikáciám pri riešení poistných udalostí a zabezpečovaní náhradného vozidla.

Veľké SUV na vzostupe: Na ktoré modely sa tešiť v roku 2025? Tieto sú najočakávanejšie


Zdroje:  ADAC





ODPORÚČANÉ