AKTUALITA

Naše diaľničné známky od budúceho roka výrazne zdražejú! Zvýšia sa aj poplatky za autá…

Od budúceho roka nás čaká výrazné zdražovanie. Za tieto diaľničné známky si priplatíme desiatky percent. Týka sa to aj mýta!

Zvyšovanie sa týka aj mýta či dane z motorového vozidla.
Opatrenia sú súčasťou konsolidácie verejných financií predstavených vládou.
Vydané  Text: 

Len pred niečo vyše mesiacom sa u nás začala predávať úplne nová diaľničná známka s platnosťou na jeden deň. Jej cena je aktuálne stanovená na 5 eur a 40 centov. To sa však od budúceho roku pravdepodobne zmení. Vláda dnes na svojej tlačovej konferencii predstavila balíček konsolidačných opatrení, ktoré sa výrazným spôsobom dotknú aj motoristov. Okrem zvýšenia DPH na 23% a zavedenia dane z bankových transakcií sa výrazným spôsobom zmení cena za naše diaľničné známky. Zvyšuje sa aj daň za motorové vozidlá či mýto!

Zvýšenie o desiatky percent

Návrh konsolidácie verejných financií, ktorý vláda predstavila 17.9.2024, počíta s výrazným zdražením diaľničných známok, ale taktiež aj so zvýšením mýta pre nákladné vozidlá. Ako uvádza dokument zverejnený na stránkach ministerstva financií, zvýšenie mýta by malo do štátnej kasy v budúcom roku priniesť 100-miliónov eur. Má k nemu dôjsť od 1. júla 2025.

Čo sa však dotkne všetkých motoristov využívajúcich diaľnice, sú ceny diaľničných známok. Tá s najdlhšou platnosťou, teda 365-dňová, by mala zdražieť až o 30 eur na finálnych 90 eur. S tým je na základe nariadenia EÚ previazané aj zvýšenie ceny jednodňovej diaľničnej známky. Po novom by sa jej cena mala vyšplhať na 8,10 eur. Zároveň by však malo dôjsť k poklesu ceny 10-dňovej známky z 12 eur na 10,80 eur. 30-dňová známka si svoju cenovku zachová. Zmeny cien by mali celkovo priniesť dodatočných 45-miliónov eur. V dokumente zverejnenom na stránkach ministerstva je uvedené, že napriek zvýšeniu cien budú naše diaľničné známky najlacnejšími v regióne.

Prehľad zmien v diaľničných známkach
Druh známky Aktuálna cena Nová cena Rozdiel v %
1-dňová 5,4 € 8,1 € + 50 %
10-dňová 12 € 10,8 € – 10 %
30-dňová 17 € 17 € 0 %
365-dňová 60 € 90 € + 50 %

Vyššie dane pre autodopravcov

Zvyšovanie mýta pre nákladné vozidlá pozitívne ovplyvní daň z motorového vozidla. Tá by sa mala znížiť, čím štát príde o 32-miliónov eur. Naopak, daň z motorového vozidla vzťahujúca sa na osobné automobily vo vlastníctve právnických osôb stúpne. Štát by tak mal získať dodatočných 27-miliónov eur.

Ako uvádza Denník E, cena mýta pre nákladné vozidlá by sa mala zvýšiť o 40%. Ako protiváha k zvýšeniu mýta má byť zníženie cestnej dane pre autodopravcov, ktoré má čiastočne kompenzovať straty z vyšších diaľničných poplatkov.

Na Slovensko prichádza nová diaľničná známka! Čo s platnosťou tej, ktorá od 1. augusta končí?





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ