Poradňa

Holandská križovatka v Bratislave mnohých vodičov zaskočí, jej umiestnenie má však logické vysvetlenie

Dostáva mnohých vodičov do úzkych! Na Slovensku sa začala používať tzv. holandská križovatka. Na čo slúži a kde ju nájdete?

Cieľom jej implementovania má byť zvýšenie bezpečnosti chodcov.
V zahraničí je takéto riešenie pomerne bežné.
Vydané  Text: 

V Bratislave už niekoľko mesiacov funguje križovatka, ktorá nemá na Slovensku obdoby. Ide o moderné riešenie dopravy známe aj pod pojmom „holandská križovatka“. Táto križovatka má však niekoľko osobitých úprav s cieľom minimalizovať náklady na jej výstavbu. Nachádza sa na frekventovanom úseku, kde merania odhalili značné prekračovanie povolenej rýchlosti. Mnohých vodičov však zaskočí, keď sa v križovatke ocitnú.

Moderné riešenie v Bratislave

Holandská križovatka sa nachádza v bratislavskej mestskej časti Lamač, konkrétne na križovatke ulíc Podháj, Studenohorská a Podlesná. Mesto začalo s výstavbou ešte v máji tohto roku, pričom práce boli rozdelené do troch etáp:

  • Prvá etapa zahŕňala úpravu križovatky Podháj – Studenohorská – Podlesná a tiež úpravu priechodu pre chodcov pri zastávke Podháj.
  • Druhá etapa zahŕňala zosúladenie vodorovného a zvislého dopravného značenia a zmenu dovtedy tolerovaného šikmého parkovania na pozdĺžne.
  • Tretia, posledná etapa, zahŕňala vyznačenie priechodov, osadenie osvetlenia a odstránenie bariér na troch priechodoch pre chodcov v hornej časti ulice pri zastávkach Studenohorská a Klanec.

Projekt nie je pre mestskú časť žiadnou novinkou. Jeho počiatky siahajú ešte do rokov 2017 a 2018, keď na základe podnetov obyvateľov mestskej časti a združenia Cyklokoalícia došlo na danom úseku k reorganizácii dopravy. Išlo však len o čiastočné riešenie. Moderná križovatka sa do diskusie intenzívne dostala až v roku 2023.

Turbo-okružná križovatka. Poznáte ju a viete sa v nej pohybovat?

Križovatka má až 11 ostrovčekov

Súčasťou novej križovatky je až 11 samostatných ostrovčekov. Tie sa nachádzajú na vozovke, čo pozitívne ovplyvňuje bezpečnosť chodcov, keďže núti vodičov spomaliť pred vstupom do križovatky. V minulosti museli chodci prechádzať cez pomerne dlhé priechody, ktoré viedli cez štyri, resp. až šesť pruhov hlavnej cesty. Podľa oficiálnych informácií mestskej časti Lamač nedávne merania rýchlosti ukázali, že až 60 % vozidiel prekračovalo povolenú rýchlosť. V jednom prípade vozidlo prechádzalo križovatkou rýchlosťou až 85 kilometrov za hodinu.

Okrem meraní sa v minulosti uskutočnil aj prieskum, na základe ktorého až 29 % respondentov považovalo okolie starej križovatky za nebezpečné alebo veľmi nebezpečné. Odpoveďou má byť holandská križovatka. Paradoxom však je, že ani toto riešenie úplne nespĺňa všetky predpoklady na tento typ križovatky, najmä kvôli slabému oddeleniu cyklopruhov od pruhov pre vozidlá a parkovacích miest pozdĺž cesty. Typický príklad holandskej križovatky je znázornený na mape nižšie.


<
 

Komplikovaná situácia?

Situáciou okolo novej križovatky sa zaoberal aj denník SME. Podľa jeho informácií existuje v českej a nemeckej legislatíve podmienka, ktorá nariaďuje inštaláciu oddeľovacích ostrovčekov na viacprúdových cestách. Preto v týchto krajinách nie je nezvyčajné naraziť na priechody pre chodcov na častiach ciest oddelených ostrovčekmi. Príkladom je križovatka na Google Street View z Prahy z ciest Rohanské nábřeží a K Olympiku.


 

Na slovenských cestách sa však stále nachádza veľa problémových priechodov. Za zmienku stojí napríklad priechod na Lamačskej ceste v Bratislave, kde chodci musia prekonávať až šesť pruhov. V ranných a večerných hodinách na tomto úseku nefunguje svetelná signalizácia a vozidlá prechádzajú pomerne vysokou rýchlosťou. Počas dňa je zas interval na bezpečný prechod pomerne krátky.

Ide o trvalé riešenie?

Križovatka na križovaní ulíc Podháj, Studenohorská a Podlesná môže na prvý pohľad pôsobiť zmätočne, no jej riešenie je v podstate jednoduché. Vodiči musia obchádzať ostrovčeky, ako ukazuje obrázok nižšie. Mestská časť Lamač tiež uvádza, že vysunutím križovatky na strane Podlesnej sa vytvoril dostatočný výhľad pre vodičov, ktorí pri pôvodnej organizácii dopravy nevideli prichádzajúce vozidlá a cyklistov zľava.

križovatka lamač

Plán holandskej križovatky v Lamači.

Zatiaľ nie je jasné, či sa podoba križovatky v budúcnosti ešte zmení. Ostrovčeky v križovatke sú navrhnuté tak, aby sa dali upravovať. Mestská časť plánuje časom aj vyhodnotenie opatrení a kontrolné merania rýchlosti, aby sa zistilo, či toto riešenie skutočne zlepšilo situáciu.

Viete, kto má prednosť? Podobná križovatka mnohým vodičom spôsobuje problémy. Niektorí ju dokonca riešia úplne zle…





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ