AKTUALITA

Čínske automobily majú atraktívne ceny, no toto sú vraj ich tri najväčšie slabiny

Čínske autá lákajú európskych zákazníkov nízkou cenou a moderným dizajnom, no odborníci upozorňujú na tri zásadné problémy, ktorými môžu trpieť.

Vydané  Text: 

Čínske automobily sa čoraz viac udomácňujú na európskom trhu, vrátane Slovenska. Zákazníci ich vnímajú ako atraktívnu alternatívu vďaka modernému dizajnu, množstvu dotykových displejov v interiéri, malým, no silným turbomotorom, a najmä nižšej cene oproti európskym konkurentom. Avšak, experti upozorňujú na tri zásadné problémy, ktoré sa často spájajú s dostupnými čínskymi autami a môžu ich majiteľom spôsobiť viac starostí, než by očakávali.

Čínske automobily majú atraktívne ceny, no toto vraj sú ich tri najväčšie slabiny

Prvým častým problémom je použitie robotických dvojspojkových prevodoviek. Výrobcovia z Číny sú na tento typ prevodovky nesmierne hrdí a tvrdia, že ich kvalita je porovnateľná s nemeckým systémom DSG. Avšak, skutočnosť môže byť odlišná. Keďže v autosalónoch nie je možné preveriť dlhodobú spoľahlivosť týchto prevodoviek, mnohí majitelia až neskôr zistia, že životnosť ich čínskych automobilov s touto technológiou je kratšia, než by si priali.

Druhým problémom, ktorý sa často vyskytuje, je nespoľahlivosť elektronických komponentov. Na rôznych internetových fórach a sociálnych sieťach sa čoraz častejšie objavujú sťažnosti na nefunkčné multimediálne systémy, poruchy klimatizácie či iné „chrobáky“ v elektronike týchto áut. Hoci mnohé z týchto problémov môžu byť v rámci záruky riešené, ich opakovaný výskyt môže viesť k frustrácii zákazníkov a stratenému času v servisoch.

Čínske automobily majú atraktívne ceny, no toto vraj sú ich tri najväčšie slabiny

Tretím, no nemenej vážnym problémom, je korózia karosérie. Mnohé videá na sociálnych sieťach ukazujú, ako mechanici a blogeri dokumentujú výskyt hrdze na spodnej časti takmer všetkých čínskych modelov, ktoré sú dostupné na trhu. Hoci počas prvého roka alebo dvoch majiteľ auta často ani nezaregistruje tento problém, korózia sa môže objaviť skôr, než by očakával. A keď sa hrdza raz ukáže, môže byť už neskoro na účinnú ochranu karosérie pred ďalším poškodením.

Tieto tri hlavné problémy predstavujú pre budúcich majiteľov čínskych áut výzvy, ktoré môžu časom spôsobiť nemalé finančné náklady. Hoci na prvý pohľad lákavá cena môže znieť ako výborná príležitosť, mnohí odborníci varujú, že dlhodobá životnosť a spoľahlivosť týchto automobilov môže byť vážnym rizikom.





ODPORÚČANÉ