AKTUALITA

Veľká zmena v dizajnérskom tíme BMW. Sú za tým slabé predaje?

V BMW sa udeje zmena, ktorá výrazne ovplyvní budúce smerovanie značky. Hlavný dizajnér totiž odchádza do Rolls-Royce.

Presuny sa týkajú viacerých divízií
Vydané  Text: 

BMW Group od 1. októbra prechádza výraznými zmenami vo svojom dizajnérskom tíme. Hoci Adrian van Hooydonk naďalej zostáva na čele celkového dizajnu spoločnosti, došlo k významným presunom hlavných dizajnérov. V najbližších rokoch uvidíme, ako to ovplyvní vzhľad niektorých kľúčových modelov.

Jednou z dôležitých zmien je odchod Domagoja Dukec, ktorý od roku 2019 viedol dizajn BMW. Ten prechádza na rovnakú pozíciu do luxusnej značky Rolls-Royce. Dizajn nových modelov BMW bude teraz rozdelený medzi dvoch odborníkov. Maximilian Missoni, bývalý vedúci dizajnu v Polestare, preberie zodpovednosť za dizajn veľkých modelov, vrátane luxusných vozidiel a modelov Alpina.

Na druhej strane, Oliver Heilmer, ktorý od roku 2017 riadil dizajn Mini, bude zodpovedný za kompaktné a stredne veľké vozidlá BMW, vrátane športových modelov M. Na čelo dizajnu Mini nastúpi Holger Hampf, ktorý predtým viedol divíziu Designworks. Okrem toho Claudia Braun preberie vedenie nového oddelenia dizajnu farieb a materiálov pre BMW, Mini a Rolls-Royce, čo znamená ďalšie posilnenie kreatívneho tímu.

Vývoj dizajnu sa rokmi mení

Napriek zmiešaným reakciám na dizajn nových modelov BMW predaje značky dosiahli rekordných 2 252 793 kusov v roku 2023. Kritici sa pýtajú, či by tieto čísla mohli byť ešte vyššie bez polarizujúceho dizajnu, ale komerčný úspech naznačuje, že BMW sa vo všeobecnosti darí.

Veľká zmena v dizajnérskom tíme BMW. Sú za tým slabé predaje?

Mini John Cooper Works E

Spoločnosť pokrýva širokú škálu modelov od tradičných spaľovacích motorov cez plug-in hybridy až po elektrické vozidlá, čím uspokojuje dopyt v celom prémiovom segmente.

Aj keď BMW možno už nie je vnímané ako výrobca najlepších automobilov na jazdenie, modely ako M5 Touring alebo menší M3 Touring stále oslovujú veľkú skupinu nadšencov. Podstatnú časť úspechu značky ale stále tvoria SUV a crossovery. Uvidíme, ako táto zmena dizajnérov časom vytvaruje dizajn aj pri nových modeloch Rolls-Royce, ktoré sú stále symbolom luxusu.

Zdroje:  Motor1





ODPORÚČANÉ