LEGISLATÍVA

Slováci nepoznajú rozdiel medzi týmito dopravnými značkami! Vyzerajú podobne, no majú odlišný význam

Rozdiel medzi týmito dopravnými značkami je zásadný a motoristi ich často prehliadajú! Pozrite sa, aký je ich skutočný význam, pretože dopravné značky musí ovládať každý motorista.

Vydané  Text: 

V dnešnej dobe sa čoraz častejšie stretávame s motoristami, ktorí zabúdajú na význam dopravných značiek. Ich nedodržiavaním porušujú platné predpisy. Tento trend je alarmujúci, pretože neznalosť alebo ignorovanie dopravných značiek môže viesť k nebezpečným situáciám na cestách. Nehovoriac o hrozbe finančných sankcií v podobe pokút. Mnohé dopravné značky môžu na prvý pohľad vyzerať podobne, no ich význam je zásadne odlišný. Na Slovensku sa často stretávame so zle pochopenými značkami pre minimálnu a odporúčanú rýchlosť.

Obe tieto dopravné značky zdieľajú modro-bielu farebnú kombináciu a sú menších rozmerov, čo môže prispieť k ich zámene. Minimálna rýchlosť označuje kruhová značka, zatiaľ čo odporúčanú rýchlosť vyobrazuje štvorcová tabuľa. Táto zdanlivo malá odlišnosť v tvare môže mať veľký vplyv na správne pochopenie a dodržiavanie pravidiel cestnej premávky.

DOPRAVNÉ ZNAČKY

Regulačná značka č. 250 Najnižšia dovolená rýchlosť
Význam: Značka prikazuje jazdiť rýchlosťou nie nižšou ako vyznačenou rýchlosťou v kilometroch za hodinu; to neplatí, ak je to potrebné z hľadiska bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.
Použitie: Na niektorých úsekoch ciest, v ktorých by jazda nižšou rýchlosťou mohla spôsobiť dopravnú nehodu alebo zhoršiť plynulosť premávky.

Informatívna značka IP5 Odporúčaná rýchlosť
Význam: Značka vydáva motoristovi odporúčanie, akou rýchlosťou môže na danom úseku cesty jazdiť.
Použitie: Napríklad v zákrutách, kde je síce iná najvyššia dovolená rýchlosť, ale s ohľadom na reálne vyhotovenie úseku cesty sa odporúča jazda nižšou rýchlosťou.
Poznámka: Táto dopravná značka sa už v prílohe k Vyhláške č. 30/2020 nevyskytuje, ale na cestách ju ešte stále môžete nájsť.

Orientačná značka č. 350
Význam: Značka informuje o čísle cesty I. triedy alebo o čísle cesty II. triedy.
Použitie: Tieto značky sa nachádzajú na kraji cesty a v porovnaní s vizuálne podobou značkou Odporúčaná rýchlosť majú podstatne menšie rozmery. Tieto značky sa objavujú aj na mapách.

Nebezpečenstvo nedodržania minimálnej rýchlosti môže nastať najmä na rýchlostných cestách a diaľniciach, kde pomalé vozidlo môže spôsobiť nebezpečnú dopravnú situáciu, alebo spomaliť dopravný tok, čím sa spôsobujú zápchy. Na týchto cestách sa očakáva, že vozidlá budú jazdiť rýchlo a plynulo, aby sa zabezpečila efektívna a bezpečná doprava. Ak sa na takejto ceste objaví vozidlo, ktoré ide výrazne pomalšie ako ostatné, môže to viesť k náhlym brzdeniam, nebezpečným manévrom a zvýšenému riziku nehôd. Okrem toho, pomalé vozidlá môžu spôsobiť tvorbu dopravných zápch, čo vedie k zbytočným zdržaniam a frustrácii ostatných vodičov.

Preto je dôležité, aby motoristi venovali zvýšenú pozornosť dopravným značkám a ich významu, čím prispejú k bezpečnosti na cestách a vyhnú sa zbytočným pokutám.

Zdroje:  AUTOVINY




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!


ODPORÚČANÉ