AKTUALITA

Výroba Fiat-u 500e sa zastavila: Elektrické sny sa rozplynuli v tieni slabého dopytu

Z dôvodu veľmi nízkeho dopytu po Fiate 500e sa koncern rozhodol pozastaviť jeho výrobu.

Vydané  Text: 

Výroba Fiatu 500e sa zastavila! S touto informáciou prišla agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie zo štvrtka 12. septembra, ktoré pochádzajú priamo z koncernu Stellantis. Talianska automobilka patriaca pod koncern vo štvrtok ohlásila zastavenie výroby plne elektrického Fiat-u 500 na štyri týždne – z dôvodu slabého dopytu. Zastavenie výroby v továrni Mirafiori v severozápadnej časti Turína začalo platiť v piatok 13. septembra.

Stellantis vo svojom vyhlásení uviedol, že opatrenie „je nevyhnutné vzhľadom na súčasný nedostatok objednávok spojený s hlbokými ťažkosťami, s ktorými sa na európskom trhu s elektrickými automobilmi stretávajú všetci výrobcovia, najmä európski.“  Hoci sa výroba od piatka zastavila, Stellantis nestratil optimizmus a dodáva, že „usilovne pracuje na tom, aby túto náročnú fázu prechodu zvládli čo najlepšie.“

Z dôvodu veľmi nízkeho dopytu po Fiate 500e sa koncern rozhodol pozastaviť jeho výrobu.

Plán „B“

Koncern Stellantis predpokladal, že záujem o 500e bude enormne veľký. V pôvodnom pláne bolo teda vyrábať už len batériovú verziu. Európski zákazníci však jasne ukázali, že to nie je správna cesta. Koncern teda prechádza na nový plán. V rámci týchto snáh francúzsko-talianska skupina uviedla, že investuje 100 miliónov eur (110 miliónov dolárov) do továrne Mirafiori na vývoj výkonnejšej batérie a začne vyrábať hybridnú verziu Fiatu 500 Ibrida. Pôjde o hybridnú benzínovú päťstovku postavenú na základoch elektrického modelu. Pôvodne sa však s jej výrobou nepočítalo.

Avšak sú tu dva „malé problémy“. Prvým je, že nový model sa má podľa vyjadrení pre Reuters začať vyrábať medzi rokmi 2025 – 2026. Ak pôjde všetko podľa plánu. Druhým problémom je fakt, že výroba starého modelu 500 (v poľskej továrni v Tychy) už skočila. To znamená, že talianska automobilka už nevyrába žiadny model 500.

Z dôvodu veľmi nízkeho dopytu po Fiate 500e sa koncern rozhodol pozastaviť jeho výrobu.

Je to teda úplný koniec modelu 500? Ťažko o tom zatiaľ špekulovať, uvidíme časom. Avšak čísla hovoria jasnou rečou. Podľa údajov spoločnosti Jato Dynamics predal Fiat v Európe od januára do konca júla tohto roku 74 885 exemplárov modelu 500 (v benzínovej aj elektrickej verzii), čo je o 24 % menej ako v rovnakom období minulého roka. Vo všeobecnosti trhový podiel elektrických vozidiel v Európe klesá. Medziročne klesol na 13,5 % zo 14,6 % minulého roka.

Zdroje:  Reuters





ODPORÚČANÉ