AKTUALITA

Lotus predstavil 987-koňové auto. Theory 1 dostane vysúvací spojler a masážne vankúšiky

Dizajn Theory 1 je inšpirovaný legendárnym modelom Lotus Esprit, pričom má ostro tvarovaný klinovitý profil a výrazné svetlomety v tvare bumerangu.

Značka bude práve od tohto konceptu odvíjať svoje najbližšie modely.
Vydané  Text: 

Lotus sa pripravuje na elektrickú budúcnosť a svoj najnovší plán prezentoval prostredníctvom konceptu s názvom Theory 1. Toto dvojdverové športové auto má výkon 987 koní, pohon všetkých kolies a cieľovú hmotnosť pod 1 600 kg, čo ho robí ľahkým a výkonným elektromobilom, v porovnaní s ostatnými konkurentmi.

Dizajn vozidla je inšpirovaný legendárnym modelom Lotus Esprit, pričom má ostro tvarovaný klinovitý profil a výrazné svetlomety v tvare bumerangu. Auto kombinuje moderný vzhľad so špecifickými dizajnovými prvkami, ako sú ultra-tenké zadné svetlá, vysúvateľný nastaviteľný spojler a veľký predný difúzor. Jedným z najpôsobivejších detailov sú dvere, ktoré sa otvárajú dozadu a dohora, čo im dáva jedinečný a futuristický vzhľad.

Špeciálne tvarovaný interiér

Interiér Theory 1 obsahuje prepracovanú karbónovú konštrukciu so stredovým sedadlom pre vodiča a dvoma bočnými sedadlami pre pasažierov, čím pripomína konfiguráciu slávneho McLaren F1. Kabína je vybavená modernými technológiami, vrátane head-up displeja, obrazoviek namiesto bočných zrkadiel a dokonca aj nafukovacích vankúšikov v sedadlách a volante pre masážnu a haptickú spätnú väzbu.

Jedným z najinovatívnejších aspektov interiéru sú on-demand tlačidlá. Pomocou reaktívneho textilu sa tlačidlá objavia len vtedy, keď sú potrebné, čím zjednodušujú a sprehľadňujú ovládanie auta. Batéria s kapacitou 70 kWh poskytuje predpokladaný dojazd približne 400 km, pričom vozidlo dosiahne zrýchlenie z 0 na 100 km/h za menej ako 2,5 sekundy a maximálnu rýchlosť mu stanovili až na 320 km/h.

Napriek tomu, že jeho výkon je nižší než u superauta Lotus Evija, Theory 1 sa vracia k podstate Lotusu. Tou sú ľahké športové vozidlá, čo naznačuje, že firma sa chce zamerať na výkon a ľahkosť namiesto pretekania sa o maximálny výkon. Tento koncept ukazuje, že Lotus má veľké plány do budúcna, najmä v oblasti elektrifikovanej dopravy.






ODPORÚČANÉ